Hyppää pääsisältöön

Hyvinvointialueiden tehtäviä ja velvoitteita on purettava määrätietoisesti

22.3.2024

Keski-Suomen hyvinvointialue julkaisi 22.3.2024 vahvan kannanoton hyvinvointialueiden tehtävien ja velvoitteiden purkamiseksi.

Hyvinvointialueiden nykyisiä tehtäviä ja velvoitteita ei pystytä täyttämään saatavilla olevalla henkilöstöllä ja nykyisellä rahoituksella.

Keski-Suomen hyvinvointialue julkaisi 21.3.2024 tilinpäätöstiedot tilivuodelta 2023. Tulos on 113,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tilanne Keski-Suomessa ei ole poikkeuksellinen. Kaikki Suomen 21 hyvinvointialuetta ovat tekemässä alijäämäisen tilinpäätöksen vuodelta 2023. Ennusteiden mukaan alueiden yhteenlaskettu alijäämä on noin 1,35 miljardia euroa.

Saman aikaisesti hyvinvointialueet ovat valvovien viranomaisten Avi:n ja Valviran valvonnan kohteena, koska ne eivät kykene täyttämään lainsäädännössä asetettuja tehtäviä ja velvoitteita muun muassa hoitoon pääsystä ja henkilöstömitoituksista.

Maan hallituksen huhtikuun puolivälissä pidettävässä kehysriihessä päätetään julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025–2028.

- Hyvinvointialuelainsäädännön mukaisesti julkisen talouden suunnitelmassa tarkastellaan hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyyden lisäksi myös niiden tehtäviä ja velvoitteita. Mikäli kehysriihessä leikataan hyvinvointialueiden rahoitusta valtion talouden sopeuttamiseksi, niin valtioneuvoston tulee samalla tehdä päätökset hyvinvointialueiden tehtävien ja velvoitteiden purkamisesta vastaavasti, täsmentää hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

- Emme pysty hoitamaan nykyisiä tehtäviä ja velvoitteita saatavilla olevalla henkilöstöllä ja nykyisellä rahoituksella. On epärealistista ajatella, että hyvinvointialueet voisivat tasapainottaa miljardiluokan alijäämät pelkästään toimintatapoja tehostamalla ja hallintoa keventämällä nykyiset tehtävät ja velvoitteet täyttäen, korostaa konsernipalveluiden toimialajohtaja Lasse Leppä Keski-Suomen hyvinvointialueelta.

Talouden haasteet sosiaali- ja terveyspalveluissa tulevat ensi kertaa näkyväksi

Sosiaali- ja terveyspalveluiden taloushaasteet eivät ole syntyneet hyvinvointialueuudistuksen myötä, vaan näin on ollut myös kuntien järjestämisvastuun aikana. Koronapandemian ja kevään 2022 työtaisteluiden seurauksena hyvinvointialueet aloittivat toimintansa 1.1.2023 tilanteessa, jossa hoitojonot ja henkilöstöpula olivat kasvaneet valtakunnallisesti ennätyksellisen suuriksi. Kuntien aikana sote-palveluiden rahoitusalijäämä hukkui kuntatalousjärjestelmän sisään, sillä alijäämä jakaantui yli 300 kunnan ja sairaanhoitopiirin taseeseen. Kunnat pyrkivät selviytymään rahoitusalijäämästä eri keinoin, esimerkiksi korottamalla veroja, sopeuttamalla muita ei-lakisääteisiä toimintoja ja realisoimalla omaisuutta.

Liite: Keski-Suomen hyvinvointialueen kannanotto tehtävien ja velvoitteiden purkamiseksi

Lisätietoja:   

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi 
  • Lasse Leppä, konsernipalveluiden toimialajohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 599 9545 lasse.leppa(at)hyvaks.fi