Hyppää pääsisältöön
Henkilö pitää käsissään punaisin sydämin koristeltua kulhoa

Lupa nauttia jouluherkuista

Joulu on usein odotettu, perinteisyyttä huokuva juhla. Joulun pyhäpäiviin toivotaan arjen hektisyyden vastapainoksi rauhoittumista, rentoutumista ja yhdessä oloa perheen, läheisten ja ystävien kanssa. 

Joulun aikaan kuuluu vahvasti myös ruoka. Jokainen saa valita jouluruuista juuri ne itselleen maistuvat, olivat ne sitten perinteisiä jouluruokia tai jotain ihan muuta. 

Mitkä asiat jouluruokailussa ovat merkityksellisiä? 

Joulun ajan ruokailua suunnitellaan usein jo hyvissä ajoin ja siihen halutaan panostaa ja sen kanssa fiilistellä – toiset enemmän kuin toiset.  Aikaa käytetään mieleisten valintojen ja ateriakokonaisuuksien tekemiseen ja samalla usein panostetaan myös ruokailun esillepanoon ja ruokailutilan juhlavuuteen. Jouluruokailusta halutaan tehdä jokaiselle nautinnollinen, juhlava ja mieleen painuva.

Ruokailussa on tärkeä panostaa rauhallisiin ruokailuihin, joissa jokainen syö syyllistämättä ja syyllistymättä. Ruokailo on ruokarauhaa ja rakkautta. Ruoka tekee hyvää sekä keholle että mielelle, kun otetaan kaikki aistit käyttöön ja nautitaan ruuan ulkonäöstä ja esille panosta, tuoksuista, rakenteesta ja mausta eli herkutellaan.

Tietoista herkuttelua

Jouluna saa siis herkutella, aivan kuten vuoden aikana muutenkin osana säännöllistä ja monipuolista ruokavaliota ilman syyllisyyttä ja syyllistämättä.  Kun antaa itselleen luvan nauttia pienistä herkuista, ne eivät enää hallitse ajatuksia tai aiheuta ahdistusta. Kun herkuttelun tekee tietoisesti ja rauhassa, voi huomata, että pienempikin määrä riittää.

Ja vaikka joulun aikaan tulisikin syötyä itsensä liian kylläiseksi, ei siitä tarvitse tuntea huonoa omatuntoa.     

Joulu voi olla siis loistavaa aikaa panostaa herkutteluun, joka tarkoittaa syömisen tahdin hidastamista, maistelun korostamista ja nautinnon tavoittelua sallivasti.

Tekstin ovat kirjoittaneet ravitsemusterapeutit Riikka Manninen ja Heli Koivisto