Hyppää pääsisältöön

Verkkoasiointimme on uudistunut. Keskustele ammattilaistemme kanssa ja täytä terveyspalveluiden oirekyselyjä uudessa palvelussamme. Palvelu korvaa Omaolon oirearviot.

Siirry asioimaan.
Kännykkää käyttävä henkilö ja hedelmälautasia pöydän ääressä.

Kasviksilla vaihtelua ja väriä kevääseen

Nyt on hyvä aika syödä viimekesän satoa pakastimesta. Marjoista saa raikkaan smoothien tai marjapuuron ja juureksista pehmeän sosekeiton. Kaupoissa alkukevään kausikasviksia ovat mm. juuriselleri, lanttu, sitrukset, päärynä, paprika, varhaiskaali ja parsa.

Kasviksiksi luetaan vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät sekä sienet ja palkokasvit. Uudet kansalliset ravitsemussuositukset kannustavat yhä monipuolisempaan ja runsaampaan kasvisten käyttöön. Kasviksissa annos on kourallinen, ja jo yhden annoksen lisääminen jokaiseen päivään tuo hyötyjä.

Lötkö, kirpeä ja vetinen vai rouskuva, raikas ja mehukas?

Millainen on oma suhde kasviksiin ja mistä se kumpuaa? Vähäiseen kasvisten syöntiin voivat vaikuttaa asenteet ja ennakkoluulot, kokemusten puute tai aiemmat huonot kokemukset. Kasvikset myös koetaan kalliina. Aistimme myös makuja, tuoksuja ja suutuntumaa eri tavoin. Herkkä maistaja voi kokea kaalien karvauden moninkertaisena perusmaistajaan verrattuna. Sienten, tomaatin ja sipulin umaminen maku voi puolestaan miellyttää lihan ystävää. Aisteja voi treenata ja kasvisten makuja pyöristää itselle sopivaksi mm. ripauksella makeaa, hapanta tai vaikka salaatinkastikkeella. Runsaasta kasvisten valikoimasta löytyy vaihtoehtoja meille kaikille.

Tutustutaan kasviksiin yhdessä!

Lapsuus on otollista aikaa opetella kasvisten makuun . Osa lapsista on luontaisesti ruokarohkeita maistelijoita, kun taas moni epäilee uusien makujen äärellä. Makumaailman laajentuminen vie aikaa ja vaatii lempeää toistoa sekä paljon kehuja ja kannustusta.  

  • Sormipaloina kasvikset maistuvat usein paremmin. Sisällytetään kasvikset osaksi ruokalajeja ilman piilottamista. Tutkitaan ruoan raaka-aineita yhdessä.
  • Syödään yhdessä ja otetaan lapsi mukaan ruokapuuhiin omien taitojen mukaan. Lapsen voi antaa päättää, mikä kasvis tai hedelmä tällä viikolla kaupasta ostetaan kotiin maisteltavaksi.
  • Ruualla saa leikkiä! Tehdään kasviksista hauskoja eläinhahmoja tai järjestetään yhdessä kasvisten  maisteluraati . Haastetaan koko perhe keräämään viisi väriä päivässä.  
  • Tutustutaan ruokiin kaikilla aisteilla. Maistamisen ei tarvitse aina olla tavoite. Miltä ruoka tuoksuu, näyttää tai kuulostaa? 
  • Keskitytään ruokailoon ja -kokemuksiin sekä ruokien aistittaviin ominaisuuksiin mieluummin kuin terveysvaikutuksiin. 

Eväslounaasta puolet HeViä

Työpaikkaravintolassa ruokailevat syövät useammin kasviksia kuin omia eväitä syövät. Eväslounas jää usein myös liian kevyeksi. Monipuoliseen eväslounaaseen kuuluu kaksi kourallista Heviä.

Ikääntyessä lautasmalli muuttuu

Ikääntyessä ruokalautasesta kolmannes suositellaan täytettävän kasviksilla, jotta proteiinipitoiselle ruualle jää riittävästi tilaa. Yksi kasvisannos voi olla myös C-vitaminoitu täysmehu. Tämä auttaa, jos puremisessa, nielemisessä tai ruokahalussa on haasteita. 

Kasvisruoka on sydämen asia <3 

Sydänliitto toteuttaa maaliskuussa 2025 uudelleen kasvisruokakokeiluihin painottuvan kampanjan. Kampanjassa tuodaan kuluttajille erilaisia kasvisruokavaihtoehtoja ja -ideoita lihan korvaamisen tai vähentämisen tueksi, ja kannustetaan kokeiluihin. 

Kasvisruoka on sydämen asia niin sydänterveyden, ilmaston kuin eläinkunnankin kannalta. Käy kampanjasivustolla tutustumassa hyviin resepteihin ja vinkkeihin!

Lue lisää: