Kynttilät ja tuikut
Varmista, että kynttilät on sijoitettu tukevasti ja riittävän etäälle herkästi syttyvistä materiaaleista, kuten verhoista. Huolehdi myös, että kynttilät, tuikut ja sytytysvälineet ovat paikassa, jonne eivät lapset ja eläimet ylety.
Ulkotulet
Aseta ulkotulet tukevasti palamattomalle alustalle ja huolehdi, että ulkotuli on riittävän etäällä rakennuksista ja kulkureiteistä. Suositeltu etäisyys rakennuksista on ulkotulen koosta riippuen 3–10 metriä. Aseta ulkotuli kulkureittien varrelle siten, ettei vaarana ole tulen tarttuminen ohikulkijan vaatteisiin, eli noin kolmen metrin päähän kulkureiteistä. Älä polta ulkotulia sisällä, parvekkeella, katoksessa tai kuistilla. Kovassa tuulessa ulkotuli tulee jättää sytyttämättä, sillä tuuli voi kaataa sen.
Ennen kuin sytytät, mieti, kuinka sammutat. Varmista, että lähettyvillä on alkusammutusvälineet. Sammuta kynttilät, tuikut ja ulkotulet tukahduttamalla. Vedellä sammuttaminen voi aiheuttaa ison leimahduksen. Katso laajemmat ohjeet turvalliseen tulenkäsittelyyn Pelastustoimen verkkosivuilta.
Kodin pihavalaistus
Syksyn tullen kannattaa kiinnittää huomiota piha-alueen valaistukseen ja osoitemerkintöjen näkyvyyteen. Valaistuilla pihalla on turvallisempaa liikkua iltojen pimentyessä ja talon osoitemerkinnän pitää olla havaittavissa kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina. Valaistuksen lisäksi osoitemerkintöjen näkyvyyteen vaikuttaa niiden kunto. Kulunut merkintä ei näy tielle asti etenkään pimeässä.
Tulisijat ja lämmitys
Tulisijojen kunto ja hormien puhtaus on syytä tarkistaa ennen talven lämmityskautta.
Varmista, että tulisijat ja savuhormit on nuohottu ennen niiden käyttöä. Vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous tulee suorittaa vähintään vuosittain ja vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein.
Jos tulisija on ollut pitkään käyttämättömänä, täytyy lämmitys aloittaa hitaasti ja hormin veto varmistaa. Ennen lämmittämisen aloittamista muista avata pelti ja sulje se vasta kun hiillos on täysin sammunut. Liian aikainen pellin sulkeminen voi johtaa häkämyrkytykseen, kun tilaan muodostuu hajutonta ja mautonta häkää. Kun tyhjennät tulisijan tuhkat, säilytä tuhka turvallisessa paikassa tulenkestävässä astiassa vähintään vuorokauden ajan ennen hävitystä. Muista, että tuhka voi syttyä uudelleen kuitenkin useidenkin päivien jälkeen.
Heijastimet ja valot
Päivien lyheneminen tuo mukanaan pimeyttä, ja heijastimien käyttö on tärkeää. Muista myös polkupyörän valot!
Pimeät ja sateiset illat huonontavat näkyvyyttä liikenteessä ja tarkkaavaisuutta vaaditaan kaikilta tienkäyttäjiltä. Kävelijän, pyöräilijän ja potkulautailijan on tärkeää muistaa, että vaikka kadut olisivat valaistuja, liikkuvasta ajoneuvosta on vaikea havaita ilman heijastimia tai valoja liikkuvia ihmisiä. Heijastin kannattaakin ottaa käyttöön viimeistään valtakunnallisena heijastinpäivänä, jota vietetään 1.10.
Varmista, että heijastin on kiinnitetty oikein. Parhaiten autoilija havaitsee heijastimen, joka on kiinnitetty tien puoleiselle sivulle.
Laki puolestaan vaatii polkupyöräilijää varustautumaan ajovaloilla näkyvyyden lisäämiseksi. Autoilija voi myös lisätä reagointiaikaansa laskemalla ajonopeutta, jos näkyvyys on huono. Liikkeelle lähtiessä on myös syytä varmistaa, että tuulilasi on puhdas ja huuru on poistunut.
Liukkaus ja ensilumi
Syksyn edetessä liikenteessä saa varoa vesiliirtovaaraa ja ensiliukkaita. Kovalla vesisateella alla täytyy olla hyväkuntoiset renkaat ja ajonopeutta täytyy alentaa tarvittaessa. Kuluneet kesärenkaat ovat suuri riski etenkin syksyisin, kun sää muuttuu sateiseksi.
Syksyllä kelit vaihtuvat myös nopeasti ja edessä voi olla pian ensiliukkaat. Sääennusteita seuraamalla voit varautua hyvissä ajoin muuttuviin olosuhteisiin ja kerkeät vaihtamaan talvirenkaat ajoissa. Tarkkaavaisena saa olla etenkin mustan jään varalta, joka voi olla vaikeaa havaita. Ota liikenteessä myös hirvivaara-alueet tosissaan, sillä hirvikolarin riski kasvaa syksyllä: alenna nopeutta ja tarkkaile myös pientareita.
Myös jalankulkijoiden on syytä varautua liukkaisiin keleihin. Ennen liikkeellelähtöä jalankulkusään voi tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta ja valita keliin sopivat kengät. Lisäturvaa voi saada myös kenkiin laitettavilla liukuesteillä.