Hyppää pääsisältöön

Digitaalinen asiointimme on uudistunut – keskustele ammattilaistemme kanssa uudella digialustalla.

Siirry asioimaan.
Pääroolissa oleva henkilö

Arjen sankaritarina: ihmisenä ihmisen rinnalla

Niina Kari, pääroolissa keskisuomalaisten hyvinvoinnissa, terveydessä ja turvallisuudessa. 

Niina Kari työskentelee sairaalapastorina Sairaala Novassa, ja hänen työnsä ydin on ihmisenä olemista ihmisen rinnalla.  

Hän kokee olevansa etuoikeutettu, kun saa olla läsnä potilaiden ja omaisten vaikeissa elämäntilanteissa, joissa turvallisuuden tunne ja tunnetasapaino järkkyvät. Niinaa kiehtoo elämä ja kuolema, sekä kaikki mitä niiden väliin mahtuu.  
 
Työ tarjoaa hänelle mahdollisuuden kuunnella ja kohdata ihmisiä syvällisesti. 

“Kokemus auttaa, mutta jokaisen kuolema on yksilöllinen, erilainen. Kuolevan vierellä oleminen puhuttelee aina ja syvältä, eikä siihen tarvitse tottua.” 

Merkitykselliset hetket 

Niinalle on jäänyt erityisesti mieleen tilanne, jossa hän oli kuolevan potilaan vierellä. Hän lauloi hiljaa virttä, ja jo lähes elämänsä rajalla ollut potilas nosti voipuneen kätensä peiton alta ja puristi Niinan kättä. 

Tilanne oli täynnä kiitollisuutta ja hyvästejä – kyyneleet vierivät sekä potilaan että Niinan poskille. Tämä kokemus vahvisti entisestään, että hän tekee juuri sitä, mitä haluaa. 

“Tätä työtä haluan tehdä.” 

Työ on monipuolista ja yllätyksellistä 

Sairaalapapin työssä jokainen päivä on erilainen. Niina Karin työ on monipuolista ja yllätyksellistä, ja se motivoi häntä suuresti. 

Hän tapaa potilaita, omaisia, sairaalan henkilökuntaa sekä vapaaehtoisia eri tilanteissa ja eri rooleissa. Yhteistyö sairaalan henkilökunnan kanssa on sujuvaa, ja henkilökunta osaa hienosti tunnistaa, milloin potilas tai omainen tarvitsee hengellistä tai henkistä tukea. 

“Työssäni motivoi erityisesti se, että täällä ei ole kulisseja eikä kikkailua. Kaikki, mitä sairaalassa tapahtuu, on totta ja aitoa.”  

Työhyvinvointia kollegoiden tuesta 

Sairaalapapin työ voi olla raskasta, mutta hyvinvointialueella huolehditaan hyvin Niinan jaksamisesta. 

Papeilla on mahdollisuus käyttää kaksi tuntia kolmen viikon jaksossa oman hengellisen elämän hoitamiseen, ja kuormittavat tilanteet puretaan kollegojen kesken. 

Työpaikalla arkea rikastuttavat yhteiset aamukahvit, teemapäivän nyyttärit ja nauruhetket. 

“Parasta työhyvinvointia on ystävällisyys, huomioiminen ja hymy.” 

Vastapainoa koiran ulkoilutuksesta 

Vapaa-ajallaan Niina Kari ulkoilee ja hoitaa vuosi sitten edesmenneen miehensä Obi-villakoiraa, jonka lämpö ja ulkoilut pitävät myös häntä hyvässä kunnossa. 

Lisäksi hän heiluttaa kahvakuulaa vastapainoksi istumiselle ja käy uimassa järvessä aina kun on mahdollista. 

Urapolku johti hengellisen työn kutsumukseen 

Niina Kari valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 1984, mutta huomasi pian, ettei hoitotyö ollut hänen kutsumuksensa. 

Matkatoimiston veteraanikylpylöissä ja matkaoppaan työssä hän vietti lähes kymmenen vuotta kiertäen Itä-Euroopan ja Balkanin kylpylöitä. Lopulta tie vei Venezuelan Guagiro-intiaanien slummiin, missä hän työskenteli sairaanhoitajana. Nämä kokemukset johtivat Niinan lopulta opiskelemaan teologiaa.  Venezuelan kokemukset ovat antaneet hänelle syvällisen ymmärryksen ja nöyryyden elämää kohtaan. 

“Kaikki kokemani on toivottavasti antanut minulle ymmärrystä, syvyyttä ja nöyryyttä ihmiselämästä. Elämä on matkalla olemista.” 

Niina on unelmatyössään 

Sairaalapastorina Niina kokee elävänsä unelmaansa. Tämä työ on juuri sitä, mitä hän haluaa tehdä, eikä hän kaipaa muuta. 

 Kollegoiden ja muun sairaalan henkilökunnan tuki ovat työssä keskeisiä, ja yhteistyö on sujuvaa potilaiden kokonaisvaltaisessa hoidossa. 

"Elän työurallani unelmaani, en kaipaa mitään muuta kunnianhimoa." 

----------------------------------------------------------------------------------

Niina on mukana Keski-Suomen hyvinvointialueen Pääroolissa - työnantajamielikuvakampanjassa. Kampanja aikana loka-joulukuussa, pääset tutustumaan somekanavissa ja verkkosivuilla monipuolisesti hyvinvointialueen työntekijöihin ja heidän hyvään työarkeensa.