Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Henkilön jalat polulla.

Uutinen

Aikuisten elämäntapaohjauksen palveluketju on julkaistu

17.8.2023

Aikuisten elämäntapaohjauksen palveluketju on tarkoitettu hyvinvointialueen asukkaiden ja eri alojen ammattilaisten hyödynnettäväksi.  

Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilla julkaistussa aikuisten elämäntapaohjauksen palveluketjussa on tietoa elämäntapamuutostarpeen tunnistamisesta, elämäntapamuutoksen toteuttamisesta sekä Keski-Suomessa toteutettavasta elämäntapaohjauksesta.  
 
Aikuisten elämäntapaohjauksen palveluketjuun on koottu kattavasti asiakkaan terveydentilaa ja sairastumisriskiä arvioivia testejä, elämäntapamuutosta tukevia digitaalisia omahoito-ohjelmia ja palveluja sekä ammattilaisten tarjoamaa tukea ja ohjausta elämäntapamuutosten toteuttamiseen. 

– Tavoitteena on tukea hyvinvointialueen asiakkaita elämäntapamuutosten toteuttamisessa sekä selkeyttää ja yhtenäistää ammattilaisten työnjakoa, kertoo projektityöntekijä Miina-Maria Kivelä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma. 

Elämäntapamuutoksen tukena monista ammattilaisista koostuva ketju

Aikuisten elämäntapaohjauksen palveluketjua on toteutettu yhteistyössä hyvinvointialueen ammattilaisten, kokemusasiantuntijan sekä elämäntapaohjauksen kehittämistyöryhmän kanssa. 

– Kehittämistyössä ja palveluketjun toteuttamisessa on ilahduttavasti ollut monialainen verkosto mukana. Mielestämme on tärkeää tuoda esille sekä hyvinvointialueen ammattilaisille että asiakkaille se, että elämäntapaohjausta ei toteuta pelkästään terveysaseman hoitaja, vaan tärkeässä roolissa ovat esimerkiksi kuntien liikuntaneuvojat, pohtii Kivelä.  

Elämäntapaohjauksen palveluketjua on kehitetty osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa vuosina 2020–2023. Palveluketjun työstämisen lisäksi ohjelmassa on kehitetty selkeämpiä toimintamalleja muun muassa digitaalisesti toteutettavasta elämäntapaohjauksesta sekä kutsuntaikäisten ja ikääntyneiden elämäntapaohjauksesta.  

Tutustu hoito- ja palveluketjuihin Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilla.   

Lisätietoja:  

  • Miina-Maria Kivelä. projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 454 7873, miina-maria.kivela(at)hyvaks.fi 
  • Mari Rantamäki, ohjelmapäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 311 8609, mari.e.rantamaki(at)hyvaks.fi