Hyppää pääsisältöön

Potilastietojärjestelmän päivitys 27.–28.4. hidastaa päivystyspotilaiden hoitoprosesseja Sairaala Novassa, Laukaassa ja Keuruulla. Kiireettömissä tilanteissa, joissa vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa, toivomme asiakkaidemme odottavan maanantaihin.

Lue lisää.
Mies metsässä.

Uutinen

ADHD-ryhmänohjauksen materiaali valmistunut ammattilaisten tueksi

8.9.2022

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä (ADHD) oireilevien aikuisten ryhmänohjauksen tueksi on julkaistu materiaalia Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvaks.fi-verkkosivuille.

Materiaali on osa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman mielenterveys- ja päihdepalveluketjun kehittämistoimenpiteitä.

ADHD-ryhmänohjauksen materiaali on tarkoitettu mielenterveys- ja päihdepalveluissa työskenteleville ammattilaisille, ja he voivat käyttää sitä vapaasti työssään. ADHD-ryhmänohjauksen materiaalia ovat olleet kehittämässä yhteistyössä alueen ammattilaiset, ADHD-liitto sekä ADHD-vertaishenkilöt.

– Nyt voi ylpeänä sanoa, että vertaishenkilöiden toiveet näkyvät palvelun sisällössä. Osallistuja voi nyt aidosti vaikuttaa ryhmän sisältöön, sillä ryhmässä käsittelevät aiheet nousevat osallistujien omista toiveista. Toivon, että ammattilaiset ottavat alueillaan ryhmämateriaalin käyttöön laajasti ja ennakkoluulottomasti, kannustaa projektityöntekijä Sami Savonen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.

Matalan kynnyksen ryhmätoiminnasta tukea ADHD-oireiden arvioimiseen

Ammattilaisilla on ollut selkeä tarve laadukkaalle materiaalille: täysi-ikäisten ADHD-tutkimuksiin ja hoitoon pääsyssä on pitkiäkin viiveitä ja diagnoosin jälkeen asiakas jää herkästi vaille kuntouttavampaa ja pidempiaikaisempaa tukea. ADHD-ryhmänohjauksen jalkauttaminen alueelle helpottaa asukkaiden ADHD-oireiden arvioimista, sillä he saavat ammattilaisten ja vertaishenkilöiden tukea arvioimiseen jo ennen mahdollista palveluun ohjautumista. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa ei ole toteutettu aikaisemmin samanlaista matalan kynnyksen ryhmätoimintaa: yleensä asiakas pääsee osallistumaan ADHD-ryhmätoimintaan vasta ADHD-diagnoosin saatuaan.

– Halusimme tehdä ryhmänohjauksen materiaalista sellaisen, ettei ryhmään osallistuminen vaadi diagnoosia, vaan ryhmä on oikeasti matalan kynnyksen toimintaa: ryhmään voi tulla vaikka jo siinä vaiheessa, kun epäilee neuropsykiatrista kehityksellistä häiriötä. Ryhmätoiminnasta saa myös tärkeää vertaistukea, kertoo projektipäällikkö Emilia Nygren Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta.

Materiaali:

Lisätietoja:

  • Sami Savonen, projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, sami.savonen(at)jyvaskyla.fi, p. 040 708 6040
  • Emilia Nygren, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, emilia.nygren(at)jyvaskyla.fi, p. 050 311 8687