Hyppää pääsisältöön

Verkkoasiointimme on uudistunut. Keskustele ammattilaistemme kanssa ja täytä terveyspalveluiden oirekyselyjä uudessa palvelussamme. Palvelu korvaa Omaolon oirearviot.

Siirry asioimaan.

Päivitämme verkkosivuja keskiviikkona 2.4. kello 7.30 alkaen. Päivityksestä seuraa lyhyt katko sivuillamme. Pahoittelemme häiriötä.

Päänsäryn hoito ja seuranta | Lasten ja nuorten päänsärky

Tämä sivu on osa lasten ja nuorten päänsäryn toimintamallia.

Päänsäryn hoito ja seuranta perustuvat päänsäryn syyhyn ja oireisiin. Hoito ja seuranta suunnitellaan aina yksilöllisesti ja kirjataan hoitosuunnitelmaan.

Ensisijaista on lepo ja rentoutuminen rauhallisessa ympäristössä. Jos tarvitset kipulääkettä, tavallisimmat kipulääkkeet ovat parasetamoli (esim. Panadol®, Para-Tabs®, Pamol®) tai tulehduskipulääkkeet (esim. Burana®, Ibumax®), jotka lievittävät oiretta. Niitä otetaan yksilöllisen annostelun mukaisesti.

Alla olevista valikoista löydät lisätietoa hoitovaihtoehdoista. 

Seuranta

Lievässä ja keskivaikeassa päänsäryssä säännöllistä seurantaa ei yleensä tarvita. Mikäli seuranta on tarpeellinen, sen toteutuksesta sovitaan yksilöllisesti.

Migreenin estolääkityksen seuranta (esim. 1 kk ja 6 kk soittoaika lääkärille). Migreenin estolääkityksen lopetus 6 kk:n jälkeen, jos mahdollista.

Yli 16-vuotiaiden hoito ja seuranta toteutetaan omalla terveysasemalla. 

Lisätietoa

Hoitovaihtoehdot

  • Lievä päänsärky menee yleensä ohi levolla
  • Säännölliset ja terveelliset elintavat (mm. säännöllinen ruokarytmi, riittävä nesteiden saanti,  liikunta, unirytmi ja riittävä lepo sekä rentoutuminen, mielenhyvinvoinnin ylläpitäminen, ruutuajan vähentäminen) ehkäisevät päänsärkyjä ja migreeniä
  • Lievään jännityspäänsärkyyn särkylääkkeet eivät usein auta
  • Migreenin hoidossa 
    • valo-, haju ja ääniärsykkeiden vaimentaminen (esim. kunnolliset aurinkolasit)
    • tiedossa olevien kohtausta laukaisevien ruoka- tai lisäaineiden välttäminen 
  • Näkövaikeuksien (esim. taittoviat) hoitaminen silmälasein
  • Oikomishoito
  • Rentoutusmenetelmien hyödyntäminen

Lisätietoa

Migreenikohtauksen hoito on tarpeellista ja lääkitys tulee aloittaa heti oireiden alussa riittävän suurella annoksella. Ensisijaisena lääkehoitona käytetään parasetamolia ja ibuprofeenia yksilöllisen ohjeen mukaisesti. 

Lisätietoa 

Migreenin estolääkitys

Tarvittaessa aloitetaan lääkehoito (ensisijaisesti propranololi, EKG otetaan ennen beetasalpaajan aloitusta) kohtausten estoon, ks. Migreeni Käypä hoito -suositus / Lasten migreenin estohoito .

Ennen estolääkityksen aloitusta lapsen ja vanhempien kanssa keskustellaan lääkkeiden haittavaikutuksista, pohditaan lääkkeen valintaa ja suunnitellaan hoito yksilöllisesti. Estolääkityksellä on tavoitteena vähentää kohtausten määrää puoleen. Viimeistään puolen vuoden kuluttua estolääkityksen aloituksesta suositellaan estolääkityksen tauotusta. Nähdään, tuleeko lapsi tai nuori toimeen ilman lääkettä. 

Mikäli estolääkityksellä ei saada toivottua vastetta tai se ei sovellu lapselle / nuorelle, tehdään lähete erikoissairaanhoitoon vaihtoehtoisten estolääkkeiden aloitusta varten. 

Psykologisilla hoitomuodoilla on todettu olevan ainakin lyhytaikaisia vaikutuksia lasten päänsärkyyn. Kiinnittämällä huomiota psyykkiseen hyvinvointiin, rentoutumalla ja rauhoittumalla voidaan  päänsärkyä helpottaa.

Omahoito-ohjelmia

Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelut, joiden kautta löydät apua ja tukea tilanteeseesi

Tarvittava yksilöllinen tuki koulunkäyntiin suunnitellaan ja toteutetaan tapauskohtaisesti yhteistyössä vanhempien, kouluterveydenhoitajan ja opettajan välillä ja/tai erityisopettajan, koulukuraattorin ja/tai koulupsykologin kanssa. Ota rohkeasti puheeksi huolesi!

Lisätietoa