Hyppää pääsisältöön

Potilastietojärjestelmän päivitys 27.–28.4. hidastaa päivystyspotilaiden hoitoprosesseja Sairaala Novassa, Laukaassa ja Keuruulla. Kiireettömissä tilanteissa, joissa vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa, toivomme asiakkaidemme odottavan maanantaihin.

Lue lisää.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto

Uutinen

Aluevaltuusto hyväksyi Keski-Suomen kuntien, hyvinvointialueen ja maakuntaliiton yhteistyösopimuksen

4.10.2022

Aluevaltuusto käsitteli kokouksessaan 4.10. Keski-Suomen kuntien, hyvinvointialueen ja maakuntaliiton yhteistyösopimusta.

Yhteistyösopimuksen tarkoituksena on edistää keskisuomalaisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta sekä varmistaa saumattomia palveluketjuja, toimivia ennaltaehkäiseviä palveluja ja asukkaiden osallisuutta. Kaikki sopijaosapuolet sitoutuvat myös ihmislähtöisiin ja toimiviin palveluihin.

Aluevaltuusto hyväksyi sopimuksen hyvinvointialueen osalta. Aluehallitus on esittänyt Keski-Suomen kunnille ja maakuntaliitolle, että ne allekirjoittavat sopimuksen.

Puitesopimuksella sovitaan yhteistyön tekemisen periaatteista, keskisuomalaisesta toimintamallista ja yhteistyölle asetetuista tavoitteista. Myös yhteinen tilannekuva ja valmiuden ja varautumisen yhteensopivuus ovat tärkeässä asemassa. Sopimus määrittelee strategisen ja operatiivisen tason yhteistyön rakenteet. Yhteistyötä tehdään monella tasolla ja foorumeilla, kuten asiakkaan ja ammattilaisten tasolla, verkostoissa ja yhteistyöryhmissä.

Yhteistyörakenteista on tärkeä sopia, koska niin hyvinvointialue, kunnat kuin Keski-Suomen liitto palvelevat keskisuomalaisia ja Keski-Suomessa käyviä. Asukas- ja asiakaskohtaisiin palveluihin liittyviä yhteistyötarpeita on paljon.

Hyvinvointialueen strategiassa kumppanuudet ja yhteistyö ovat keskeisessä asemassa. Se on yksi strategisista menestystekijöistä, minkä avulla tavoitellaan sitä, että keskisuomalaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä.

Aluevaltuutettu Kankaanniemi (ps.) esitti aluevaltuutettu Luoma-ahon (ps.) kannattamana sopimukseen muutosta, jonka mukaan kuntakokouksessa edustettuina ovat kaksi kunkin kunnan nimeämää luottamushenkilöedustajaa ja viranhaltijajohto sekä Keski-Suomen liiton ja hyvinvointialueen luottamushenkilöorganisaatioista valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajistot sekä viranhaltijajohto. Muutosesitystä ei hyväksytty äänin 59-9 (1 poissa).

Henkilöstöjärjestöille oikeus nimetä edustajansa hyvinvointialueen johtoryhmään

Hallintosääntöön lisättiin henkilöstöjärjestöille oikeus nimetä edustaja hyvinvointialueen johtoryhmään. Henkilöstöjärjestöt voivat valita edustajansa myös muihin hyvinvointialueen vastaaviin johtoryhmiin. Samoin hallintosääntöön lisättiin omat pykälänsä, joka koskee professio-ohjausta eli vastaavaa lääkäriä, hoitotieteen vastaavaa viranhaltijaa ja sosiaalihuollon vastaavaa viranhaltijaa.

Ns.  professiojohtajat vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisessa monialaisesta asiantuntemuksesta. Ammatillisten johtajien tehtävänä on tukea laadukkaiden ja turvallisten palvelujen kokonaisuutta, eri ammattiryhmien yhteistyötä sekä hoito- ja toimintakäytäntöjen kehittämistä.

Aluevaltuusto hyväksyi äänin 38-30 professio-ohjausta ja henkilöstön edustusta koskevat pykälät hallintosääntöön. Aluevaltuusto päätti myös äänin 41-27, että lääketieteen, sosiaalihuollon ja hoitotyön johtavat viranhaltijat sijoittuvat henkilöstöorganisaatiossa sosiaali- ja terveydenhuollon toimialajohtajan alaisuuteen. Professiojohtajat valitsee aluehallitus.

Kokoomuksen valtuustoryhmä esitti organisaation perusteita koskevan ehdotuksen palauttamista uuteen valmisteluun. Organisaation perusteita koskevaa ehdotusta ei palautettu uuteen valmisteluun äänin 41-27 (1 poissa).

Aluevaltuutettu Simonen-Jokinen (kok.) esitti aluevaltuutettu Väyrysen (kok.) ym. kannattamana hallintosääntöä koskevan ehdotuksen palauttamista uuteen valmisteluun. Hallintosäännön lisäyksiä ei palautettu uuteen valmisteluun äänin 38-30 (1 poissa).

Talousarvion valmistelu jatkuu alustavan investointisuunnitelman pohjalta

Aluevaltuusto hyväksyi alustavan investointisuunnitelmaesityksen toimitettavaksi ministeriöille ja talousarvion valmistelun jatkamisen alustavan investointisuunnitelmaesityksen pohjalta. Investointisuunnitelmaa on vielä todennäköisesti tarkasteltava talousarviovalmistelun edetessä. Tällä hetkellä suunnitellut investoinnit ovat vuosille 2023-2027 enintään 155 miljoonaa euroa. Ensi vuodelle investoinnit ovat enintään 49 miljoonaa euroa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen valtioneuvoston vahvistama lainanottovaltuus vuodeksi 2023 on nolla euroa, joten esitettyjen investointien rahoitus on osoitettava tulorahoituksesta tai muista rahoituseristä.

Investointisuunnitelma sisältää yhteenveto-osan lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen osasuunnitelmat. Sosiaali- ja terveystoimeen alustavasti suunniteltuja suurempia investointeja ovat muun muassa sädehoidon lineaarikiihdytin ja koko hyvinvointialueen suun terveydenhuollon laitteiden ajanmukaistaminen sekä toimintakykyä mittaava RAI-järjestelmä ja sosiaalihuollon Kanta-liityntä. Pelastustoimen osalta alustavasti suunniteltuja suurempia investointeja ovat muun muassa turvallisuusverkon käytön ja yhteyksien laajentaminen ja paloasemat.

Investoinnilla tarkoitetaan hyvinvointialueen omaan taseeseen kirjattavia maa-alueiden, rakennusten, koneiden ja laitteiden hankintaa tai niiden perusparantamista. Investointeja ovat myös muut pitkävaikutteiset menot, kuten tietojärjestelmän tai osakkeiden hankinta tai osallistuminen toisen yhteisön investoinnin rahoittamiseen, silloin kun osallistumisesta on hyötyä myös hyvinvointialueen toiminnassa.

Hyvinvointialueen on vuosittain laadittava investointisuunnitelma seuraavaa tilikautta seuraavien neljän tilikauden aikana aloitettavista hyvinvointialuekonsernin investoinneista ja niiden rahoituksesta. Investointisuunnitelmaa koskeva esitys tulee toimittaa hyväksyttäväksi kalenterivuosittain sosiaali- ja terveysministeriölle, sisäministeriölle ja valtiovarainministeriölle.

Aluevaltuutettu Melville (sd.) esitti aluevaltuutettu Kautto-Koukan (sd.) ym. kannattamana muutosta alustavaan investointissuunnitelmaan siten, että siihen lisätään 650 000 euron määräraha nuorisopsykiatrian tilojen remonttiin. Muutosesitys hyväksyttiin äänin 59-3 (6 tyhjää, 1 poissa).

Sosiaali- ja terveystoimea koskevat valtionavustushankkeet siirtymässä Jyväskylän kaupungilta hyvinvointialueelle

Aluevaltuusto suostui Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman ja Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut (TulKoti) -hankeen valtionavustusten siirtoon ja hankkeiden hallinnointiin sekä jatkamiseen hyvinvointialueella.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1.1.2023. Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämät valtionavustukset eivät siirry suoraan hyvinvointialueille lainsäädännön muutosten myötä, vaan niitä täytyy erikseen hakea siirrettäväksi.

Siirrettäväksi esitetyt hankkeet jatkuvat vielä vuoden 2023 ajan. Terveyden ja hyvinvointilaitos arvioi hankkeiden tulokset. Hankkeet tukevat hyvinvointialueen rakentamista ja hankkeiden tavoitteet ovat yhteneviä hyvinvointialueen strategian kanssa. Hankkeita on tähän asti hallinnoinut keskisuomalaisten kuntien puolesta Jyväskylän kaupunki.

Hankkeista on lisätietoa hankkeiden kotisivuilla osoitteessa hyvaks.fi/kehittaminen.

Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien ehdotusta lastensuojelussa olevien nuorten kiintiöpaikasta nuorisovaltuustossa

Aluehallitus on antanut aluevaltuustolle tiedoksi vastauksen koskien aluevaltuutettujen Hämäläinen ja Hirsjärvi valtuustoaloitetta lastensuojelussa olevien nuorten kiintiöpaikasta nuorisovaltuustossa. Aluevaltuusto merkitsi vastauksen tiedoksi ja totesi valtuustoaloitteen johdosta suoritetut toimet riittäviksi.

Vastauksessa todetaan, että nuorisovaltuuston ehdotuksessa toimintasäännöksi asia on otettu huomioon hyödyntämällä mahdollisuutta nimetä hyvinvointialueen nuorisovaltuustoon myös muita jäseniä kuin kuntien nuorisovaltuustojen ehdotuksesta nimettäviä. Toimintasäännössä on varattu tähän tarkoitukseen kuusi paikkaa nuorisovaltuuston kokoonpanossa. Näitä paikkoja ei leimautumisen välttämiseksi ole kiintiöity. Sen sijaan kohdennus tehdään markkinoimalla avointen paikkojen mahdollisuutta erityisesti sellaisten järjestöjen ja muiden yhteistyökumppaneiden kautta, jotka tavoittavat tyypillisesti nuorisovaltuustoissa aliedustettuja ryhmiä.

Aluevaltuutettu Hämäläinen (sd.) esitti aluevaltuutettu Ingervon (vas.) kannattamana vastauksen palauttamista uudelleen valmisteluun. Vastausta ei palautettu uudelleen valmisteluun äänin 60-7 (1 tyhjää, 1 poissa).

Esityslista ja pöytäkirja

Esityslista on osoitteessa hyvaks.fi/aluevaltuusto (suora linkki).

Kokouksen tarkastettu pöytäkirja julkaistaan Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivulla osoitteessa www.hyvaks.fi heti sen jälkeen, kun pöytäkirja on tarkastettu.

Lisätietoja:

aluevaltuuston puheenjohtaja Jani Kokko, p. 050 341 2860