Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuutetut

Uutinen

Aluevaltuusto käsittelee toimielinrakennetta

1.11.2022

Aluevaltuusto käsittelee tänään 1.11. kokouksessaan hyvinvointialueen toimielimiä. Aluevaltuuston kokousta voi seurata suorana lähetyksenä klo 16 alkaen osoitteessa hyvaks.fi/aluevaltuusto.

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että Keski-Suomen hyvinvointialueella olisi kolme lautakuntaa: lasten, nuorten ja perheiden lautakunta, työikäisten ja ikääntyneiden lautakunta sekä turvallisuuslautakunta. Lautakuntien roolina on toimia palveluiden järjestämisen tukena sekä valmistelevana toimielimenä aluehallitukselle.

Lautakunnat edistävät hyvinvointialueen ja sen kumppaneiden toimintojen yhteensovitusta ihmisten näkökulmasta. Lautakunnat ovat tulevaisuussuuntautuneita. Asioiden valmistelussa tärkeitä lähtökohtia ovat ihmisten tarpeet, muutosten vaikutusarviot, palvelutarpeiden kasvun hillintä, painopisteen siirtäminen korjaavasta toiminnasta ehkäisevään ja ennakoivaan näkökulmaan sekä toimialojen yhteensovitus ja ihmisten osallistaminen. Lautakunnissa on tarkoitus olla 13 jäsentä.

Lisäksi esityksen mukaan aluehallituksessa olisi kolme jaostoa ja yksi neuvottelukunta: yksilöasiainjaosto, henkilöstöjaosto ja riskienhallintajaosto sekä tutkimuksen, koulutuksen, kehityksen, innovaation ja osaamisen neuvottelukunta. Jaostoissa on 7 jäsentä ja neuvottelukunnassa 13 jäsentä. Neuvottelukuntaan pyydetään oppilaitosten ja tutkimuksen sekä elinkeinoelämän edustus.

Aluehallitus esittää myös kahta uutta vaikuttamistoimielintä, joita ovat järjestöjen ja seurakuntien vaikuttamistoimielin sekä palveluntuottajien vaikuttamistoimielin. Jo asetettuja lakisääteisiä vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto.

Ehdotettu toimielinrakenne toteuttaa hyvinvointialuestrategiaa, jossa korostuu ihmislähtöisyys ja kumppanuudet.

Toimielinrakenteen toimivuutta arvioidaan vuoden 2023 aikana.

Toimielinrakenteen valmistelusta on vastannut aluehallituksen nimeämä työryhmä. Asia on ollut aluevaltuuston iltakoulun aiheena 20.9. Yhteistoimintaelin on käsitellyt asiaa kokouksessaan 17.10. Aluevaltuusto on käsitellyt asiaa vielä työseminaarissa 20.10.

Lisäksi aluevaltuuston esityslistalla on hyvinvointialueen arviointikertomus vuodelta 2021, alustavan investointisuunnitelman päivittäminen sekä sosiaali- ja terveysministeriön myöntämien valtionavustusten siirto hyvinvointialueelle.

Seuraa kokousta suorana lähetyksenä

Aluevaltuuston kokous pidetään Jyväskylän Paviljongissa ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa hyvaks.fi/aluevaltuusto.

Esityslista ja pöytäkirja

Esityslista on osoitteessa hyvaks.fi/aluevaltuusto (suora linkki).

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja julkaistaan Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivulla osoitteessa www.hyvaks.fi heti sen jälkeen, kun pöytäkirja on tarkastettu.