Hyppää pääsisältöön
Sairaanhoitaja asiakkaan kanssa.

Influenssa- ja koronarokotukset

Keski-Suomen hyvinvointialueen rokotuksissa noudatetaan THL:n ohjeita. THL on yhtenäistänyt influenssa- ja koronarokotteen sairautensa perusteella saavat riskiryhmät, minkä vuoksi rokotukset voidaan tarjota heille yhtä aikaa.

Tarkemmat tiedot hyvinvointialueen eri toimipisteiden rokotuspäivistä ja eri asiakasryhmien rokotuksista julkaistaan tälle sivulle syyskuun 2023 aikana ja niistä tiedotetaan erikseen.

Influenssarokotus 

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se ei kuitenkaan suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta. Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. 

Influenssakaudella 2023–2024 maksuttomana influenssarokotteena tarjotaan pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille sekä FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille. Molempien rokotteiden valmistukseen on käytetty kahta A-viruskantaa ja kahta B-viruskantaa, mikä vastaa WHO:n suosituksia. 

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

  • Raskaana olevat 
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet 
  • Alle 7-vuotiaat lapset 
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset 
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon. Henkilöstön rokotuksista tiedotetaan erikseen viikolla 37. 
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri 
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat (THL.fi) (näihin riskiryhmiin kuuluville tarjotaan maksutta sekä influenssa- että koronarokote)    

Lisäksi THL on ohjeistanut, että maksutonta kausi-influenssarokotetta voidaan tarjota kaikille niille henkilöille, jotka työnsä tai muun olosuhteen vuoksi ovat suuressa lintuinfluenssaviruksen tartuntariskissä. Näitä ryhmiä ovat muun muassa:

  • turkistarhoilla työskentelevät 
  • siipikarjan parissa työskentelevät
  • virkaeläinlääkärit sekä
  • laboratoriotyöntekijät, jotka työskentelevät lintuinfluenssan näytteenoton parissa.

Riskiryhmiin kuulumattomien henkilöiden on mahdollista saada influenssarokote omakustanteisesti. Rokotereseptin saa soittamalla omalle terveysasemalleen.  

Koronarokotus 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että syystalven 2023 tehosteannos annetaan:   

Rokotteena käytetään uutta XBB.1.5-varianttivalmistetta. 

Suurimmassa vakavan koronataudin riskissä oleville ryhmille suositellaan tehosteannosta, koska koronatautia esiintyy mahdollisesti jälleen enemmän syksyllä ja talvella. Uuden tehosteannoksen on tarkoitus vähentää vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia.  

”Laajaan koko väestön rokottamiseen ei ole lääketieteellistä perustetta. Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen.

Ei ole odotettavissa, että XBB.1.5-rokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan. Tämän vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille syystalven tehosteannosta suositellaan vain silloin, jos työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi tehosteannoksen kohderyhmään. Kaikkien sote-ammattilaisten tehosteannoksille ei ole lääketieteellisiä perusteita. 

Lähde: THL suosittelee iäkkäille ja tietyille riskiryhmille koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannosta uudella varianttivalmisteella - Tiedote - THL 

Keski-Suomen hyvinvointialueen neuvoloissa annetaan maksuton influenssarokotus yli 6 kuukauden ikäisille, alle 7-vuotiaille ja raskaana oleville henkilöille. Riskiryhmäläisen on mahdollista saada samalla myös koronarokote. Neuvolassa voidaan rokottaa samalla myös raskaana olevan puoliso sekä alle 6 kuukauden ikäisten vauvojen vanhemmat. Mukaan rokotukseen on hyvä ottaa kela- ja neuvolakortit. 

Jyväskyläisille ja muuramelaisille alle 7-vuotiaille ja raskaana oleville kolme rokotuspäivää Palokassa

Palokan neuvolassa järjestetään kolmena lauantaina walk in -rokotuspäivät ilman ajanvarausta.

Rokotuspäivät ovat:

  • lauantai 18.11. klo 8–16.
  • lauantai 16.12. klo 8–16.
  • lauantai 13.1. klo 8–16.

Palokan neuvolassa rokotetaan Jyväskylän ja Muuramen neuvolaikäiset eli alle 7-vuotiaat sekä raskaana olevat. Jos et pääse neuvoloiden rokotuspäiviin, voit kysyä rokotusaikaa omasta neuvolasta.

Muualla Keski-Suomen neuvoloissa rokotetaan ajanvarauksella

Muiden paikkakuntien neuvoloihin influenssarokotukseen varataan aika. Ajanvarauksella rokotukset saa Hankasalmen, Joutsan, Kannonkosken, Karstulan, Keuruun, Kivijärven, Konneveden, Kyyjärven, Laukaan, Multia, Petäjäveden, Pihtiputaan, Saarijärven, Toivakan, Uuraisten, Viitasaaren ja Äänekosken neuvoloissa. Ajanvaraus avautuu marraskuun alussa. Niissä neuvoloissa, joissa sähköinen ajanvaraus on käytössä, ajan voi varata sähköisesti ja kaikissa voi ajan varata puhelimitse neuvoloiden normaalien ajanvarausnumeroiden kautta. 

Jämsässä alle 7-vuotiaat ja raskaana olevat rokotetaan omassa neuvolassa ajanvarauksella. Kinnulassa rokotetaan ajanvarauksella marraskuussa. Rokotuspäivistä ja ajanvarauksen avautumisesta tiedotetaan myöhemmin.

Kenelle maksuton rokote?

Maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja ovat yli 6 kuukautta täyttäneet, alle 7-vuotiaat lapset, raskaana olevat, 65 vuotta täyttäneet, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, varus sekä vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri. Vakavalle influenssalle erityisen alttiita ovat alle 6 kuukauden ikäiset lapset, voimakkaasti immuunipuutteiset ihmiset, vakavasti sairaat ihmiset, perussairaat ja huonokuntoiset 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat, vakavalle influenssalle alttiit ihmiset, joille ei rokotetta voida antaa sekä raskaana olevat. Lähipiiriin katsotaan kuuluvaksi ne, jotka asuvat samassa asunnossa tai ovat viikoittain kasvotusten tekemisissä vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten kanssa.  Rokote on lähipiiriin kuuluville maksuton. Heidän rokotuksensa suojaa äitiä ja vauvaa sekä raskauden aikana että sen jälkeen.

Koululaisten rokotukset

Kouluterveydenhuolto järjestää koululaisten rokotukset. Terveydenhoitajat tiedottavat perheille oman koulunsa rokotuksista Wilma-tiedotteella.

Toisen asteen opiskelijoiden rokotukset

Opiskeluterveydenhuolto vastaa toisen asteen opiskelijoiden rokotuksista ja tiedottaa niistä Wilma-tiedottein.

 

Ikääntyneiden ja erityisryhmien asumispalveluiden asiakkaiden sekä kotiin vietävien palveluiden asiakkaiden rokotuksista huolehti yksiköiden tai palvelun henkilökunta. 

Tarkemmat tiedot hyvinvointialueen eri toimipisteiden rokotuspäivistä julkaistaan tälle sivulle syyskuun 2023 aikana ja niistä tiedotetaan erikseen. 

Yhteiset influenssa- ja koronarokotuspäivät Jyväskylässä:

Jyväskylässä Novan terveysasemalla (Sairaala Novan 1. kerros, Hoitajantie 3) järjestetään kolme ajanvarauksetonta influenssa- ja koronarokotuspäivää marras- ja joulukuussa lauantaisin:

  • 18.11. klo 8.00–17.30
  • 2.12. klo 8–16
  • 16.12. klo 8–15

Kaikki hyvinvointialueella asuvat, maksuttomaan influenssa- ja koronarokotteeseen oikeutetut voivat tulla näihin rokotuspäiviin ottamaan rokotukset ilman ajanvarausta riippumatta asuinkunnastaan.   

Rokotuspäivien yhteydessä Sairaala Novalla järjestetään terveyden edistämisen TERVE-tapahtuma, jossa on paikalla terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä yhdistyksiä, järjestöjä sekä hyvinvointialueen omien palveluiden edustajia esittelemässä toimintaansa ja tapaamassa hyvinvointialueen asukkaita.