Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Lähihoitaja Siekkinen Akseli ja Elinassa

Arjen sankaritarina: lyhytaikaishoidossa vetovoimatekijöitä ja me-henkeä

Lähihoitaja Henna-Riikka Siekkinen työskentelee Keski-Suomen hyvinvointialueella ikääntyneiden lyhytaikaishoidon yksikkö Akseli ja Elinassa. Yksikkö sijaitsee Jyväskylän keskustassa. Lyhytaikaishoitoyksikkö tarjoaa hoitoa ja kuntoutusta lähinnä ikääntyneille omaishoidon asiakkaille omaishoitajan vapaan aikana. Osa asukkaista odottaa hoivayksikössä pysyvää ympärivuorokautisen asumisen paikkaa. Arviointi- ja kuntoutusosasto Arvi perustettiin Akseli ja Elinan yhteyteen alkuvuonna 2020. Arvi-osaston pääasiallisena tavoitteena on vahvistaa asiakkaan toimintakykyä ja turvata kotiutuminen kotiin tarjottavien palveluiden turvin.

-Paras ydinosaamiseni on perushoidossa, työminäni juuret syvällä kenttätyössä. Olemme keskustelleet työyhteisössä paljon, kuinka hoitajaminän vahvuus on yksilöllistä ja muokkaantuu uran aikana, yhtä matkaa ammattiylpeyden kanssa, Henna-Riikka Siekkinen pohtii.

Opinnot avartavat näkemystä

Siekkinen on aloittanut hoitoalalla jo nuorena. Työ on tullut vähän kuin verenperintönä. Monta lähisukulaista työskentelee myös hoitajina. Henna-Riikka Siekkinen on valmistunut ensin ylioppilaaksi, ja sen jälkeen suoritti siihen aikaan puolitoista vuotta kestäneet lähihoitajaopinnot. Opiskeluintoa löytyy edelleen. Hän on juuri saanut valmiiksi vanhustyön esihenkilö- ja johtamisopinnot.

-Johtamisopinnot avarsivat ymmärrystä taloushallinnon roolista työssämme. Samoin asiakasvastuullisuus, hoidonlaatu, omavalvonta ja työn arvot ovat nousseet entistä kirkkaampina esiin, Henna-Riikka Siekkinen toteaa opintojensa merkityksestä lähihoitajan työn kannalta.

Urapolku pääosin vanhustyössä

Henna-Riikka Siekkinen aloitti uransa Keljon vanhainkodissa 16-vuotiaana ja työskenteli valmistumisensa jälkeen myös Kyllön terveyskeskussairaalan osastoilla.

Nykyisessä työpaikassaan Siekkinen on työskennellyt vuodesta 2001, kun yksikkö tarjosi vielä pitkäaikaishoitoa. Lyhytaikaishoidon toiminnan suunnittelu ja toteutus alkoi muutamalla asukaspaikalla vuonna 2009 ja kaksi vuotta myöhemmin lyhytaikaishoito laajentui koko yksikköön.

Mukana synnyttämässä uutta toimintaa

Henna-Riikka Siekkinen on saanut olla mukana työpaikkansa suunnittelu- ja kehittämistyössä alusta alkaen ja se on antanut innostusta omaan työhön. Uuden toiminnan suunnittelu on lisännyt työn imua ja mahdollistanut samassa työpaikassa viihtymisen jo yli kaksikymmentä vuotta.

Viime vuonna Siekkinen siirtyi työskentelemään osana Akseli ja Elinaa toimivaan Arviointi – ja kuntoutusosasto Arviin. 

-Työn mielekkyys syntyy moniammatillisessa yhteistyössä, kun asiakas on selkeästi keskiössä, kasvun paikalla. Omaisyhteistyö on tiivistä, ja palaute heiltä on ollut todella positiivista. Positiivinen palaute vahvistaa motivaatiota ja antaa lisää energiaa jatkaa hyvää työtä. Olemme saaneet Arviin pysyvän ja jämäkän tiimin.  Se tuo hoitotyön laadun selkeästi näkyviin.

Erityisvastuuna työvuorolistat

Ammatti-identiteetin arvoperustassa on vahva kivijalka, kun tietää tarkasti työnkuvansa ja työntekijällä on tunne, että hallitsee työnsä. Henna-Riikka Siekkinen kertoo työnkuvansa olevan laaja ja värikäs.

Akseli ja Elinassa lähihoitajan tehtäviin kuuluu perus- ja lääkehoito, toimintakyvyn ja asiakkaan arjen toiminnallisuuden tukeminen sekä tietenkin asiakkaan saapumisesta ja kotiutumisesta huolehtiminen.

Siekkisellä on vastuullaan työyhteisönsä työvuorolistojen suunnittelu autonomisen työvuorosuunnittelun pohjalta. Hän huolehtii riittävän henkilöstömäärän työvuoroihin, ja sen, että lääkevastaava löytyy joka vuorosta. Työyhteisössä löytyy joustavuutta, työvuorosuunnitelma tukee henkilökohtaista elämää ja toiveiden toteutuminen on onnistunut yleisesti hyvin.

Vetovoimatekijöitä ja me-henkeä

Tärkeä tekijä hyvässä työyksikössä on vankka ja pysyvä esihenkilötyö. Työyhteisö, jossa esihenkilö ei jatkuvasti vaihdu, pääsee pitkäjänteisemmin kehittymään eteenpäin.

Henna-Riikka Siekkinen kertoo Akseli ja Elinan työntekijöiden toimivan yhteisen työkulttuurin hyväksi ja kantavan vastuun siitä mitä antavat työhönsä.

Työnantajan myöntämää Smartum-seteliä kehutaan Akseli ja Elinan työyhteisössä positiivisin adjektiivein, samoin vuosittaisia paljon odotettuja yhteisiä työhyvinvointipäiviä.  Yhteisöllisyyden ylläpitämistä pidetään hyvin tärkeänä.

Henna-Riikan työyhteisössä tuetaan työssä jaksamista myös mahdollisuudella osa-aikatyöhön.
Lomat suunnitellaan siten, että ne saadaan pääasiassa toteutettua toivottuihin ajankohtiin.

-Työarkemme on värikästä ja toiminnallista. En ole koskaan tykännyt, jos arki on kovin flegmaattista. Vaihtelu on tärkeä tekijä, ei ole kahta samanlaisia päivää, Siekkinen täsmentää.

Liikunnasta hyvinvointia ja iloa

Työssä jaksamisen kannalta on erityisen tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista. Henna-Riikka Siekkiselle yleisen hyvinvoinnin pohja on aktiivisessa liikunnassa. Oma perhe. läheiset ihmissuhteet ja harrastukset ovat työn vastapainona. Hän harrastaa yhdessä miehensä kanssa juoksua ja hiihtoa.

Viime kesänä Henna-Riikka Siekkinen kävi mökiltä käsin töissä. Tuo mahdollisuus oli suuri voimavaratekijä.

-Mottoni kantaa läpi työuran: Yksi työpäivä kerrallaan, ei eletä elämää etukäteen, Henna-Riikka Siekkinen toteaa hymyillen.

Turhan stressin välttäminen on meille kaikille hyväksi!