Hyppää pääsisältöön
Ikäihminen tietokoneella.

Uutinen

Hyvinvointialueen osallisuusohjelma on kommentoitavana

10.10.2022

Keski-Suomen hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta on tehty luonnos, jota on mahdollista kommentoida 24.10. saakka.

Keski-Suomen hyvinvointialueen osallisuusohjelmasta on tehty luonnos. Osallisuus tarkoittaa sitä, että ihminen kokee konkreettisesti kuuluvansa yhteiskuntaan ja yhteisöihin sekä pystyy elämään ja vaikuttamaan itselleen sopivalla tavalla.

Osallisuusohjelmassa määritellään ne tavoitteet, periaatteet, yhdyspinnat ja yhteistyö sekä toimintatavat, joilla osallisuus toteutuu Keski-Suomen hyvinvointialueella kaikille iästä, asuinpaikasta ja taustasta riippumatta. Osallisuuden toteutuminen on jo Keski-Suomen hyvinvointialueen arvopohjassa: kohtaamme ihmislähtöisesti ja yhdenvertaisesti.

Ihmislähtöisyys on hyvinvointialueen strategian keskiössä. Aktiiviset ja osallistuvat asukkaat on nostettu yhdeksi strategisista menestystekijöistä. Osallisuusohjelma viitoittaa näiden toteutumista sekä asukas- että asiakasosallisuudessa. Lisäksi osallisuusohjelmaan on nostettu vahvasti kumppanuudet, jotta yhteisiä asukkaita ja asiakkaita voidaan palvella parhaalla mahdollisella tavalla. Toimivan osallisuuden kautta alueen demokratia vahvistuu ja keskisuomalaiset voivat vaikuttaa palvelujensa toimintaan ja kehittämiseen sekä lähialueensa asioihin.

Hyvinvointialueen osallisuusohjelman luonnoksessa keskeisimmät tavoitteet ovat:

  1. hyvinvointialueen demokratian vahvistaminen ja äänestysaktiivisuuden kasvu
  2. hyvinvointialueen kaikkien asukkaiden kokemuksen vahvistaminen osallisuudesta ja vaikuttamismahdollisuuksista ml. eri alueet ja väestöryhmät
  3. osallisuusrakenteiden luonti niin, että ne ovat ihmislähtöisiä ja nojautuvat kumppanuuteen kuntien, järjestöjen, seurakuntien, palveluntuottajien ja maakuntaliiton ja koulutuksen järjestäjien kanssa.
  4. osallisuus toteutuu kaikissa kohtaamisissa. Asukkaat ja asiakkaat kokevat tulevansa kuulluksi ja olevansa tasaveroisessa asemassa.

Kerro näkemyksesi osallisuusohjelmaan

Hyvinvointialueen osallisuusohjelma on tarkoitus hyväksyä aluevaltuustossa loppuvuodesta ja ennen sitä ohjelmaa on mahdollista kommentoida. Osallisuusohjelma on nyt kommentoitavana otakantaa.fi-sivuilla, jossa kaikilla halukkailla on mahdollisuus käydä kommentoimassa sitä. Osallisuuteen liittyen kommentoitavana ovat myös järjestöyhteistyön ja palveluntuottajayhteistyön periaatteet Keski-Suomen hyvinvointialueella. Osallisuusohjelma on kommentoitavana myös esihenkilöiden ja vaikuttamistoimielinten (vanhus- ja vammaisneuvostojen sekä nuorisovaltuuston) Howspace-työtiloissa.

Kommentointi on mahdollista otakantaa.fi-sivustolla ja Howspace-työtiloissa 24.10. saakka. Toivomme aktiivista kommentointia ja erilaisten näkemysten esiintuontia.

Lisätiedot: