Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Avekki-kouluttajia kokoontui ensimmäiseen verkostopäivään maaliskuussa

Uutinen

Avekki-koulutukset tukevat työturvallisuutta ja työyhteisöjen hyvinvointia

28.5.2024

Keski-Suomen hyvinvointialue tarjoaa työntekijöilleen säännöllisesti Avekki-koulutuksia, jotka lisäävät turvallisuutta työympäristöön ja haastaviin tilanteisiin niin asiakkaille kuin työntekijöille.

Avekki-koulutus tarjoaa toimintatapamallin väkivallan ennaltaehkäisyä ja hallintaa tarvitseville ammattilaisille. Avekki-nimitys muodostuu sanoista Aggressio, Vuorovaikutus, Ennaltaehkäisy/hallinta, Kehittäminen, Koulutus ja Integrointi. Toimintatapamallia kehitettiin Avekki-hankkeen aikana 2005–2008 Savonian ammattikorkeakoulussa. Keski-Suomessa sitä alettiin kouluttaa ja toteuttaa vuodesta 2009 alkaen. Keski-Suomen hyvinvointialueen Avekki-koordinaattorina toimiva turvallisuuskouluttaja Olavi Kukkonen kertoo koulutusten organisoinnin ja koulutusmäärien olevan Keski-Suomen hyvinvointialueella poikkeuksellisia muihin hyvinvointialueisiin verrattuna.  

– Vuonna 2023 lähes 500 työntekijäämme kävi Avekki-koulutuksen ja tahti on sama tänäkin vuonna. Avekki-koulutus on suunnattu kaikille asiakas- ja potilastyötä tekeville työntekijöille, ja koulutuksesta saa kolmen vuoden pätevyyden, Kukkonen kertoo.  

Avekki-koulutuksia on järjestetty eri puolilla Keski-Suomea hyvinvointialueen aloituksesta lähtien, ja ne ovat osa hyvinvointialueen jatkuvaa keskitettyä koulutustoimintaa. Keskitetyt koulutukset organisoidaan osaamisen ja kehittämisen palveluiden toimesta ja tarjotaan koko hyvinvointialueen henkilöstölle tasapuolisesti. Syksyn koulutusten ilmoittautuminen on käynnissä.  

Koulutuspalautteiden perusteella Avekki-koulutukset lisäävät yhteisöllisyyttä ja auttavat jaksamaan. Menetelmät rauhoittavat ympäristöä ja luovat turvallisuuden tunnetta. Niin työntekijöitä kuin asiakkaitakin siirtyy hyvinvointialueen sisällä yksiköstä toiseen, jolloin on hyvä, että samat sanat ja menetelmät ovat käytössä koko hyvinvointialueen laajuisesti.   

– Koulutuksissa keskustellaan joskus hyvin henkilökohtaisista ja raskaista kokemuksista. Sekin helpottaa monia, että on saanut sanottua ja jaettua jonkun asian. Keinojen saaminen haastaviin tilanteisiin ja niiden ennakointiin lisää turvallisuuden tunnetta, Kukkonen kertoo.  

Keski-Suomen hyvinvointialueella arvostetaan ja tuetaan oman työn ja osaamisen jatkuvaa kehittämistä. Henkilöstölle järjestetään monipuolista koulutusta keskitetysti osaamisen ja kehittämisen palveluiden toimesta vuosittain laadittavaan koulutussuunnitelmaan perustuen.