

Kohti joustavaa ruokasuhdetta
Ruokasuhde - mitä se tarkoittaa?
Ruoka on kehon polttoainetta ja syöminen yksi perustarpeistamme. Siitä huolimatta ruoka herättää suuriakin tunteita ja syömiseen liittyy usein monenlaisia arvotuksia ja moraalista latausta. Ruokasuhteella tarkoitetaan henkilökohtaista suhdettamme ruokaan ja syömiseen: mitä, milloin ja missä syömme, mitä ajattelemme ruoasta, minkälaisia tunteita ruokaan ja syömiseemme liittyy, miten aistimme ruokaa sekä minkälaisia arvoja ja normeja syömiseemme liittyy.
Ruokasuhde vaikuttaa hyvinvointiin
Hyvä ruokasuhde on joustava, lempeä ja sisältää hyväksynnän epätäydellisyydestä. Tasapainoisen ruokasuhteen taustalla on oman itsensä arvostaminen, halu kuunnella oman kehon viestejä ja tehdä keholle hyviä asioita. Mutkaton ruokasuhde parantaa elämänlaatua ja vaikuttaa sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.
Tasapainoisen ruokasuhteen tunnusmerkkejä
Syömishäiriöliiton asiantuntija, ravitsemusterapeutti Katri Mikkilä painottaa, että täydellistä ruokasuhdetta ei ole. Välillä on kuitenkin hyvä pohtia, miten oma ruokasuhteesi vaikuttaa hyvinvointiisi, kuinka tyytyväinen olet tilanteeseen ja haluatko edistää ruokasuhteesi tasapainoa jollain tavalla.
Mitä useampi seuraavista väittämistä toteutuu kohdallasi, sitä tasapainoisempi ruokasuhteesi on:
- Syöminen on mukava tai neutraali asia elämässäsi
- Nautit ruuasta
- Kokeilet mielelläsi ainakin joitain uusia ruokia
- Jos tilanne vaatii, voit syödä ruokaa, josta et erityisesti pidä
- Tunnet nälän ja kylläisyyden merkkejä kehossasi
- Uskallat luottaa kehoosi: haet tarvittaessa lisää tai jätät osan syömättä
- Syöt joskus liikaa, mutta suhtaudut siihen rennosti etkä sen takia esimerkiksi pidä itseäsi nälässä seuraavalla aterialla
- Otat huomioon, millainen ruoka on sinulle hyväksi
- Syöt hyvillä mielin myös herkkuja – niillä on sopiva paikka ruokailussasi
- Sinulla on suht säännölliset ruokailuajat – silloin, kun se on mahdollista
- Suunnittelet ruokailuasi, mutta joustat elämän mukaan
Kohti tasapainoista suhdetta
Joustavaan syömiseen pääsee harjoittelemalla ja hyväksymällä haastavatkin tunteet ja ajatukset sekä lisäämällä ystävällisyyttä itseä kohtaan. Tärkeintä on lähteä liikkeelle säännöllisestä, monipuolisesta ja riittävästä syömisestä.
Kansainvälistä Älä laihduta -päivää vietetään 6.5.
Älä laihduta -päivä on kansainvälinen teemapäivä, jota vietetään vuosittain 6. toukokuuta. Päivän viestinä on, että jokaisella on oikeus hyväksyä ja arvostaa omaa kehoaan sellaisena kuin se on.
Päivän taustalla on brittiläinen aktivisti Mary Evans Young, joka perusti sen vuonna 1992 vastustaakseen syömishäiriöitä, kehon häpeilyä ja epärealistisia ulkonäköpaineita. Suomessa Älä laihduta -päivää on jo vuosia vietetty Syömishäiriöliitto – SYLI ry:n toimesta.
Lue lisää:
- Tukea ja tietoa syömishäiriöistä (Syomishairioliitto.fi)
- Syömishäiriöliiton oppaat ja lukuvinkit (Syomishairioliitto.fi)
- Joustava syöminen ja ruokasuhde (Tervesykyla.fi)
- Millainen on tasapainoinen ruokasuhde? (Maistuvakoulu.fi)
- Ruoka & Ravitsemus (Sydanliitto.fi)
- Kehosuhteen tukeminen ja itsereflektio (Neuvokasperhe.fi)