Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Aluevaltuutettu Eila Tiaisen avauspuheenvuoro Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston 1. kokouksessa

2.3.2022

Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuuston ensimmäinen kokous 1.3.2022

Hyvät valtuutetut, viranhaltijat ja valmistelijat sekä muut läsnäolijat. Tervetuloa Keski-Suomen hyvinvointialueen historian ensimmäiseen valtuuston kokoukseen. Olen valtuutettu Eila Tiainen ja noudatettavan senioriteettiperiaatteen mukaisesti avaan tämän kokouksen.

Olisin toivonut voivani hoitaa tämän tehtäväni rauhassa ja turvallisesti kaikki ajatukset tulevassa soteuudistuksessa mutta pian lähes viikon kestänyt Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt arkeamme ja pyörii varmasti meidän kaikkien ajatuksissa. Koronasta lähes päästyämme elämästämme kaikkinensa tuli yhtäkkiä toisella tavalla epävarmaa. Rauhan eteen on ponnisteltava kaikin keinoin ja ukrainalaisia on autettava kaikin mahdollisin tavoin. Tavallista arkea on silti elettävä ja niinpä mekin täällä kaikesta huolimatta

Olemme panemassa toimeen pitkään valmisteltua sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta. Näin suuria uudistuksia ei maassamme ole tehty edes joka vuosikymmen. Ja kun historiaa tarkastelee taaksepäin, voi sanoa, että tätä kokoluokkaa olevia muutoksia on tehty suurin pirtein kerran puolessa vuosisadassa. Tähän muutokseen verrattavia ovat kansanterveyslaki ja peruskoulu-uudistus, molemmat vuodelta 1972.

Suomalaiset olivat tuolloin ”Euroopan sairain kansa” ja kansanterveyslailla haluttiin parantaa terveyspalvelujen saatavuutta niin kuin nytkin ja vaikuttaa kansansairauksien vähentämiseen. Erityistä huolta kannettiin miehistä, jotka kuolivat 10 vuotta ikäisiään naisia aiemmin. Jotkut teistä voivat muistaa Pohjois-Karjalaprojektin, jolla ohjattiin kansalaisia mm. terveellisempiin elin- ja ruokailutapoihin. Tulosta syntyi ja se miestenkin eliniän odote nousi.

Kansanterveyslaki toi kunnille tuli paljon uusia tehtäviä, merkittävimpänä joka kuntaan nousi terveyskeskus. Tästähän nytkin käydyn vaalikamppailun aikana puhuttiin ja luvattiin säilyttää palvelut joka kunnassa, vaikka kunnilta ne ovat nyt siirtyneet koko Keski-Suomen alueen yhteisesti hoidettaviksi täällä, tässä Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuustossa tehtävien päätösten mukaisesti.

Paras-hanke vahvoine kuntineen 2000-luvun alussa ei onnistunut. Nyt ponnistamme maakunnalliselta pohjalta ja meidän, tämän valtuuston tehtävä on hoitaa asiat matkalle maaliin, sillä noita soteuudistuksen tavoitteita ei hetkessä saada aikaan.


Lupauksenahan on:
turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali-ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut kaikille keskisuomalaisille
parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta
kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja
turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti
pitää huolta ikääntyvistä ja hoivaa tarvitsevista
hillitä kustannusten kasvua

Siinäpä työnsarkaa kerrakseen vuosiksi eteenpäin. Ja varmasti moneen kertaan tämä valtuusto pääsee miettimään järkevimpiä tapoja toteuttaa noita hyviä tavoitteita. Valmistelun aikana niin ammattilaisten kuin poliitikkojenkin piirissä on Keski-Suomessa puhuttu paljon yhdyspinnoista ja yhteistyöstä. Soteammattilaisten mukanaolo uusien rakenteiden ja palvelujen suunnittelemisessa on ensiarvoisen tärkeää. Oman lisänsä ainakin tähän alkuun tuo se, että kunnallisalan työehtosopimukset olivat voimassa eilen viimeisen päivän ja nyt ollaan sopimuksettomassa tilassa. Se saattaa tuoda ainakin alkuun lisää vaikeutta. Joka tapauksessa työ vaatii pitkäjänteisyyttä ja kestävyyttä ja hyvää yhteistyökykyä, mitä uskon tästä joukosta löytyvän.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston ensimmäisen kokouksen tallenne.