Hyppää pääsisältöön
Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus ovat Keski-Suomen hyvinvointialueen strategian ytimessä.

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialueen lautakunnat käsittelevät 21.8. Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2024 -luonnosta

16.8.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen lautakunnat arvioivat kokouksissaan hyvinvointialueen strategian toimeenpanoa ja käsittelevät lausuntoehdotusta Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2024 -luonnoksesta.

Keski-Suomen hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelma valmistui osissa vuosina 2023 ja 2024. Strategian toimeenpanoa seurataan kokonaisuutena puolivuosittain. Strategian toimeenpano-ohjelma on laaja kokonaisuus, joka on edennyt hyvin ja pääosin aikataulussaan. Suurimmiksi riskeiksi tavoitteiden saavuttamiselle nousevat taloudellisen tilanteen lisäksi henkilöstön saatavuus ja riittävyys, palvelutarpeen kasvu sekä moninaistuminen.  

Turvallisuusstrategian yhteydessä keskustellaan myös sosiaalihuollon roolista ja alueellisesta toimeenpanosta

Puolustusministeriö on pyytänyt Keski-Suomen hyvinvointialueelta lausuntoa luonnoksesta Yhteiskunnan turvallisuusstrategiaksi 2024. Lautakunnat käsittelevät kokouksissaan valmistelijoiden laatimaa lausuntoluonnosta.  

Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa esitetään kokonaisturvallisuuden toimintamalli, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehditaan viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kansalaisten yhteistoimintana. Luonnos esittää kokonaisturvallisuuden kontekstissa uuden käsitteen, vasteen, jolla tarkoitetaan organisaation tai yhteisö kykyä vastata häiriötilanteisiin ja kriiseihin.

Kokonaisturvallisuuden toimintamallia sovelletaan Keski-Suomessa useissa viranomaisyhteistyön muodoissa. Yhteistoiminta perustuu pitkälti vapaaehtoisuuteen, ja virallisia rakenteita on varsin vähän. Turvallisuusstrategialuonnoksen mukaan asukkaiden roolia tulisi vahvistaa nykyisestä ja kannustaa asukkaita aktiivisuuteen turvallisuuden rakentamiseksi. Keski-Suomen hyvinvointialue on määritellyt kyseisen tehtävän yhdeksi keskeisistä tavoitteistaan. Asian valmistelijoiden mukaan strategialuonnos painottuu kansalliselle tasolle ja konkreettisia alueellisia toimenpiteitä on vähän. Erityisesti sosiaalihuollon rooli jää strategiassa vähäiseksi, vaikka sen merkitys poikkeusoloissa on keskeinen. Valmistelijat esittävät strategian tueksi toimeenpano-ohjelmaa, joka konkretisoisi strategian toteuttamista aluetasolla kunnissa ja hyvinvointialueilla. 

Lautakunnat päättävät myös syksyn muutetusta kokousaikataulusta.   

Kokouksien esityslistat ja pöytäkirjat   

Lautakuntien kokouksien esityslistat ovat liitteineen osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat.

Lautakuntien listat pdf-muodossa: 

Lautakunnan kokousten pöytäkirjat julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti, kun ne on tarkastettu.  

 Lisätietoja:  

  • Järjestämispäällikkö Jarna Virtanen, lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan esittelevä viranhaltija, p. 040 542 0875, jarna.virtanen(at)hyvaks.fi  
  • Riskienhallintajohtaja, turvallisuuslautakunnan esittelevä viranhaltija Simo Oksanen, p. 040 552 1263, simo.oksanen(at)hyvaks.fi  
  • Strategiajohtaja, työikäisten ja ikääntyneiden lautakunnan esittelevä viranhaltija Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi