Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Tiimityöskentelyä yhteisen pöydän ympärillä.

Terveydentilan edistäminen ennen leikkausta | Tekonivelleikkauspotilaan hoito- ja palveluketju

Tämä sivu on osa tekonivelleikkauspotilaan hoito- ja palveluketjua.

Leikkauskelpoisuuden arviointi

Lääkäri voi perusteellisen yksilöllisen tutkimuksen ja harkinnan jälkeen ehdottaa tekonivelleikkausta, jos mikään muu hoitokeino ei ole auttanut nivelrikkokipuihin tai toimintakyky on olennaisesti heikentynyt nivelen liikevajauksen tai virheasennon vuoksi. Perusterveydenhuollossa huolehditaan potilaan voinnin optimoinnista ennen lähetteen tekemistä tekonivelpoliklinikalle.

Terveydentilan edistäminen ennen leikkausta

Kun potilas ja lääkäri ovat yhteisen keskustelun ja perusteellisen harkinnan jälkeen tulleet siihen tulokseen, että tekonivelleikkaus on tarpeellinen, aloitetaan tekonivelleikkausta edeltävä terveydentilan optimointi. Optimointi tarkoittaa terveydentilan saattamista niin hyvään kuntoon, että leikkaus on turvallista suorittaa. Terveydentilan kuntoon saattaminen leikkauksen vaatimalle tasolle voi viedä aikaa, riippuen siitä, millaisia perussairauksia leikattavalla henkilöllä on ja millainen niiden hoitotasapaino lähetteentekohetkellä on.  

Päihteiden käyttö ja tupakointi ovat asioita joihin vain potilas itse voi vaikuttaa. Kaikkien leikkaukseen päätyvien kohdalla tavoitteena on tupakoimattomana leikkaukseen.

Lääkäri viestittää leikkauspäätöksen jälkeen potilaan tilanteen sairaanhoitajalle, joka soittaa potilaalle. Soitto tapahtuu 1–2 viikon sisällä. Yhteydenotossa sovitaan sairaanhoitajan vastaanottokäynnistä, joka voidaan toteuttaa joko etäyhteydellä tai vastaanottokäyntinä terveysasemalla. Yhteydenotossa potilas saa ohjeet omien perussairauksiensa kotiseurantojen tekemiseen, verikokeissa käyntiin ja suun terveydenhuollon ja fysioterapian ajanvarauksiin liittyen. 

 

Hyvä yleis- ja lihaskunto helpottavat nivelrikon oireita, ylläpitävät lihaskuntoa, nivelliikkuvuutta sekä vilkastuttavat verenkiertoa ja edistävät tekonivelleikkauksesta kuntoutumista.

Liiku monipuolisesti ja säännöllisesti, ja pyri pitämään yllä aktiivista elämäntapaa. Aloita liikkuminen maltillisesti ja jaa se tarvittaessa osiin esim. pitkän lenkin sijaan voit tehdä kaksi lyhyempää. Suosi liikuntamuotoja, joissa niveliin ei kohdistu voimakasta kuormitusta, iskuja tai kiertoja kuten esim. palloilulajit. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi kävely, pyöräily, hiihto, kuntosaliharjoittelu ja uinti. Arki- ja hyötyliikuntaa ei sovi myöskään unohtaa.

Jos nivel kipeytyy liikunnasta voimakkaasti, käytä kipulääkettä liikkumisen tukena tai kevennä rasitusta. Ota tarvittaessa käyttöön liikkumisen apuväline. Jos sopivan lajin tai harjoitteiden löytämisessä on haasteita, ole yhteydessä terveysasemasi fysioterapiaan.

Harjoitevideoita: