Hyppää pääsisältöön

Hyvinvointialueen palvelut turvataan SAK:n työtaistelutoimien jatkuessa

26.3.2024

Suomessa käynnissä oleva poliittinen lakko jatkuu. SAK:n ilmoittamat työtaistelutoimet kohdistuvat vientiin ja tuontiin satamissa ja raiteilla. Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelut turvataan lakon aikana.

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluissa sekä tukipalveluissa ei ole toistaiseksi ollut työtaistelutoimista johtuvia merkittäviä vaikutuksia. Terveysasemien palvelut, sosiaalipalvelut, lasten, nuorten ja perheiden palvelut, mielenterveys- ja päihdepalvelut, suunterveydenhuollon palvelut, ikääntyneiden palvelut, vammaispalvelut, erikoissairaanhoidon palvelut, ensihoito sekä pelastustoimen palvelut turvataan lakon aikana. Myös tukipalvelut kuten laboratorio-, pesula- ja ruokapalvelut turvataan. Asiakkaita palvellaan sähköisten palveluiden välityksellä normaalisti. 

Polttoaineiden jakeluhäiriöillä ei ole toistaiseksi ollut merkittäviä vaikutuksia hyvinvointialueen logistiikkaan tai ruokapalveluiden kuljetuksiin. Polttoainejakelun estyessä lakolla voisi olla vaikutuksia hyvinvointialueen henkilöstön ja asiakkaiden ja potilaiden liikkumiseen kodin ja hyvinvointialueen toimipisteen välillä. Mahdollinen polttoaineen jakelukatkos vaikeuttaisi taksien saatavuutta, jolloin asioinnit palveluissa olisivat asiakkaille ja potilaille haastavampia hoitaa. Mikäli julkiseen liikenteeseen tulisi laajasti häiriöitä, sillä olisi myös vaikutuksia asiakkaiden pääsyyn palveluihin ja henkilöstön työmatkaliikenteeseen.  

Asiakkaille sekä toimipisteissä tarjottavat että kotiin vietävät ateriat on tuotettu ja toimitettu normaalisti. Mikäli lakko pitkittyy edelleen, voisi aine- ja tarviketoimituksiin tulla puutteita. Hyvinvointialueen yksiköt ovat kuitenkin varautuneet mahdollisiin puutteisiin korvaavilla tuotteilla. Esimerkiksi aterioiden ruokalistoihin voisi tulla muutoksia, mikäli elintarvikkeissa on puutetta yksittäisissä tuotteissa.  

Keski-Suomen hyvinvointialue seuraa aktiivisesti tilannetta ja toimintavarmuutta sekä tiedottaa asiasta tarvittaessa edelleen lisää.  

Lakossa mukana ovat ainakin Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT, Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sähköliitto, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM. Lakkojen piirissä on noin 7 000 työntekijää. 

Lisätietoja: 

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi 
  • Kati Kallimo, toimialajohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelut, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)hyvaks.fi  
  • Lasse Leppä, konsernipalveluiden toimialajohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 599 9545, lasse.leppa(at)hyvaks.fi 
  • Ville Mensala, pelastustoimen toimialajohtaja, pelastusjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 336 0680, ville.mensala(at)hyvaks.fi