Arjen sankaritarina: Nina Voutilaisen matka esihenkilöksi
Nina Voutilainen, pääroolissa keskisuomalaisten hyvinvoinnissa, terveydessä ja turvallisuudessa.
Nina Voutilainen toimii viidettä vuotta Keuruun kotihoidon esihenkilönä. Kotihoito on ollut työkenttä, jossa esihenkilötyö on saattanut olla haasteellista, niin myös Keuruulla. Kymmenen vuoden aikana Ninan edeltäjät ovat vaihtuneet useasti, mutta hyvä yhteistyö muiden esihenkilöiden kanssa auttoi Nina Voutilaista kiinnittymään työyhteisöön rauhassa ja toi yhteisölle sen kaipaamaa vakautta.
Läsnäolo ja turvallisuuden tunteen tarjoaminen työntekijöille ovat olleet Ninalle keskeisiä arvoja. Alussa Nina oli tavoitettavissa lähes jatkuvasti. Tästä oli se hyöty, että työntekijä tiesi, että asiat voi tarvittaessa varmistaa. Pikkuhiljaa tiimi alkoi luottaa siihen, että päätöksiä voi tehdä itsenäisesti.
"On tärkeää, että työntekijät osaavat ja uskaltavat tehdä päätöksiä. Kun työntekijöillä on usko omiin kykyihin, he pystyvät toimimaan muuttuvissa tilanteissa tehokkaasti ja turvallisesti." Nina Voutilainen painottaa.
Monipuolista hoitotyötaustaa arvostetaan
Nina on nähnyt hoitotyön monista eri näkökulmista. Jo opiskeluaikoina hän työskenteli useissa eri toimintaympäristöissä, kuten palvelutaloissa, teho-osastolla ja ambulanssissa. Se antoi vahvan ymmärryksen siitä, mitä hoitotyö vaatii eri yksiköissä."
Nina Voutilainen työskenteli pitkään Etelä-Suomessa sairaalan päivystyksessä. Kotiutussairaanhoitajan tehtävä Keuruun kaupungilla Keski-Suomeen palatessa tarjosi Nina Voutilaiselle mahdollisuuden hyödyntää laajaa kokemustaan.
"Työhaastattelussa minulle sanottiin heti, että minun työkokemustani tarvittiin juuri tässä työssä. Se tuntui hyvältä – kuulla, että osaamistani arvostettiin."
Asiakkaiden auttaminen tärkeintä
Hoitotyö on aina ollut Ninalle intohimo, ja se näkyy hänen suhtautumisessaan myös esihenkilötyöhön.
"Rakastan sitä tunnetta, kun saan auttaa asiakasta. Ihmiset ovat usein haavoittuvassa asemassa tullessaan palveluihin, ja hoitajan tehtävä on kohdata ja auttaa heitä inhimillisesti. Se on työn merkityksellisyyden ydin."
Uupumuksesta oppimiseen
Muutama vuosi sitten Nina sai uupumusdiagnoosin, mutta tilanne ei liittynyt pelkästään työhön.
”Työhyvinvointi ei ole irrallinen asia – jos et voi hyvin muussa elämässä, et voi voida hyvin töissäkään. Minun oli opittava tunnistamaan, miksi uuvuin ja mitkä omat toimintamallini ajoivat minut siihen."
Nina ymmärsi, että avoimuus ja avun pyytäminen ovat tärkeitä elementtejä työssä jaksamisessa. On opeteltava myöntämään, kun ei osaa tai kun tekee virheen. Hyvä esihenkilö tukee siinä, luo turvallisen ilmapiirin ja sallii inhimillisyyden työssä. Tämä on auttanut Ninaa sekä työssä että henkilökohtaisessa elämässä saavuttamaan paremman mielenrauhan.
Työyhteisön merkitys ja johtajuuden ilo
Nina Voutilainen korostaa, että hyvä työyhteisö on avain onnistumiseen. "Meillä on kotihoidossa varsin hyvä tilanne henkilöstön suhteen – hoitajia on riittävästi. Hyvät resurssit ja työvälineet mahdollistavat sen, että perustyö voidaan tehdä hyvin, ja kun hoitotyö sujuu, myös esihenkilö voi olla levollisin mielin.
Johtaminen on Ninasta enemmän kuin hallinnollinen tehtävä.
”Minulle menestyminen tarkoittaa sitä, että voin tehdä itselleni merkityksellisiä asioita niin, että niistä on hyötyä muille. Esihenkilön tehtävä on tukea hoitajia, jotta he voivat tuottaa parasta mahdollista hoitoa asiakkaille. Se on yhteinen tavoite, jota kohti pyrimme – ja siinä koen onnistuvani."
Työnantajan kiitokset Ninalle
”Nina työskentelee lähellä työntekijöitään, ja on hyvin perillä alueensa asioista. Tekemisessä näkyy arvostus alaa ja työntekijöitä kohtaan. Nina on luonteeltaan iloinen ja eteenpäin menevä, ja on todella mukava tehdä yhdessä töitä”, kiittää palvelupäällikkö Saila Rossi-Varsell.
----------------------------------------------------------------------------------
Nina on mukana Keski-Suomen hyvinvointialueen Pääroolissa - työnantajamielikuvakampanjassa. Kampanja aikana loka-joulukuussa, pääset tutustumaan somekanavissa ja verkkosivuilla monipuolisesti hyvinvointialueen työntekijöihin ja heidän hyvään työarkeensa.