Uutinen
Apu Hanskassa
25.8.2023
Kohtaamispaikka Hanska on Keski-Suomen hyvinvointialueen virallinen turvasatama kodittomille ja päihteiden käyttäjille. Työskentely haastavien asiakkaiden kanssa vaatii työntekijältä paljon, mutta opettaa myös joka päivä jotain uutta.
Hanskassa käy päivittäin 40–60 asiakasta. Palvelut on tarkoitettu täysi-ikäisille asunnottomille, päihteiden käyttäjille ja Keski-Suomen hyvinvointialueen muiden palveluiden ulkopuolella oleville asiakkaille.
Toiminta lähtee aina asiakkaan tarpeista; usein kyse onkin ihan perustarpeiden tyydyttämisestä. Hanskassa voi nukkua, ruokailla, käydä pesulla ja saada vaatteita rikkinäisten tilalle. Huumeiden käyttäjille on tarjolla päivystyspakkauksia. Koska asiakaskunnan kulkuväline on pääsääntöisesti omat jalat, voi kengistäkin puuttua pohjat.
– Monilla asiakkaillamme ei ole omaa kotia, eikä ketään joka kuuntelisi. Olemme näille ihmisille usein ainoa tuki ja turva, kertoo Hanskan sosiaaliohjaaja Piia Karhu.
Välillä asiakas tarvitsee apua palveluiden hakemisessa. Osalla koti on lähdössä alta tai laskut ovat maksamatta. Byrokratiaviidakko voi olla haasteellinen. Kaikilla asiakkailla ei ole puhelimia, henkilöllisyystodistuksia, pankkitunnuksista puhumattakaan.
– Ihan ykkösjuttu on usein se, että yritetään käynnistää Kelan kautta henkilöpapereiden hakeminen. Jos asiakkaalla ei ole pankkitiliä, toimeentulotuki tulee Kelan konttoriin ja asiakas voi hakea sieltä maksukortteja.
Karhu avustaa asiakasta toimeentulotuen ja muiden hakemusten täyttämisessä, mutta ei tee sosiaalilain mukaisia päätöksiä. Tämä mahdollistaa luottamuksellisen suhteen syntymisen asiakkaiden kanssa.
– Jos tekisin päätöksiä, niin kohtaamisista tulisi erilaisia. Nyt voin keskittyä ihmisten kuuntelemiseen ja auttamiseen muilla tavoin.
Karhu on tehnyt sosiaalityötä yli 15 vuotta. Ennen Hanskaa hän teki lähihoitajan töitä vanhuspuolella muutaman vuoden. Muutto toiselle paikkakunnalle ja työn vaihtuminen kuntouttavan työtoiminnan ohjaajaksi innosti kouluttautumaan lisää. Karhu opiskeli työn ohessa sosionomiksi ja sai palveluohjaajan viran Hankasalmelta, jossa työskenteli pari vuotta. Viimeiset kolme vuotta hän on työskennellyt Hanskassa.
– Joskus saatan herätä yöllä johonkin työhön liittyvään ajatukseen, mutta en kanna enää maailmantuskaa harteilla. Sosiaalialan ammattilaiseksi kehitytään työvuosien myötä, ja jokaisen on käytävä ne omat kipukohdat läpi tämän ammatin osalta.
Päihtyneenä sairaanhoitajalle
Hanskan asiakkailla on lukuisia terveysongelmia, mutta he eivät juurikaan käytä terveydenhuollon palveluita, koska luottamus virkahenkilöihin puuttuu. Julkiselle puolelle on lisäksi haasteellista saada aikoja, ja usein käy niin, että asiakas ei ole päihteetön, kun varattu aika olisi.
– Asiakkaamme kokevat helposti, ettei kukaan näe heidän huume- tai päihdeongelmansa taakse ja kohtaa heitä ihmisinä.
Suonensisäisten huumeiden käyttäjillä voi olla tulehtuneita pistopaikkoja, alkoholisteilla huonoa neste- ja verenkiertoa raajoissa ja vaikka kovaa kuumetta.
– Joidenkin kädet voivat näyttää kuin kumihanskoilta, mutta he eivät mene lääkäriin.
Kynnystä terveyspalveluiden saamiseen on madallettu, sillä Keski-Suomen hyvinvointialueelta on tullut Hanskaan kaksi sairaanhoitajaa. Molemmilla on psykiatrian ja päihdetyön osaamista, ja he ottavat myös päihtyneitä asiakkaita vastaan.
– Hanskan asiakkaat ovat äärimmäisen kiitollisia tästä mahdollisuudesta. Sairaanhoitajat ovat saaneet luottamussuhteen syntymään, ja usein tulija voi jo ovelta kysyä ”onko saikku-Sari tänään paikalla?”.
Hanskan työ ei sovi kaikille
Yksikään työpäivä ei ole Hanskassa samanlainen, vaikka rutiinejakin on. Asiakkaiden pyöreitä vuosia juhlitaan aina mahdollisuuksien mukaan. Kalenterivuosittain vietetään vappua, juhannusta, halloweenia ja pikkujoulua.
Monet Hanskan asiakkaista ovat traumatisoituneita. Suurimmalla osalla on haasteita mielenterveyden kanssa, ja he voivat provosoitua toisistaan helposti. Lounasaikaan paikalla on vartija rauhoittamassa sosiaalista tilannetta. Henkilökunnalla on myös hälyttimet käytössään.
Hanskassa työskennellään sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa kaikki eivät halua olla tekemisissä.
– Joku on ollut täällä vartin ja sanonut, ettei voisi ikinä olla täällä töissä. Kyllä minunkin pitää joskus käydä vähän hengittelemässä tuolla käytävällä, Karhu kertoo.
Hanskassa on muutama nukkumapaikka, jossa voi ottaa torkut päivällä, mutta yöpymismahdollisuutta siellä ei ole. Jyväskylän alueella voi väliaikaisesti yöpyä päihdekuntoutujien selviämisasemalla ja Kankitien asumispäivystyspaikassa. Kodittomat ovat usein aika kekseliäitä löytämään itselleen nukkumapaikan seuraavaksi yöksi.
– Asiakkaamme yöpyvät yleensä kaverin luona, parkkihalleissa tai rappukäytävissä. Joskus he tekevät jotain pieniä rikoksia, jotta pääsevät yöpymään putkaan.
Hanskassa käy myös heitä, jotka ovat omasta tahdostaan asunnottomia. Osa asunnottomista ei myöskään käytä päihteitä.
– Joillekin se vain on oma valinta, että ei haluta asuntoa, vaikka sitä olisi tarjottukin.
Älä oleta
Karhu kertoo, että on tärkeää kohdata päihdeongelmainen tai koditon kuten kuka tahansa muukin ihminen: ilman ennakko-odotuksia. Luottamusta rakennetaan avoimesti keskustellen ja kuunnellen.
– Ihmisten pitää saada kokea olevansa täällä turvassa ja tulla kuulluksi omana itsenään. Saamme usein kiitosta siitä, että me kohtaamme ihmiset sellaisina kuin he ovat.
Myös suoraan puhuminen on tärkeää.
– Joskus pitää sanoa, että nyt olet kyllä liian humalassa. Käy vähän kävelemässä ulkona ja tule kohta uudestaan.
Häpeä näkyy asiakkaissa vahvasti, ja moni kokee, että heitä ei ota kukaan vakavasti. Monet myös kieltävät päihdeongelman, vaikka ovat olleet alkoholisteja vuosikaudet tai -kymmenet.
Asiakkaat haluavat usein muistella ja kertoa menneen elämänsä ammateista, perheestään tai mitä taitoja heillä on ollut. Tällaiset muistelut ovat tärkeitä, ja joskus ainoita asioita, mitkä pitävät ihmistä pinnalla.
– Meillä on täällä aivan mielettömän taitavia ja älykkäitä ihmisiä. Lempeitä, ystävällisiä, ihania ja rikkinäisiä ihmisiä. Joku voi katsoa kadulla, että tuossa on tuollainen juoppo ja pultsari, ja kun hän on täällä, niin hän on tämän yhteisön voimaihminen, tuki ja hengen luoja.
Vakavan alkoholismin ja kodittomuuden taustalla voivat olla haastavat kasvun lähtökohdat tai elämän kriisi, mutta ei välttämättä aina.
– Jos täällä käy päivän aikana 30 eri kävijää, niin minulla on 30 eri tarinaa.
Taustalla voi olla purkautunut avioliitto, läheisen kuolema, onnettomuus tai mielenterveyden kriisi. Hanskassa käy myös ihmisiä, joilla vanhemmat ovat aktiivisesti elämässä mukana ja auttavat.
– Joskus aineet ovat vain vieneet ihmisen mennessään. Ei siihen tarvita aina huonoa lapsuutta tai valtavaa kriisiä.
Karhu on pystynyt hyväksymään sen, että kaikkia ei pysty auttamaan.
– Mutta toisaalta ei voi tietää, mikä niistä käyntikerroista on se, joka voi sysätä parempaan. En ole menettänyt toivoani.
Teksti ja kuvat: Johanna Sell