Hyppää pääsisältöön
Henkilö kirjoittaa tietokoneella

Talouden hallinnan työkaluja ja apua – Säästövinkkejä arkeen

Digitaaliset työkalut, julkiset palvelut ja asiantuntija-apu tarjoavat tukea, kun talous huolettaa. Tässä vinkkejä, joiden avulla voit suunnitella ja hallita talouttasi entistä paremmin. 

Digitaaliset työkalut oman talouden hallintaan 

Budjetointisovellukset: Kokeile maksuttomia tai edullisia sovelluksia, kuten Takuusäätiön Penno tai Zada, joiden avulla voit seurata tuloja ja menoja. Sovellukset tarjoavat helpon tavan hahmottaa, mihin rahasi kuluvat ja mistä voit säästää. 

Verkossa toimivat laskurit: Hyödynnä esimerkiksi Kelan etuuslaskurit arvioidaksesi, mihin tukiin olet oikeutettu. Myös Takuusäätiön Velkalaskuri auttaa hahmottamaan takaisinmaksusuunnitelmaa velkojen hallintaan. 

Energiansäästösovellukset: Jos energiankulutus mietityttää, testaa energiayhtiöiden tarjoamia sovelluksia, jotka auttavat seuraamaan kotisi sähkönkäyttöä ja antavat vinkkejä kulutuksen vähentämiseen. 

Mistä apua taloudenhallintaan? 

Aikuissosiaalityön palvelut: Hyvinvointialueen aikuissosiaalityö tarjoaa tukea talouden suunnitteluun ja neuvontaa esimerkiksi asumiskustannusten hallinnassa. Ole rohkeasti yhteydessä alueesi sosiaalipalveluihin, jos tarvitset apua. 

Talous- ja velkaneuvonta: Valtakunnallinen talous- ja velkaneuvonta auttaa ilmaiseksi esimerkiksi velkajärjestelyn hakemisessa ja maksuvaikeuksien ratkaisussa. Katso lisätiedot Oikeus.fi-sivustolta. 

Yhdistysten tuki ja neuvonta: Monet järjestöt, kuten Takuusäätiö ja Kirkon diakoniatyö, tarjoavat neuvontaa, ruokakasseja ja muita arjen helpotuksia. Tutustu oman paikkakuntasi tarjontaan. 

Kriisipalvelut: Jos raha-asiat kuormittavat henkisesti, Kriisipuhelin ja Mieli ry:n palvelut tarjoavat keskusteluapua matalalla kynnyksellä. 

Tärkeimmät etuudet ja tukimuodot 

Perustoimeentulotuki: Kelan kautta haettavalla toimeentulotuella voi kattaa välttämättömiä menoja, kuten asumista, ruokaa ja lääkkeitä. 

Asumistuki: Kela myöntää yleistä asumistukea pienituloisille kotitalouksille – tarkista oikeutesi ja hae sähköisesti. 

Sosiaalinen luototus: Osalla alueista on käytössä sosiaalinen luotto, joka tarjoaa edullista lainaa esimerkiksi velkojen yhdistämiseen. Kysy lisätietoja alueesi sosiaalitoimesta. 

Ruokakassit ja hävikkiruokapalvelut: Ruoka-apua voi saada paikallisilta yhdistyksiltä, seurakunnilta (esimerkiksi Jyväskylän seurakunnan ruoka-apu) ja hävikkiruokatoimijoilta, kuten ResQ Club tai Fiksuruoka. ResQ Club on mobiilisovellus, jonka avulla voit ostaa ravintoloiden, kahviloiden ja ruokakauppojen ylijäämäruokaa alennettuun hintaan, vähentäen näin ruokahävikkiä. Fiksuruoka.fi on verkkokauppa, joka myy loppu- ja poistoeriä edullisesti 

Rahanarvoisia vinkkejä ja tapahtumia 

Kirjaston mahdollisuudet: Kirjastosta löydät maksuttomien kirjojen ja lehtien lisäksi myös digitukea, lainattavia harrastusvälineitä ja jopa työvälineitä! 

Maksuttomat tai edulliset tapahtumat: Monilla alueilla järjestetään maksuttomia kulttuuri-, liikunta- ja perhetapahtumia – seuraa oman kuntasi ilmoituksia ja hyödynnä nämä mahdollisuudet. 

Oletko huolissasi taloudestasi? Ota yhteyttä! 

Jos kaipaat neuvoja tai tukea, aikuissosiaalityön asiantuntijat ovat apunasi. Yhdessä löydämme ratkaisuja, jotka helpottavat arkeasi. Tutustu palveluihimme verkkosivuillamme ja älä epäröi kysyä apua – jokainen pieni askel vie kohti parempaa taloudellista tilannetta.

Linkkejä