Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Perhevalmennukset

Lapsen odotusaika ja vauvan syntyminen perheeseen luovat erinomaisen tilaisuuden oppia itsestään ja kasvaa ihmisenä. Perhevalmennuksen tavoitteena on vahvistaa vanhempien tietoja ja taitoja, jotta arki vauvan kanssa sujuisi hyvin. Perhevalmennusryhmässä odottavat perheet kohtaavat.

Perhevalmennuksiin kuuluu Avaimia hyvään vanhemmuuteen, Vauvan hoito, Imetysvalmennus ja Synnytysvalmennus sekä Vauvan kaa -hyvinvointitapahtuma. Valmennuskertojen esittelyt ja ilmoittautumisohjeet löydät tältä sivulta.

Tämän sivun alaosasta löytyvät myös perhevalmennusvideot, joissa käsitellään mm. vauvan hoitoa sekä varhaista vuorovaikutusta. 

VAUVAN KAA -​hyvinvointitapahtumat vauvaa odottaville ja vauvaperheille

Tervetuloa tutustumaan vauvaa odottavien ja vauvaperheiden palveluihin sekä saamaan vinkkejä omaan ja vauvan hyvinvointiin. 

Tapahtuma on osa neuvoloiden perhevalmennusta.

  • VAUVAN KAA -hyvinvointitapahtuma lauantaina 8.2.25 klo 10-13 Äänekosken liikuntatalolla. Lisätietoja tulossa lähempänä. 
  • VAUVAN KAA -hyvinvointitapahtuma lauantaina 5.4.25 Palokan neuvolassa. Lisätietoja tulossa lähempänä. 

Valmennukset toteutetaan hyvinvointialueella lähi- ja etävalmennuksina. Lisäksi Vauvanhoito- ja Avaimia hyvään vanhemmuuteen teemoista löydät videovalmennukset, joita pääset katsomaan tämän sivun alaosasta. 

Voit ilmoittautua haluamaasi valmennukseen alta löytyvistä vaihtoehdoista. Lisätietoja valmennuksista löydät kunkin teeman omasta osiosta. 

Lähivalmennukseen osallistuminen ehdottomasti vain terveenä.

Kuinka onnistuimme?
Keräämme perhevalmennukseen osallistuvilta jatkuvaa palautetta, joka on tärkeää perhevalmennusten kehittämiseksi. Vastaaminen vie vain muutaman minuutin.  Kiitos palautteestasi!

Ilmoittaudu perhevalmennuksiin:

Synnytysvalmennusluennot 

Imetysvalmennusluennot   

Avaimia hyvään vanhemmuuteen -valmennukset 

Vauvan hoito -valmennukset: 

Family coaching (in English):

Ohjeet etävalmennuksiin

Jos ilmoittaudut etävalmennukseen saat Teams-linkin sähköpostiisi 2h ennen valmennuksen alkua. Suosittelemme osallistumaan tietokoneella, Google Chrome-selainta käyttäen. Jos liityt valmennukseen puhelimellasi, käytä myös silloin Google Chrome-selainta, jos käytössäsi ei ole Teams-sovellusta.

Yksityisyyden- ja tietosuojan vuoksi huomioithan, jos sinulla on Teams-sovellus, kirjaudu sovelluksesta ulos ennen valmennukseen liittymistä, mikäli et halua oman nimesi näkyvän valmennuksessa muille osallistujille. Näin voit liittyä valmennukseen myös nimimerkkiä käyttäen.

Valmennuksessa käsitellään varhaista vuorovaikutusta, sen merkitystä ja tärkeyttä vauvalle ja koko perheelle.  Varhainen vuorovaikutus ja siihen liittyvät tunnekokemukset ohjaavat aivojen kehitystä ja ovat siten pohjana myöhemmälle kasvulle ja kehitykselle sekä tuleville ihmissuhteille.

Aivojen kehitys tapahtuu siis suhteessa toiseen ihmiseen. Vuorovaikutus vauvaan alkaa jo raskausaikana. Sen vuoksi on tärkeää, että aiheen äärelle pysähdytään myös perhevalmennuksessa. Aiheeseen tutustutaan monella tavalla.

Aikataulu ja ilmoittautumislinkit

Synnytysvalmennusluento on tarkoitettu ensisijaisesti ensimmäistä lasta odottaville perheille. Valmennukset ovat luentotyyppisiä ja saman sisältöisiä. Synnytysvalmennuksessa käydään läpi mm. synnytyksen käynnistyminen, sairaalaan tulo, synnytyksen eri vaiheet, kivunlievitys, tukihenkilön rooli synnytyksessä ja sairaalassa oloaikaa. Valmennuksen vetäjinä toimivat neuvolan terveydenhoitajat. Hyvä ajankohta valmennukseen osallistumiselle on raskausviikoilla 32-36.

Synnytysvalmennusluentojen aikataulu ja ilmoittautumislinkit

Synnytysvalmennusvideot on katsottavissa Sairaala Novan verkkosivuilta.

Vauvan perushoito koostuu kolmesta keskeisestä elementistä: runsaasta läheisyydestä, riittävästä ravitsemuksesta sekä puhtaudesta. Alussa otteet vauvaa hoitaessa voivat tuntua epävarmoilta, mutta tilanne muuttuu nopeasti. Vauvaa hoitamaan oppii parhaiten itse tekemällä. Jokainen perhe luo omat tapansa ja rutiininsa.

Vauvani itkee, miten osaisin häntä rauhoitella? Mikä on vauvalle paras paikka nukkua? Miten napatynkää pitikään hoitaa? Miten noin pieniä kynsiä voi leikata? Entä milloin voimme lähteä ulkoilemaan? Näitä, monia muita vauvan perushoitoon liittyviin asioita käsitellään ja harjoitellaan perhevalmennuksen vauvan hoito –valmennuksessa.

Vauvan hoito -valmennusten aikataulu ja ilmoittautumislinkit:

Lapsen turvallinen kuljettaminen

Liikenneturvan videoluennolla saat neuvoja turvakaukalon hankintaan ja turvalliseen liikkumiseen liikenteessä vauvan kanssa. Videolla vastataan yleisimpiin kysymyksiin, joita perhevalmennustilaisuuksissa vanhemmat ovat esittäneet.

Saitko tarpeeksi tietoa? Jäikö joku mieltäsi askarruttanut kysymys vastaamatta?

Anna Liikenneturvaan palautetta, jotta videoluentoa parannetaan enemmän lasten vanhempia palvelevaksi.

Vauvan hoito -videovalmennukset

Imetysvalmennusluennolla tulevat vanhemmat saavat tietoa imetyksen eduista ja hyödyistä sekä terveysvaikutuksista. Valmennuksen aikana käydään läpi äidin ravitsemusta, valmistautumista imetykseen ja sen ylläpitämiseen sekä puolison roolia imetyksen tukijana. Teemoja ovat mm. vauvan imuote, imetysasennot ja tavallisimmat pulmatilanteet imetykseen liittyen. Valmennuksen vetäjinä toimivat neuvolan terveydenhoitajat. Valmennuksen osallistumisen ajankohdaksi suositellaan raskausviikkoja 32-36.

Imetysvalmennusluentojen aikataulu ja ilmoittautumislinkit:

Expecting a baby and having a newborn in the family offer a great opportunity to learn about yourself and grow into parenthood.
The purpose of family coaching is to strengthen the parents' knowledge and skills and help them in their everyday life with their baby. In the family coaching group expectant families meet each other.

The childbirth section covers the onset of labour, different stages of labour, analgesia, the role of a support person during labour and the time spent in hospital. The breastfeeding section covers the basics and benefits of breastfeeding as well as breastfeeding positions, the most common breastfeeding issues and the role of a support person during breastfeeding.

Bonding and newborn care consists of bonding, which is important for both the baby and the family as a whole. Bonding and the emotional experiences related to it guide brain development and act as a basis for  future growth and development as well as future relationships. This training session also includes the basics of baby care.

Sign up:

 

How well do you think we did today?
We are continuously gathering feedback from those who attend our family coaching courses. This is very important for the development and future of these courses. Answering this survey will only take a few minutes. We thank you for your feedback!

Family Coaching Course Videos

Watch Family Coaching Course videos on YouTube.

1: Introduction

Watch on YouTube.

 

2: First few days with the baby

Watch on YouTube.

 

3: Early interaction

Watch on YouTube.

 

4: Mentalization

Watch on YouTube.

 

5: Attachment

Watch on YouTube.

 

6: Me as a parent

Watch on YouTube.

Kulttuuriaitan laaja yhteistyöverkosto tarjoaa kulttuuriteemaisia perhevalmennusiltoja ensimmäistä lastaan odottaville perheille ja vauvaperheille. Näissä Kulttuurineuvoloissa on tarjolla muun muassa demonstraatioita vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta sekä vinkkejä omaehtoiseen tekemisen kotona: loruja, leikkejä ja lauluja. Taide ja kulttuuri ovat usein läsnä perheen yhteisissä hetkissä tarjoten iloisia tapoja olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa. Kulttuurineuvolat järjestetään taidelaitosten tai kulttuuritoimijoiden tiloissa, esimerkiksi kirjastoissa ja taidemuseossa.  

Lue lisää Kulttuurineuvola-toiminnasta ja ilmoittaudu valmennuksiin Kulttuurineuvolan sivulta.

Katso perhevalmennusvideot YouTubessa.

1: Esittely

Katso YouTubessa.

 

2: Ensimmäiset päivät vauvan kanssa

Katso YouTubessa.

 

3: Varhainen vuorovaikutus

Katso YouTubessa.

 

4: Mentalisaatio

Katso YouTubessa.

 

5: Kiintymyssuhteet

Katso YouTubessa.

 

6: Minä vanhempana

Katso YouTubessa.