Hyppää pääsisältöön

Palvelemme vappupäivänä 1.5. sunnuntain aukioloaikojen mukaisesti. Sairaanhoitajan chat palvelee myös vappupäivänä klo 10–16.

Lue lisää.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus kokoontui 20.2.2024 Jyväskylän Viitaniemessä.

Uutinen

Aluehallitus päätti lähettää sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyön lausunnolle

20.2.2024

Aluehallitus päätti kokouksessaan 20.2.2024 lähettää sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyön lausunnolle.

Lisäksi aluehallitus päätti käynnistää yhteistoimintaneuvottelut, jotka perustuvat johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen kokonaisarvioinnin väliraporttiin.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyön lausuntovaihe käynnistyi

Aluehallitus päätti käynnistää sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyön lausuntovaiheen. Palveluverkkotyö kattaa monikanavaisen palveluverkon osalta niin fyysiset ns. kivijalka palvelupisteet, kuin liikkuvat ja kotiin vietävät palvelut sekä sähköisen palvelun.

Lausuntomateriaali sisältää laajan tausta-aineiston, palveluverkon vaihtoehtoiset mallit, eri palveluiden kuvaukset sekä ennakkovaikutusten arvioinnin. Vaihtoehtoiset mallit esitetään palveluista, joiden verkosta aluevaltuusto päättää. Nämä ovat sosiaali- ja terveyskeskukset, alueellinen osastotoiminta, ympärivuorokautinen palveluasuminen, perhekeskukset ja ikääntyneiden päivätoiminta.

Näihin on mahdollisuus ottaa kantaa 22.2.–23.3. välisenä aikana, jonka jälkeen aluehallitus tekee lopullisen ehdotuksen aluevaltuustolle. Palveluverkkotyön taustaksi laadittiin syksyllä 2023 tilaselvitys, joka sisälsi hyvinvointialueille 1.1.2023 siirtyneiden toimitilojen teknisen kunnon sekä mahdolliset korjaus- ja investointitarpeet. Palveluverkkotyötä ohjaa aluehallitus ja materiaalit ovat valmistelu viranhaltijoiden toimesta.

Johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen kokonaisarvioinnin väliraportti käynnisti yhteistoimintaneuvottelut

Aluehallitus merkitsi tiedoksi johtamisjärjestelmän ja organisaatiorakenteen kokonaisarvioinnin väliraportin ja sen kehittämisehdotukset. Väliraportti sisältää ehdotuksia, jotka voivat toteutuessaan johtaa henkilöstön asemaan vaikuttaviin muutoksiin. Muutosehdotuksien toteutuessa vaikutuksina voivat olla muun muassa palvelussuhteen olennaisten ehtojen muutokset ja työtehtävien päättymiset.

Aluehallitus päätti valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan ja HR-johtajan valmistelemaan neuvotteluesityksen, käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut sekä edustamaan työnantajaa yhteistoimintaneuvotteluissa. Neuvotteluissa työnantajaa voi edustaa tai niiden valmisteluun voi osallistua muitakin hyvinvointialuejohtajan ja HR-johtajan osoittamia henkilöitä.

Yhteistoimintamenettelyn kohteena on sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialan koti- ja asumispalveluiden, sairaalapalveluiden ja laaja-alaisen sote-keskuksen vastuualueiden henkilöstö sekä pelastustoimen henkilöstö.

Yhteistoimintamenettelyssä käsitellään ainakin:

  • johtamisjärjestelmän muutoksia sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialan koti- ja asumispalvelujen ja sairaalapalvelujen vastuualueilla,
  • johtamisjärjestelmän ja hallinnon tehtävien muutoksia pelastustoimessa,
  • ensihoidon organisoitumista pelastustoimesta osaksi sairaalapalvelujen vastuualuetta sekä
  • terveyssosiaalityön uudelleen organisointia.

Muutoksien arvioidaan vaikuttavan enintään 100 henkilön palvelussuhteen olennaisiin ehtoihin ja olevan henkilötyövuosien vähennyksenä enintään 30 henkilötyövuotta. Mahdolliset henkilötyövuosien vähennykset kohdistuisivat ensisijaisesti päällikkö- ja johtotehtäviin eivätkä ne lähtökohtaisesti kohdistu asiakas- ja potilastyötä tekeviin. Yhteistoimintaa käydään vuoropuhelussa henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa.

Moniviranomaisyhteistyön laajentaminen etenee

Hyvinvointialueella on valmisteltu moniviranomaisyhteistyön selvitys, joka koskee 24/7 toimivia palveluita. Asiaa on käsitelty aluehallituksessa ja turvallisuuslautakunnassa alkuvuoden aikana.

Aluehallitus päätti moniviranomaisyhteistyön laajentamisesta. Ensi vaiheessa ensihoito organisoidaan osaksi sairaalapalveluita. Toisessa vaiheessa käynnistyy tilannekeskustoiminnan rakentaminen sosiaali- ja terveystoimen toimialan sisälle. Kolmannessa vaiheessa laajennetaan tilannekeskustoiminnan yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen välille. Kolmas vaihe tuodaan erikseen aluehallituksen päätettäväksi erillisen valmistelun perusteella.

Aluehallitus osoitti uudistustyöhön rahoituksen hyvinvointialueen toiminnan kehittämiseen tarkoitetusta valtion lisärahoituksesta. Summa täsmentyy käyttösuunnitelmassa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen avaava tase 1.1.2023

Aluehallitus hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialueen avaavan taseen per 1.1.2023 ja totesi, että aluehallitus käsittelee vuoden 2023 tilinpäätöksen kokouksessaan 26.3.2024. Hyvinvointialueen avaavassa taseessa taseen loppusummaksi muodostui 758 681 764,71 euroa ja peruspääomaksi 7 597 495,98 euroa.

Kannonkosken paloaseman hankesuunnitelma

Aluehallitus hyväksyi Kannonkosken paloaseman tarkistetun hankesuunnitelman ja sen rakentamiskustannukset 3 000 000 euroa (alv 0 %) ja vuokraa paloaseman tontin Kannonkosken kunnalta. Hankkeen alustava aikataulu sisältää urakkalaskennan täsmennykset helmi-maaliskuussa 2024, urakkalaskennan huhti-toukokuussa 2024, hankintapäätökset kesäkuussa 2024, rakentamistöiden aloituksen kesällä 2024 ja kohteen käyttöönoton kesällä 2025.

Normaalikoulun psykologipalvelut, henkilöstön siirtosopimuksen hyväksyminen

Aluehallitus päätti hyväksyä Keski-Suomen hyvinvointialueen ja Jyväskylän yliopiston välisen henkilöstön siirtosopimuksen sekä valtuutti sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtajan tekemään tarvittavat tarkennukset ja muutokset Keski-Suomen hyvinvointialueen puolesta liikkeenluovutukseen liittyviin asiakirjoihin aluehallituksen käsittelyn jälkeen.

Keski-Suomen hyvinvointialue ja Jyväskylän yliopisto on sopinut, että hyvinvointialue tuottaa Normaalikoulun koulupsykologipalvelut omana toimintanaan 1.4.2024 alkaen. Liikkeenluovutuksen periaattein yliopistolta siirtyy yksi koulupsykologi hyvinvointialueelle.

Erityislastenvahtitoiminta (Elva)

Aluehallitus päätti, että erityislastenvahtitoiminnan avustuksena korvataan perheille yhdeksän euroa per tunti vuonna 2024. Elva-toiminta tukee perheitä tarjoten hoitajan vammaiselle tai pitkäaikaissairaalle lapselle muutamaksi tunniksi kuukaudessa tukien perheen vanhempien jaksamista vaativassa hoidossa. Toiminta on määrärahasidonnainen, ja vuoden 2024 talousarviossa sille on varattu 20 000 euroa.

Henkilöstöjaoston varajäsenen vaihtuminen

Aluehallitus myönsi Touko Aallolle eron henkilöstöjaoston varajäsenen tehtävästä ja valitsi Ari-Pekka Liukkosen henkilöstöjaostoon Meri Lumelan henkilökohtaiseksi varajäseneksi.

Ajankohtaiset yhtiöasiat

Aluehallitus hyväksyi hyvinvointialueen puolesta JokiICT Oy:n osakassopimuksen. Aluehallitus nimesi Kinnulan Ruokapalvelu Oy:n sekä Kivijärvenhelmi Oy:n yhtiökokousedustajaksi vastuualuejohtaja Hanna Vihavaisen sekä ehdotti nimettäväksi yhtiön hallituksiin Jani Ylälehdon.

Valtuustoaloite keskisuomalaisten yritysten paremmaksi huomioimiseksi julkisten hankintojen toteuttamisessa

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy valtuustoaloitteeseen laaditun vastauksen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Aluevaltuuston 13.2.2024 päätösten täytäntöönpano

Aluehallitus totesi, että aluevaltuuston 13.2.2024 pidetyssä kokouksessa tehdyt päätökset ovat syntyneet laillisessa järjestyksessä eivätkä mene valtuuston toimivaltaa ulommaksi eivätkä muutoinkaan ole lain tai asetuksen vastaisia. Päätökset päätettiin panna täytäntöön.

Esityslista ja pöytäkirja

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus. Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Lisätietoja:

  • Maria Kaisa Aula, aluehallituksen puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 530 9697, mariakaisa.aula(at)hyvaks.fi
  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi