Hyppää pääsisältöön
Villasukkakilpailun raatiin kuuluvat Tuire Selin ja Kati Kallimo keskustelevat kilpailutöistä. Kristiina Lempiäinen-Trzaska kurottaa pöydän yli sujauttamaan pisteytyslapun yhdelle kilpailutyölle.

Uutinen

Hyvinvointialueen villasukkakilpailun finalistit julkistetaan 17.11.

15.11.2023

Keski-Suomen hyvinvointialue järjesti 11.9.–11.11. suunnittelukilpailun, jossa haettiin hyvinvointia kuvastavia villasukkamalleja. Villasukat ovat hyvän arjen luottovaate ja hoivan, lämmön ja huolenpidon symboli.

Tulkinta suunnittelukilpailun hyvinvointiteemasta oli vapaa. Määräpäivään mennessä kilpailuun jätettiin yhteensä 24 upeaa villasukkamallia ja niihin liittyvää tarinaa.  

Villasukkakilpailun raati kokoontui varhain tiistaiaamuna 14.11. tutustumaan villasukkamalleihin ja niiden tarinoihin sekä pisteyttämään luomuksia. Kilpailumalleissa hyvinvointia oli käsitelty todella monipuolisesti ja oivaltavasti.  

-Tässä pöydällä on oikeastaan koko elämän kirjo. Luonto, rakkaus, ystävyys, harrastaminen, liikkuminen, kaikki mahdolliset elämän värit iloineen ja suruineen, raatiin kuuluva palvelujohtaja Nina Peränen kommentoi. 

Image
Raatiin kuuluva Nina Peränen tutkii tarkkaan kilpailutöitä miettiessään pisteytystä. Taustalla Tuire Selin hymyilee ja pukee takkia ylleen - hän on saanut omat pisteensä jaettua.

Taiteen kenttää raadissa edusti taiteen maisteri, kuvataiteilija Kristiina Lempiäinen-Trzaska.  

-Värit ovat tärkeässä roolissa näissä sukkamalleissa ilmaisemassa hyvinvointia. Lisäksi kuva-aiheet ovat symbolisia ja hyvin tunnistettavia meille, jotka tässä kulttuurissa elämme. Viesti hyvinvoinnista on kaiken kaikkiaan koskettava, ja se on tavoitettu myös visuaalisesti, Lempiäinen-Trzaska analysoi kilpailutöitä. 

-Näissä on kyllä nähty vaivaa, totesi konsernipalveluiden toimialajohtaja Lasse Leppä. - Arvostelu on vaikeaa, kun huomaa, että kaikki mallit ovat omalla tavallaan hyviä.  

Kilpailutöissä kuvastuu hyvinvoinnin moniulotteisuus ympäristöstä ihmissuhteisiin. Joissain sukkamalleissa tekninen toteutus sisälsi kauniin viestin hyvinvoinnista. Toisissa taas tarina oli puettu runon muotoon. Osa sukista oli tehty uusista langoista, osa kierrätetyistä ja jopa itse värjätyistä. Kilpailutöitä oli toteutettu yksin ja yhdessä, ja osallistujia oli niin Keski-Suomesta kuin muualtakin Suomesta. 

-Ihanaa, miten monesta näkövinkkelistä aihetta oli lähestytty! Taidokkaita töitä, ihasteli kilpailuraatiin kuuluva kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja Tuire Selin, joka on ilahduttanut työkavereitaan neulomalla heille erilaisia versioita Hyvaks-villasukista.  

Inspiraatiota sukkiin oli haettu myös Keski-Suomen hyvinvointialueen visuaalisesta ilmeestä ja strategiasta, mikä ilahdutti erityisesti arviointijohtaja Heli Tunturi-Kemppaista:  

-Strategiamme teemat ovat esillä ja toistuvat väreissä ja kuvioissa. On kunniatehtävä päästä tällaista arviointia tekemään! 

Image
Arviointijohtaja Heli Tunturi-Kemppaiselle villasukkakilpailun raatilaisena toimiminen oli kunniatehtävä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, jonka yhdessä Nina Peräsen kanssa suunnittelemista Hyvaks-villasukista idea kilpailuun lähti, oli myös vaikuttunut sukkamallien tarinallisuudesta.  

-Mennään perusjuttuihin, elämän langoista muodostuu meidän tarinamme. Kun niitä laittaa peräkkäin - on kuvio mikä tahansa - on se loistava tarina. Hienosti tulee esiin myös työyhteisö ja työkaveruus hyvinvoinnin lähteinä. Sukkamallit osoittavat teknistä taitavuutta, kaikki on todella laadukkaita. Näistä näkee, että on osaavia ihmisiä ollut miettimässä näitä, Kallimo summasi ajatuksiaan.  

-Ihmiset ovat todella pohdiskelleet, mitä hyvinvointi tarkoittaa, ja se on olennaista ja tärkeää!, projektipäällikkö Anna-Mari Laulumaa iloitsi. 

Voittaja ratkeaa yleisöäänestyksellä 

Finaaliin valikoitui 10 villasukkaparia, jotka saivat raadilta eniten pisteitä. Kilpailun voittaja ratkaistaan yleisöäänestyksellä, joka alkaa perjantaina 17.11. kello 12. Kuvat kaikista finalistivillasukista ja niiden taustatarinat sekä äänestysohjeet julkaistaan äänestyksen alkaessa osoitteessa hyvaks.fi/kilpailut. Voittaja palkitaan sadan euron arvoisella lahjakortilla voittajan itse valitsemaan käsityötarvikkeita myyvään liikkeeseen. 

Hyvinvointialueen villasukkakilpailun raatiin kuuluivat: 

  • Kristiina Lempiäinen-Trzaska, taiteen maisteri ja kuvataiteilija 
  • Tuire Selin, kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja, Keski-Suomen hyvinvointialue 
  • Kati Kallimo, sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue 
  • Lasse Leppä, konsernipalveluiden toimialajohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue 
  • Nina Peränen, hyvinvointi ja kumppanuudet –palvelualueen palvelujohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue 
  • Heli Tunturi-Kemppainen, arviointijohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue 
  • Anna-Mari Laulumaa, projektipäällikkö, “Strategia eläväksi”, Keski-Suomen hyvinvointialue