Ihon kunto tarkistetaan sairaanhoitajan vastaanotolla. Jos sairaanhoitajan vastaanotto on toteutunut etäyhteydellä, ihon kunnon tarkistaa fysioterapeutti omalla vastaanotollaan.
Ennen leikkausta ihon tulee olla ehjä, sillä terve iho on merkittävä suoja tulehduksia vastaan. Akuutti ihotulehdus tai tulehtunut ihottuma on este leikkaukselle. Tulehduksen aiheuttavat bakteerit voivat levitä verenkierron mukana tekoniveleen ja aiheuttaa tekoniveleen tulehduksen.
Keskeiset asiat ihon hoitoon ennen leikkausta: rasvaa ihoa tarvittaessa perusvoiteella, vältä ihon raapimista ja hankaamista, ihokarvojen poistamista tulee välttää viikko ennen leikkausta.
Varvasvälien, nivustaipeiden ja rintojen alusten hautumat ja haavaumat sekä ihotulehdukset tulee hoitaa ennen leikkausta. Leikkauksen estäviä iho- ja kynsimuutoksia jaloissa:
- Ihorikko tai ihottuma jaloissa, tulehtunut ihottuma
- Hautunut ja auennut varvasvälien iho
- Kynsivallin tulehdus, kynsisieni
- Säärihaava
- Naarmut, ruvet, finnit
Vastaanotolla tarkistetaan erityisesti:
- Varvasvälit
- Leikkausalue
- Nivustaipeet, kainalot
- Rinnan aluset
Erityisesti huomio jalkaterveyteen!
Leikkaukseen valmistautumiseen kuuluu jalkojen ihon ja kynsien kunnon tarkistaminen hyvissä ajoin, jotta tarvittavat hoidot ehditään toteuttaa ennen leikkausta. Jalkojen kunto on syytä tarkistaa päivittäin. Jalkineiden pitää olla sopivat, eivätkä ne saa puristaa tai hangata. Sukat pitää vaihtaa päivittäin ja pestä 60-asteessa. Alhaisemmassa lämpötilassa ei esim. sieni-itiöt tuhoudu.
Jos ilmaantuu huomattavia iho- ja kynsimuutoksia tai mikäli ei pysty tarkistamaan ja hoitamaan jalkojaan itse, suositellaan käymään jalkahoidossa noin kuukausi ennen leikkausta.