Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen organisaatiorakenteen ja johtamisjärjestelmän arviointityö on meneillään.

Uutinen

Hyvä sosiaalityön harjoitteluohjaajan palkinto Juhani Luotolalle

6.5.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueella Sairaala Novassa sosiaalityöntekijänä työskentelevä Juhani Luotola sai ensimmäisen Jyväskylän yliopiston myöntämän sosiaalityön harjoitteluohjaaja palkinnon 2.5.2024.

Luotola pitää erittäin merkittävänä sitä, että Sairaala Novassa niin sosiaalityön yksikössä kuin lastentautien yksikössä, jossa opiskelijoiden harjoittelu on tapahtunut, johdon ja koko työyhteisön tuki on ollut merkittävä tekijä onnistuneelle ohjaukselle.

  • On ollut upea työskennellä lastentautien yksikössä sosiaalityöntekijänä osana moniammatillista tiimiä, johon on kuulunut niin hoitohenkilöstöä, lääkäreitä kuin erityistyöntekijöitäkin. Harjoittelijoille tämä on mahdollistanut upean näkemyksen siitä, että myös sosiaalityö on yksi osa hoitoprosessia, Luotola toteaa.

Yliopiston tiedotteessa todetaan, että tunnustuksen saanut Juhani Luotola on tehnyt pitkän uran sairaalasosiaalityössä. Hän on ohjannut opiskelijoita säännöllisesti uransa aikana, ja hänen ohjausosaamisensa on ollut vankkaa ja luotettavaa. Juhani Luotola eläköityy kuluvan vuoden aikana. 

Luotola on opiskelijoiden perustelujen mukaan vastaanottanut opiskelijoita “avoimin mielin ja lämpimästi” ja luo opiskelijalle “turvallisen ympäristön harjoitella”. Hänen ohjauksessaan ei ole tarvinnut pelätä tunnetta ulkopuolisuudesta harjoittelupaikalla, vaan pikemminkin opiskelija on ollut työpaikalla “arvostettu ja toivottu”.  

Yhteistyö Luotolan kanssa on opettajien näkökulmasta rakentanut luottamusta yliopiston ja työelämän välille sekä toiminut esimerkkinä siitä, että hyvä harjoitteluohjaus on mahdollista muuttuvista työrakenteista huolimatta. ”Yhteistyö on ollut aina sujuvaa” ja “on voinut olla rauhallisin mielin, kun kuulee, että opiskelija menee Luotolan ohjaukseen”, kuten eräs opettaja muotoilee asian.

"Yhteistyöpalavereissa ei ole kiireen tuntua. Luotola osaa tuoda arvostavalla tavalla esiin opiskelijan vahvuuksia sekä myös rakentavia kehittämisehdotuksia", perusteluissa todetaan.  

Hyvän ohjaajan valinta tehtiin opiskelijaehdotusten ja -perustelujen pohjalta käytäntöjaksojen opettajien työryhmässä. Sosiaalityön opinnoissa harjoitteluja tehdään sekä perus-, aine- että syventävien opintojen vaiheissa, ja pakollisten harjoittelujen jälkeen on vielä mahdollisuus tehdä vapaavalintaisia harjoitteluja. 

Sosiaalityön harjoittelujaksot kuuluvat opinnoissa laajempaan käytännön opetuksen jatkumoon, johon sisältyy myös mm.  asiakastyön taitojen harjoituksia. Ennen pidempää asiakastyön harjoitteluja opiskelija suorittaa myös sosiaalioikeuden opintoja.