Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Pengersilta järvimaisemassa.

Omahoito | Päihteettömyys ja mielen hyvinvointi

Tämä sivu on osa päihteettömyyden ja mielen hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuutta.

Omahoitopalvelut ovat kaikille tarkoitettuja sähköisiä palveluita, jotka täydentävät tai korvaavat perinteisiä palveluita. Osa palveluista on käytettävissä ilman kirjautumista tai tunnistautumista, jotkut palveluista voivat edellyttää tunnistautumista.

Omahoitopalveluiden avulla omaa tilannetta voi selvittää erilaisilla kyselyillä ja testeillä. Joistain testeistä voi saada yhteenvedon, jonka pohjalta palvelu ohjaa käyttäjää eteenpäin. Joissain palveluissa on mahdollista kirjoittaa ja keskustella esimerkiksi chat-yhteyden kautta työntekijän kanssa haluamastaan asiasta. 

Omahoitopalveluista on mahdollisuus löytää itsehoito-ohjeita, neuvontaa, vertaistukea, ryhmätoimintaa, oppaita tai verkkokursseina toteutettavia omahoito-ohjelmia. Lisäksi omahoitopalveluissa voi arvioida ja seurata omaa terveydentilaa, hoitaa ja kuntouttaa itseään sekä varata vastaanottoaikoja. Erilaisia omahoito-oppaita voi myös ladata sovelluksena esimerkiksi omaan puhelimeen.

Lisätietoa:

Omahoitoa teemoittain

Alkoholin käytön vähentämiseen tai lopettamiseen tähtäävät omahoito-ohjelmat löydät seuraavista linkeistä:

Puhelimitse sekä verkossa tarjottavaa tukea, ohjausta ja neuvontaa sekä eri tukitahoja löydät seuraavista linkeistä:

Huumeiden ja lääkkeiden väärinkäytön vähentämiseen tai lopettamiseen tähtäävät omahoito-ohjelmat sekä tietoa dopingaineista löydät seuraavista linkeistä:

Mielen hyvinvointia tukevien ja vahvistavien omahoito-ohjelmien sekä digitaalisten palveluiden yhteystietoja löydät seuraavista linkeistä:

Nikotiinituotteiden käytön vähentämiseen tai lopettamiseen tähtäävät omahoito-ohjelmat löydät seuraavista linkeistä: 

Ongelmallisen raha- tai digipelaamisen vähentämiseen tai lopettamiseen tähtäävät omahoito-ohjelmat löydät seuraavista linkeistä: 

Vaikka toiminnallisissa riippuvuuksissa ei nautita mitään kemiallista ainetta, aivojen välittäjäaineiden tasolla toiminnan tuottamat reaktiot ovat samansuuntaisia kuin päihteitä nautittaessa. Toiminnallisiin riippuvuuksiin liittyy voimakasta halua tai pakkoa ja toiminnan lopettamisen vaikeutta. Tyypillistä on myös, että toimintaa jatketaan sen tuottamista suuristakin haitoista huolimatta. Tällainen riippuvuus voi muodostua esimerkiksi netin tai somen käyttöön, shoppailuun tai seksikäyttäytymiseen. (Päihdelinkki)

Lisätietoa toiminnallisista riippuvuuksista sekä niiden hallinnasta löydät seuraavista linkeistä: