Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Sairaanhoitaja asiakkaan kanssa.

Influenssa- ja koronarokotukset

Keski-Suomen hyvinvointialueen rokotuksissa noudatetaan THL:n ohjeita. 

 

In English: Influenza and coronavirus vaccinations

Influenssarokotus 

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä. Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Se ei kuitenkaan suojaa flunssalta eli nuhakuumeelta. Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. 

Influenssakaudella 2023–2024 maksuttomana influenssarokotteena tarjotaan pistettävää VaxigripTetra-rokotetta kaikille ikäryhmille sekä FluenzTetra-nenäsumuterokotetta 2–6-vuotiaille. Molempien rokotteiden valmistukseen on käytetty kahta A-viruskantaa ja kahta B-viruskantaa, mikä vastaa WHO:n suosituksia. 

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja:

  • Raskaana olevat 
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet 
  • Alle 7-vuotiaat lapset 
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset 
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon. Henkilöstön rokotuksista tiedotetaan erikseen viikolla 37. 
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri 
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat (THL.fi) (näihin riskiryhmiin kuuluville tarjotaan maksutta sekä influenssa- että koronarokote)    

Lisäksi THL on ohjeistanut, että maksutonta kausi-influenssarokotetta voidaan tarjota kaikille niille henkilöille, jotka työnsä tai muun olosuhteen vuoksi ovat suuressa lintuinfluenssaviruksen tartuntariskissä. Näitä ryhmiä ovat muun muassa:

  • turkistarhoilla työskentelevät 
  • siipikarjan parissa työskentelevät
  • virkaeläinlääkärit sekä
  • laboratoriotyöntekijät, jotka työskentelevät lintuinfluenssan näytteenoton parissa.

Riskiryhmiin kuulumattomien henkilöiden on mahdollista saada influenssarokote omakustanteisesti. Rokotereseptin saa soittamalla omalle terveysasemalleen.  

Koronarokotus 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että syystalven 2023 tehosteannos annetaan:   

Koronarokotetta ei tarjota riskiryhmäläisten lähipiirille.

Rokotteena käytetään uutta XBB.1.5-varianttivalmistetta. 

Suurimmassa vakavan koronataudin riskissä oleville ryhmille suositellaan tehosteannosta, koska koronatautia esiintyy mahdollisesti jälleen enemmän syksyllä ja talvella. Uuden tehosteannoksen on tarkoitus vähentää vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia.  

Mikäli rokotettava tietää sairastaneensa koronan viimeisen 3 kuukauden aikana, hänelle ei suositella koronarokotetta, koska rokote ei toisi lisätehoa vastustuskykyyn sairastetun taudin aiheuttaman vastustuskyvyn nousun lisäksi.

”Laajaan koko väestön rokottamiseen ei ole lääketieteellistä perustetta. Alle 65-vuotiailla, joilla ei ole vakavalle koronataudille altistavia sairauksia, aiemmin suositellut kolme rokoteannosta sairastetut koronataudit mukaan lukien antavat yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan”, sanoo THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen.

Ei ole odotettavissa, että XBB.1.5-rokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan. Tämän vuoksi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille syystalven tehosteannosta suositellaan vain silloin, jos työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi tehosteannoksen kohderyhmään. Kaikkien sote-ammattilaisten tehosteannoksille ei ole lääketieteellisiä perusteita. 

Lähde: THL suosittelee iäkkäille ja tietyille riskiryhmille koronarokotteen syystalven 2023 tehosteannosta uudella varianttivalmisteella - Tiedote - THL