Hyppää pääsisältöön
Aluehallituksen kokous

Uutinen

Aluehallitus päätti Huhtasuon terveysaseman palvelujen kilpailutuksesta

18.4.2023

Aluehallitus päätti käynnistää kokouksessaan 18.4. Jyväskylän Huhtasuon terveysaseman palvelujen kilpailutuksen. Palvelut säilyvät nykyisen laajuisina.

Huhtasuon terveysaseman palvelujen hankkimisella ostopalveluina voidaan parantaa vastaanottotoiminnan saatavuutta ja turvata osaavan henkilöstön rekrytointi ja kustannusten hallinta.

Huhtasuon terveysasemalla on kiirevastaanotto ja ajanvarauksella tapahtuva kiireetöntä hoitoa arkisin kello 8–16. Huhtasuon terveysaseman palvelualueella asuu noin 9 500 asukasta

Huhtasuon terveysaseman palvelut on tuottanut vuodesta 2020 lähtien Pihlajalinna. Pihlajalinna on irtisanonut palvelusopimuksen ja 3.12.2023 on sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä. Palveluntuottajalle tällä hetkellä vuosittain maksettava korvaus on noin 1,3 miljoonaa euroa.

Huhtasuon terveysaseman toiminnan palauttaminen omaksi toiminnaksi olisi valmistelijoiden arvion mukaan riskialtista sekä kustannusten että hoidon laadun kannalta. Suurimpana esteenä ovat kasvaneet haasteet työvoiman saatavuudessa. Aiempaan kilpailutukseen verrattuna henkilöstön saatavuus on edelleen heikentynyt.

Hankintaprosessissa otetaan huomioon myös hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Palvelut kilpailutetaan vähintään kolmeksi vuodeksi.

Asiakasmaksuihin tarkennuksia

Aluehallitus päätti hyvinvointialueen asiakasmaksujen eräistä tarkennuksista. Tarkennukset koskevat alle 18-vuotiaiden todistusmaksuja, turvapalveluja ja iäkkäiden pitkäaikaista laitosasumista, jossa lääkekulut sisältyvät hoitomaksuun.

Turvapalvelujen osalta paikantavan GPS-rannekkeen ja ovivahdin hinnan määräytymistä täsmennettiin. Turvapalvelut veloitetaan kokonaisina kuukausina.

Kaisa Garedew pyysi eroa aluehallituksesta

Kaisa Garedew on pyytänyt eroa aluehallituksen jäsenen tehtävästä vedoten aikataulupäällekkäisyyksiin alkavassa kansanedustajan tehtävässä. Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto päättää myöntää Kaisa Garedewille eron aluehallituksen jäsenen tehtävästä ja valitsee aluehallitukseen hänen tilalleen uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Aluehallitus perusti virkoja

Aluehallitus perusti aikuisten sosiaalipalveluiden palveluyksikköön toistaiseksi voimassa olevan sosiaalityöntekijän viran 1.6.2023 alkaen. Virka tarvitaan kotoutumislain mukaiseen perheryhmäkotiin. Aluehallitus perusti aikuisten sosiaalipalveluiden toistaiseksi voimassa olevat neljän sosiaaliohjaajan, kahden työkykykoordinaattorin ja palveluohjaajan virat 1.7.2023 alkaen. Tällä hetkellä tehtäviä on hoidettu määräaikaisina virkoina ja henkilöt ovat työsuhteessa.

Valtiovarainministeriöltä valtionavustus ja ns. kertakorvauksen ennakkomaksu

Aluehallitus merkitsi tiedoksi valtiovarainministeriöltä saadun valtionavustuksen ja päätti että ei hae oikaisua valtiovarainministeriön päätökseen. Avustus on tarkoitettu esimerkiksi palveluiden yhtenäistämiseen, palveluverkon uudistamiseen, uusiin digitaalisiin palveluihin tai henkilöstön saatavuuteen ja riittävyyteen liittyviin hankkeisiin. Avustuksen määrä on noin 19 miljoonaa euroa.

Aluehallitus merkitsi tiedoksi valtiovarainministeriön niin sanotun kertakorvauksen ennakkomaksun vuodelle 2023 ja päätti että ei hae oikaisua valtiovarainministeriön päätökseen. Ennakkomaksu on noin 12 miljoonaa euroa. Keski-Suomen hyvinvointialueen osalta arvio kertakorvauksesta on 51,3 miljoonaa euroa. Kertakorvaus perustuu kuntien vuoden 2022 sosiaali- ja terveystoimen lopullisen tilinpäätöksen ja talousarvioiden erotukseen.

Aluehallitus päätti nimeämisistä yhteisöihin ja säätiöihin

Aluehallitus nimesi yhtiökokousedustajat ja vuosikokousedustajat sekä päätti yhteisöjen hallituksen jäsenehdotuksista ja säätiöiden hallituksen jäsenistä vuosille 2023-2024.

Kokousedustajat ja hallituksen jäsenet ovat liitteenä.

Lisäksi luottamushenkilöedustajat valittiin seuraavasti ehdolle yhtiöiden hallituksiin:

  • Jämsän ateria- ja puhtauspalvelut Oy: aluehallituksen jäsen Lotta Ahola
  • Karstulan seudun ravitsemispalvelut Oy: aluehallituksen jäsen Hilma Vepsäläinen
  • Monetra Keski-Suomi Oy: aluehallituksen jäsen Jani Ylälehto
  • Sovatek säätiö: aluehallituksen jäsen Katri Savolainen
  • Lisäksi Kiinteistö Oy Kinkomaan Vitapolis: hallintojohtaja Pasi Marjakangas

Jatkossa aluehallitus käsittelee yhtiö- ja vuosikokoukset yhdessä asiapykälässä. Aluehallitus myös valtuutti hyvinvointialuejohtajan tai konsernipalvelujen toimialajohtajan nimeämään Keski-Suomen hyvinvointialueen edustajan yhteisöjen tai säätiöiden kokouksiin, mikäli kokouskäsittely aluehallituksessa ei voisi toteutua ennen yhteisön tai säätiön tulevaa kokousta.

Lisäksi aluehallitus nimesi Sakupe Oy:n yhtiökokoukseen 26.4.2023 yhtiökokousedustajaksi konsernipalvelujen toimialajohtaja Lasse Lepän ja antoi hänelle evästyksen, että yhtiön hallitukseen valitaan aluehallituksen jäsen Eila Tiainen.

Vastauksessaan Ilkka Pernun ym. aluevaltuutettujen aloitteeseen koskien henkilökunnan edustajalle myönnettävää läsnäolo- ja puheoikeutta aluevaltuuston kokouksiin ja suositusta vastaavasta menettelystä muille toimielimille, todetaan, että hallintosäännön mukaan kukin toimielin päättää muiden kuin toimielinten jäsenten puhe- ja läsnäolo-oikeudesta. Henkilöstön osallisuus on turvattu hallintosäännössä siten, että henkilöstöjärjestöillä on oikeus valita edustajansa hyvinvointialueen johtoryhmiin. Tämä lisäys on tehty hallintosääntöön valtuusaloitteen jättämisen jälkeen. Aluehallitus ehdottaa aluevaltuustolle, että se toteaa Ilkka Pernun valtuustoaloitteen pohjalta tehdyt toimenpiteet riittäviksi ja aloitteen loppuun käsitellyksi. Aluehallitus palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi aluevaltuustolle aluevaltuuston kokouksessa 7.2.2023 tapahtuneen menettelytapavirheen takia.

Aluehallitus hylkäsi Sumiaisten Eläkeläiset ry oikaisuvaatimuksen järjestöavustuspäätöksestä. Järjestö oli hakenut järjestöavustusta 700 euroa kerhotoiminnan ylläpitämiseen ja virkistystoimintaan. Ensisijainen perustelu kielteiselle päätökselle oli, ettei yhdistys ollut saanut vuonna 2022 järjestöavustusta Äänekosken kaupungilta.

Aluehallitus päätti palauttaa päihdepalvelujen kilpailutuksen uudelleen valmisteluun.

Reumatologian erikoislääkärin viran perustaminen ja koululaisten silmälääkärin vastaanoton palvelusetelin sääntökirjan päivitys poistettiin asialistalta hyvinvointialuejohtajan sijaisen esityksestä.

Esityslista ja pöytäkirja

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus (suora linkki). Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu.

Lisätietoja:

  • aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, p. 050 530 9697
  • hyvinvointialuejohtajan sijaisena toimialajohtaja Kati Kallimo, p 050 442 2302