Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston kokous 13.2.2024.

Uutinen

Aluevaltuusto päätti ensi vuoden talousarviosta

10.12.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti tänään 10.12. kokouksessaan hyvinvointialueen talousarviosta vuodelle 2025.

Talousarvio hyväksyttiin muutettuna äänestyksen jälkeen. Hyväksytyssä talousarviossa konsernihallinnon varahenkilöstöpalveluihin varattua henkilöstömäärärahaa kasvatetaan 1 miljoonalla eurolla. Muilta osin aluevaltuusto hyväksyi talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026-2027, investointisuunnitelman sekä asiakasmaksujen perusteet aluehallituksen esityksen mukaisesti.

Hyvinvointialueen palveluiden toimivuus turvataan ja asukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut järjestään lainsäädännön velvoitteiden mukaisesti. Hyvinvointialueen taloudellinen toimintaympäristö on tiukentunut samalla kun asukkaiden palvelutarpeet kasvavat. Talousarvio on laadittu huomioiden nämä realiteetit, ja sen tavoitteena on turvata toimivat ja yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut Keski-Suomessa.

Hyvinvointialueen talouteen ennustetaan merkittävää tulosparannusta vuodelle 2025 ja talouden tasapaino saavutetaan vuonna 2026. Vuoden 2025 talousarvio on 43 miljoonaa euroa alijäämäinen. Talousarvioissa oleva alijäämä on kasvanut alkuperäisestä hyvinvointialuejohtajan talousarvioesityksestä, koska siinä on huomioitu tämän vuoden talousennusteessa oleva vammaispalvelujen talousarvioylitys (7 miljoonaa euroa), omaishoidon tuen säilyminen (3 miljoonaa euroa) sekä valtion rahoituksen väheneminen (175 000 euroa). Lisäksi aluevaltuuston käsittelyssä varahenkilöstön määrärahaa lisättiin 1 miljoonalla eurolla. Vuoden 2027 tulos on taloussuunnitelmassa ylijäämäinen ja hyvinvointialueen alijäämien kattaminen saadaan alkuun.

Vuodelle 2025 suunniteltu tulosparannus perustuu rahoitukseen tehtävään jälkikäteistarkistukseen (67 miljoonaa euroa) sekä vuodelle 2025 suunniteltuihin talouden sopeuttamistoimenpiteisiin (50 miljoonaa euroa). Vuoden 2025 talousarvio luo suuntaa kohti talouden ja toiminnan tasapainoa.

Talouden kääntäminen ensin tasapainoiseksi ja sen jälkeen ylijäämäiseksi tapahtuu suunnitelmakauden aikana, mutta siitä huolimatta kertyneitä alijäämiä ei ehditä kattamaan lainsäädännön edellyttämässä aikataulussa vuoden 2026 loppuun mennessä. Vastaava tilanne on valtaosalla hyvinvointialueista. Valtion vuoden 2025 talousarvioesityksen mukaan hyvinvointialueiden yhteenlaskettu alijäämäkertymä vuonna 2026 on -3,6 miljardia euroa.

Vuonna 2025 tulorahoituksella ei pystytä kattamaan välttämättömiä investointimenoja ja tästä syystä on tarpeen käynnistää prosessi hyvinvointialueen lainanottovaltuuden muuttamiseksi. Hyvinvointialueen tarvitsema lisälainanottovaltuus vuodelle 2025 on 25 miljoonaa euroa.

Talousarvion mukaan hyvinvointialueen toimintamenot ovat ensi vuonna 1,47 miljardia euroa.

Talousarvio sisältää talouden sopeuttamistoimenpiteet, joilla tavoitellaan yhteensä 50 miljoonan euron vaikutuksia vuonna 2025. Sopeuttamistoimenpiteet on suunniteltu täydentämään jo tehtyjä ja tekeillä olevia toimenpiteitä. Toimenpiteet sisältävät toimintamallien muutoksia, henkilöstövähennyksiä sekä organisaation merkittävän virtaviivaistamisen organisaatiomuutosten myötä.

Organisaation virtaviivaistamista tehdään vähentämällä johtajien ja päälliköiden määrää ja karsimalla hallinnollisissa tehtävissä toimivien henkilöiden määrää. Johtaja- ja päällikkötehtäviin tehdään merkittäviä supistuksia ja niukkenevat henkilöstöresurssit kohdennetaan asiakas- ja potilastyötä tekeviin. Vaikutukset kohdistuvat kaikille kolmelle toimialalle ja tehtäviä lakkaa yhteensä 330. Johtaja- ja päällikkötehtäviä vähenee 30, joista neljä konsernipalveluista, 23 sosiaali- ja terveyspalveluista ja kolme pelastuspalveluista. Ravintola Poukaman ja kahvila Solinan toiminta lopetetaan vuoden 2025 aikana ja tehtäviä vähenee noin 20. Monituottajamalliin siirtymisen ja ostopalveluiden myötä liikkeen luovutuksilla siirtyy luovutuksen saajille vuoden 2025 aikana noin 150 henkilöä. Muita tehtäviä päättyy yhteensä noin 130. Eläköitymistä ja muuta henkilöstön poistumaa hyödynnetään ja määräaikaisten palvelussuhteiden jatkoja tarkastellaan kriittisesti.

Talousarvioon esitettiin seuraavia muutoksia:

Aluevaltuutettu Mauno Vanhalan (kesk.) muutosesitys Jouko Nykäsen (kesk.) ym. kannattamana: 
”Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaa uudistetaan edelleen siirtämällä painopistettä perustason palveluihin kehittämällä hoito- ja palveluketjuja, vaikuttavia työmenetelmiä ja digitaalisia palveluita. Hoitoon pääsyä nopeutetaan kehittämällä omalääkäritoimintaa ja tiimimallia edelleen. Omalääkärimallia tukemaan perustetaan koti- ja asumispalveluihin viisi lääkärin virkaa (630 000 euroa). Vastaava viiden lääkärin työpanos vapautuu näin perusterveydenhuollon laajenevaan omalääkäritoimintaan. Omalääkäritoiminnan tavoitteena on päästä vuoden 2025 aikana COC-indeksin lukuun 0,4 ja seuraavana vuonna lukuun 0,6, ja pidemmällä tähtäimellä 1 200-1 500 asukkaan asiakaspohjiin lääkäriä kohden." Muutosesitys hylättiin äänin 42-25, poissa 2.


Aluevaltuutettu Ilkka Pernu (vas.) teki seuraavat muutosesitykset:
-    Toimi Kankaanniemen (ps.) ym. kannattamana: "Nostetaan konsernihallinnon varahenkilöstöpalveluihin varattua henkilöstömäärärahaa 1 miljoona euroa. Muutos katetaan korottamalla arviota kertyvästä alijäämästä 1 miljoona euroa." Muutosesitys hyväksyttiin äänin 37-29, poissa 3.
-    Kati Jetsun (vas.) ym. kannattamana: "Korotetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialan sijaishenkilöstön henkilöstökustannuksiin varattua määrärahaa 1,5 miljoonaa euroa. Lisäys kohdennetaan toimialan sisällä talousarvion toimeenpano-ohjelman mukaisesti tarkoituksenmukaisella tavalla. Tämä muutos korottaa alijäämäennustetta 1,5 miljoonalla eurolla." Muutosesitys hylättiin äänin 48-18, poissa 3.

Lisäksi esitettiin seuraavat ponnet:

Marika Visakorpi-Kemppaisen (kd) esittämä ja Mervi Hovikosken (sd.) ym. kannattamana ponsi: "Aluevaltuusto edellyttää, että neljännesvuosikatsausten yhteydessä sille raportoidaan jonotilanteista hoidon tarpeen mukaisen jatkohoitopaikan löytymisessä erikoissairaanhoidon, alueellisen osastotoiminnan ja asumispalveluiden välillä sekä jonoista mahdollisesti aiheutuneista kustannuksista." Ponsi hyväksyttiin äänin 38-25, poissa 3.

Toimi Kankaanniemen (ps.) esittämä ja Janne Luoma-ahon (ps.) ym. kannattama ponsi: ”Keski-Suomen hyvinvointialueella siirrytään mahdollisimman nopeasti ja laajasti omalääkärijärjestelmään käyttäen hyväksi sisäiset toimenpiteet ja siirrot kuitenkin niin, että hyvinvointialueen nettomenot eivät vuonna 2025 tästä syystä kasva eivätkä muut palvelut heikkene. Omalääkärijärjestelmä pyritään toteuttamaan perhekohtaisena. Aluevaltuustolle tulee antaa selvitys omalääkärijärjestelmään siirtymisen etenemisestä toukokuun 2025 loppuun mennessä.” Ponsi hylättiin äänin 42-23, tyhjiä 1, poissa 3.

Aluevaltuutettu Tony Melvillen (sd.) esittämä ja Sanna Rajalan (sd.) ym. kannattama ponsi: ”Omalääkärijärjestelmää rakentaessa Keski-Suomen hyvinvointialue pyrkii varmistamaan, että asiakkaiden pääsy hoitoon tapahtuu kahden viikon sisällä.” Ponsiesitys hylättiin äänin 40-19, tyhjiä 7, poissa 3.

Lue lisää:
Aluehallituksen esityksessä omalääkärit vaiheittain koko Keski-Suomeen ja omaishoidon tuki säilyisi nykyisellään (tiedote 27.11.)
Talousarvio 2025 viitoittaa tietä kohti talouden tasapainoa (tiedote 9.10.)

Aluevaltuusto päätti muutoksista poistojen perusteisiin

Aluevaltuusto on päättänyt poistojen periaatteista 22.11.2022. Suunnitelmaa on tarpeen täydentää määrättyjen hyödykkeiden osalta. Muutokset tehdään 1.1.2024 alkaen.

Poistojen tarkoitus on, että pysyviin vastaaviin kuuluvan aineellisen omaisuuden hankintameno aktivoidaan ja kirjataan vaikutusaikanaan suunnitelman mukaan poistona kuluksi. Hyödykkeen taloudellinen vaikutusaika riippuu hyödykkeeseen liittyvistä tulonodotuksista ja hyödykkeen palvelutuotantokyvystä. Taloudellinen käyttöaika on yleensä todellista käyttöaikaa lyhyempi.

Aluevaltuusto hyväksyi hallintosäännön muutoksen

Aluevaltuusto päätti muuttaa Keski-Suomen hyvinvointialueen hallintosääntöä. Aluevaltuusto hyväksyi hallintosäännön aluehallituksen esityksen mukaisesti lukuun ottamatta sisäistä tarkastusta koskevaa kohtaa. Hallintosääntöä on tarpeen muuttaa muu muassa suunniteltujen ja ensi vuoden talousarvioon sisältyvien organisaatiomuutosten johdosta sekä täsmentää toimivallan osalta muun muassa tutkimus- ja koulutustoiminnassa ja vuokraamisessa. Uusi hallintosääntö tulee voimaan 1.1.2025 lukien.

Aluevaltuutettu Ari-Pekka Liukkonen (vihr.) esitti Elma Hyökyn (vihr.) ym. kannattamana muutosta hallintosäännön 80 pykälään Lahjoitukset ja perinnöt: "Lahjoituksen ja perinnön vastaanottamisesta ja käytöstä lahjaan tai perintösaantoon liitetyn tarkoitemääräyksen mukaisesti päättää aluehallitus, kun lahjoitus tai perintö on vähintään 10 000 euroa. Alle 10 000 euroa lahjan tai perinnön osalta päätöksen tekee hyvinvointialuejohtaja." Muutosesitys hylättiin äänin 31-29, tyhjiä 1, poissa 8.

Aluevaltuutettu Elma Hyöky (vhr.) esitti Eino Nissisen (kesk) ym. kannattamana hallintosäännön 102 § säilyttämistä voimassa olevan hallintosäännön mukaisena: "Sisäinen tarkastus arvioi objektiivisesti ja riippumattomasti sisäisen valvonnan, riskienhallinnan ja konsernivalvonnan järjestämistä ja tuloksellisuutta, raportoi arvioinnin tuloksista sekä esittää toimenpide-ehdotuksia järjestelmän kehittämiseksi. Sisäinen tarkastus raportoi aluehallitukselle, ja hyvinvointialuejohtajalle. Sisäinen tarkastus voi tehdä aloitteita ja esityksiä tarkastuslautakunnan, tilintarkastajan ja sisäisen tarkastuksen sekä Valtiontalouden tarkastusviraston tehtävien yhteensovittamisesta mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla. Sisäisellä tarkastuksella on oikeus saada kaikki tarkastustehtävänsä hoitamiseksi tarpeelliset tiedot ja asiakirjat sekä käyttöoikeudet. Aluehallitus hyväksyy sisäisen tarkastuksen toimintaohjeen." Muutosesitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Muut asiat

Aluevaltuusto myönsi Linda Pippurille eron lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsenyydestä, valitsi Johanna Heikkilän lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan varsinaiseksi jäseneksi ja tälle henkilökohtaisen varajäseneksi Karoliina Sarasteen jäljellä olevaksi toimikaudeksi sekä merkitsi tiedoksi Pippurin aluevaltuustoryhmän vaihtumisen.

Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi, että Mika Schwach on määrätty vaaliliiton muodostaneen (vaaliliitto Suomen Kansa Ensin, Valta kuuluu kansalle ja Kristallipuolue) Valta kuuluu kansalle- aluevaltuustoryhmän 1. varavaltuutetuksi ja Lasse Paananen 2. varavaltuutetuksi.

Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi, että Anna-Kaisa Vierinen on määrätty Vihreiden aluevaltuustoryhmän 7. varavaltuutetuksi.

Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi, että Nina Voutilainen on määrätty vaaliliiton muodostaneen (vaaliliitto Suomen Keskusta ja Ruotsalainen kansanpuolue) Keskustan aluevaltuustoryhmän 18. varavaltuutetuksi.

Lisäksi aluevaltuutettu Riikka Rantanen ym. tekivät valtuustoaloitteen tilapäisten sosiaalityöntekijöiden kelpoisuusehdot säilyttämisestä ennallaan Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Aluevaltuutettu Toimi Kankaanniemi ym. tekivät valtuustoaloitteen huumeiden käytön ehkäisemisestä ja käyttäjien hoidon koordinointivastuusta hyvinvointialueelle Keski-Suomessa.

Aluevaltuutettu Karoliina Saraste ym. tekivät valtuustoaloitteen EU:n vammaiskortin haltijan ja saattajan maksuttomasta lipusta Linkki-liikenteessä.

Lisätietoja:
aluevaltuuston puheenjohtaja Jani Kokko, p. 050 341 2860