Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Asiakas ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen kohtaavat ja vaihtavat ajatuksiaan.

Tutkimukset ja diagnosointi | Aikuisten astma

Tämä sivu on osa Aikuisten astman hoito- ja palveluketjua.

Astmaa voidaan epäillä vahvasti anamneesin ja auskultaation perusteella. Astma diagnoosin varmistamiseksi tarvitaan keuhkojen toimintakokeilla (spirometria  ja diagnostinen PEF-vuorokausiseuranta) osoitettu keuhkoputkien vaihteleva supistuminen tai lääkityksellä laukeavan keuhkoputkien ahtautumisen osoittaminen astmaan sopivien oireiden yhteydessä.

Lääkäri perehtyy lähi- tai etävastaanotolla esitietoihin ja tutkimuksiin tehden näiden perusteella diagnoosin ja hoitosuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa. Hoitajan lähi- tai etävastaanotolla ohjataan PEF-seuranta ja lääkkeenottotekniikka sekä tehdään tarvittaessa reseptipyyntö avaavaan lääkkeeseen.

Anamneesiin kirjataan esitiedot, joita ovat mm. perussairaudet, ammatti (työaltistus), allergiat ja atopia (atooppinen ihottuma/ nuha/ silmäoireet), sukurasite, tupakointi: (askivuodet/altistus), poskiontelo/nenä-oireet, pitkittyneet yskäoireet ja lemmikkieläimet. 

Anamneesiin kirjataan myös kliininen status (keuhkojen auskultaatio levossa sekä nopeassa ja voimakkaassa uloshengityksessä) ja oireet, joita ovat mm. 

  • hengenahdistus rasituksessa tai levossa tai painon tunne rintakehällä
  • uloshengityksen vinkuna
  • pitkittynyt yskä ja limannousu ( > 6 vko, erityisesti aamuisin ja öisin)
  • hengitysteiden virusinfektiot
  • oireita pahentavat tekijät, kuten mm. rasitus, kylmä ilma ja allergeenit

Tärkeimpiä erotusdiagnostisia sairauksia ovat keuhkoahtaumatauti (COPD), uniapnea, krooninen keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdus, sydän- ja verisuonisairaudet, hyperventilaatio-oireyhtymä, toiminnallinen kurkunpään ahtautuminen, toiminnalliset hengityshäiriöt, suurten ilmateiden kokoonpainumistaipumus ja paniikkihäiriö.

​​​​​​Lisätietoa

Tutkimukset

PEF-seuranta

Diagnostinen PEF-seuranta tehdään pääsääntöisesti ilman hoitavaa astmalääkitystä 2 viikon ajan aamuin illoin ennen avaavaa lääkettä ja sen jälkeen

Astmalle diagnostinen löydös:

  • vähintään kolme kertaa merkitsevä paraneminen avaavalla lääkkeellä(vähintään 15 % ja 60 l/min) tai
  • vähintään kolme kertaa ennen avaavaa lääkettä mitattujen aamu- ja ilta-arvojen merkitsevä vuorokausivaihtelu (ero vähintään 20 % ja 60 l/min).

Lisätietoa

Spirometria ja bronkolyyttikoe

Spirometria ja keuhkoputkien avautumiskoe (esim. salbutamoli 0,4 mg).

Astmalle diagnostinen löydös:

  • FVC tai FEV1 paranee vähintään 12 % ja 200 ml

Lisätietoa

Kuvantaminen

Erotusdiagnostiikan ja liitännäissairauksien selvittelyn vuoksi otetaan tarvittaessa

  •  keuhkokuva röntgen (Thx-rtg)
  • poskionteloiden röntgen (Nso-rtg) tai poskionteloiden ultraääni

Laboratiotutkimukset astman alatyypin määrittämiseksi

  • veren eosinofiilimäärän mittaaminen
  • allergiaselvittelyt (oireet ja herkistymisen tutkiminen)

​​​​​Diagnostinen hoitokoe,  jos vahva epäily / oireiselle potilaalle

  • keskisuuri ICS-annos (voi lisätä pitkävaikutteisen avaavan lääkkeen) 8–12 viikon ajan
  • oireiden lieventyminen ja FEV1 paranee vähintään 15 % ja 200 ml tai
  • keskimääräinen PEF-taso paranee vähintään 20 % ja 60 l/min, kun verrataan 3–5 päivän jaksoa ennen hoitoa ja hoidon jälkeen

Erityisryhmät

Astma ei ole asepalveluksesta vapauttamisen peruste, jos oireilu on hallinnassa ja lääkitys ajantasainen. Ks. Asepalvelus (Käypä hoito -suositus)

Äidin astman huono hoitotasapaino raskauden aikana on sikiölle suurempi riski kuin astmalääkkeiden käyttö. Ks. Astman hoito raskauden ja imetyksen aikana (Käypä hoito -suositus)

Ammatinvalinnassa otetaan huomioon yksilölliset terveystekijät. Riskiammatteja ovat sellaiset, joissa altistutaan jauho- ja eläinpölyille (leipomot, karjan- ja eläintenhoitotyöt), tekstiilityöt tai parturi-kampaajan työ. Ks. Ammatinvalinta (Käypä hoito -suositus)

Joihinkin urheilulajeihin, esim. maasto- ja ampumahiihto, uinti, pyöräily, juoksu, suunnistus ja triahtlon,  liittyy kilpatasolla lisääntynyt riski sairastua astmaan. Astman diagnoosi perustuu urheilijoilla samoihin kriteereihin kuin muillakin potilailla.