Hyppää pääsisältöön
Kaksi henkilöä suurkeittiön astianpesukoneen äärellä.

Uutinen

Työhönvalmennuspalvelun pilotti edistää kestävää työllistymistä

27.4.2023

Keski-Suomen hyvinvointialue on aloittanut työhönvalmennuksen pilotoinnin huhtikuussa. Palvelun pilotti on suunnattu Jyväskylän ja Laukaan asukkaille sekä keskisuomalaisille yrityksille. 

Pilotissa hyvinvointialue tarjoaa työnhakijalle ja työnantajalle maksuttoman palvelun, jossa yhdistyvät motivoituneen, mielenterveyden häiriöön sairastuneen työnhakijan osaaminen sekä työantajan rekrytoinnin tarpeet.

Yksilöllisen työhönvalmennuksen (Individual Placement and Support, IPS) tavoitteena on edistää kestävää työllistymistä valmentamalla mielenterveyden häiriöön sairastuneita henkilöitä erilaisiin työpaikkoihin. Toimintamalli pohjautuu kansalliseen IPS – Sijoita ja valmenna! -toimintamalliin. 

– IPS on tutkitusti vaikuttava toimintamalli ja lähdemme innostuneina tuomaan sitä myös Keski-Suomeen. Mallin mukaista työhönvalmennusta on järjestetty kahden vuoden ajan viidellä muulla hyvinvointialueella. Työllistymistulokset ovat olleet hyviä ja niin työnantajat kuin työnhakijatkin ovat olleet tyytyväisiä. 41 % henkilöistä on työllistynyt valmennuksen tuella avoimille työmarkkinoille, kertoo projektipäällikkö Sampsa Nyyssönen Kestävän kasvun ohjelmasta. 

Työhönvalmennusta pilotoidaan Jyväskylän ja Laukaan asukkaille ja keskisuomalaisille työnantajille, mutta palvelun on tarkoitus laajentua tulevaisuudessa koko Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Työhönvalmennusta kehitetään Keski-Suomen hyvinvointialueen kestävän kasvun ohjelmassa. 

Mielenterveyden haasteita useimmilla työpaikoilla 

Joka toisella suomalaisella esiintyy mielenterveyden häiriöitä elämänsä aikana. Mielenterveyden haasteiden kanssa eläviä on tälläkin hetkellä useimmilla työpaikoilla. Häiriö ei kuitenkaan poissulje työelämässä menestymisen mahdollisuuksia. 

Mielenterveyden häiriöt ovat vakiintuneet yleisimmiksi työkyvyttömyyseläkkeiden ja pitkien sairaslomien syiksi ja ne aiheuttavat epävakautta yksilön työuralle. IPS-työhönvalmennuksen tuella työllistetty henkilö voi lisätä työyhteisön ymmärrystä mielenterveyden haasteista ja työnantaja saa työkaluja vaikuttaa positiivisesti työyhteisön monimuotoisuuteen myös tulevaisuudessa. Työhönvalmennus ja työllistyminen tukevat osaltaan myös henkilön kuntoutumista. 

Tukea työntekijälle ja työnantajalle 

Työhönvalmennus toteutetaan yhteistyössä työnhakijan, psykiatrisen hoidon ja kuntoutuksen palveluiden, työnantajan, työ- ja elinkeinotoimiston sekä työllisyyspalveluiden kanssa. Työnhakija saa yksilöllistä tukea työllistymiseensä IPS-valmentajalta siihen asti, kunnes hän kokee pärjäävänsä työelämässä ilman tukea.

Palveluun voi hakeutua asiakkaaksi esimerkiksi peruspäivärahalla, työttömyysetuudella, sairauspäivärahalla, kuntoutustuella tai työkyvyttömyyseläkkeellä. Tarkoituksena on, että asiakas työllistyy omien voimavarojensa mukaan palkkatyöhön avoimille työmarkkinoille ja saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Työhönvalmennuspalvelu tukee työnantajaa ja työyhteisöä työnhakijan työsuhteen käynnistämisessä ja ylläpitämisessä sovitusti ja yksilöllisesti. Tukea saa muun muassa rekrytointiin, työllistämiseen liittyvien tukien huomiointiin ja hakemiseen, töiden muokkaukseen ja perehdyttämiseen sekä työntekijän työhön ja työyhteisöön kiinnittymiseen.

Keski-Suomessa toimivat yritykset, yhteisöt, järjestöt ja julkinen sektori voivat ilmoittaa kaikille ammattiryhmille suunnattuja avoimia työtehtäviä IPS-työhönvalmennuspalveluun.  

Lue lisää IPS-työhönvalmennuksesta Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilla

Voit lukea lisää kansallisesta IPS-toimintamallista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla

Lisätietoja: 

  • Sampsa Nyyssönen, projektipäällikkö, Kestävän kasvun ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 563 1331, sampsa.nyyssonen(at)hyvaks.fi 

  • Minna Pakkanen, työhönvalmentaja (Laukaa), Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 183 5074 minna.pakkanen(at)hyvaks.fi 

  • Jenna Lahti, työhönvalmentaja (Jyväskylä), Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 355 9216, jenna.lahti(at)hyvaks.fi