Hyppää pääsisältöön
Raskaana oleva henkilö

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialue tarjoaa hinkuyskärokotuksen raskaana oleville neuvolakäynnin yhteydessä

23.8.2024

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee hinkuyskärokotetta raskaana oleville. Keski-Suomen hyvinvointialue tarjoaa rokotetta odottajille neuvolakäynnin yhteydessä. Tavoitteena on estää vauvojen vakavia hinkuyskätapauksia.

Hinkuyskä on vaarallinen alle 1-vuotiaille ja aivan erityisesti vastasyntyneille, jotka eivät vielä ole ehtineet saada kolmen kuukauden iässä annettavaa ensimmäistä hinkuyskärokoteannosta. Siksi THL suosittelee raskaana oleville hinkuyskärokotteen tehosteannosta raskausviikoilla 16–32. Hinkuyskän vasta-aineet siirtyvät rokotetusta äidistä sikiöön ja antavat vastasyntyneelle suojan hinkuyskää vastaan. Rokotteen voi tarvittaessa ottaa myös myöhemmässä raskauden vaiheessa. 

THL:n uuden ohjauksen taustalla ovat Suomessa ja muualla Euroopassa lisääntyneet hinkuyskätapaukset erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä. Tämän vuoden aikana Suomessa on raportoitu yhteensä 1233 laboratoriovarmennettua hinkuyskätapausta. Se on selvästi enemmän kuin vastaavaan aikaan ennen koronapandemiaa, jolloin tapauksia raportoitiin tyypillisesti 200-500 koko vuoden aikana. Laboratoriovarmennetut tapaukset edustavat todennäköisesti vain pientä osaa taudin kokonaismäärästä väestössä.

Rokote annetaan raskauden seurantaan kuuluvalla neuvolakäynnillä   

Keski-Suomen hyvinvointialueella rokote annetaan raskauden seurantaan kuuluvalla neuvolakäynnillä, eikä ylimääräistä käyntiä neuvolassa tarvita. Rokotuksen voi saada neuvolassa esimerkiksi osana raskausviikoille 22–24 ajoittuvaa terveystarkastusta tai muun määräaikaisen terveystarkastuksen yhteydessä. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. 

Rokotteena tarjotaan dtap- eli kolmoisrokotteena, jossa hinkuyskän lisäksi on suoja kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan. Rokotteella on korkea suojateho imeväisikäisten hinkuyskää ja siihen liittyvää kuolleisuutta vastaan. Rokote on turvallinen raskaana oleville.

Kansallisessa rokotusohjelmassa hinkuyskärokotteet annetaan lapsille neuvolassa kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä sekä 4-vuotiaana. Lisäksi tehosterokotusta tarjotaan kouluiässä kaikille 14–15-vuotiaille sekä nuorille aikuisille 25 vuoden iässä. 

Jos on raskauden aikana saanut ikäkausitehosteena annettavan dtap-rokotuksen, ei toista rokotusta tarvita. Muutoin rokotusta suositellaan kaikille raskaana oleville 16 raskausviikosta eteenpäin riippumatta siitä, milloin hän on saanut edellisen hinkuyskärokotteen. 

Tällä hetkellä raskaudenaikainen tehosterokote hinkuyskää vastaan on käytössä lähes kaikissa EU-maissa sekä monessa muussa korkean tulotason maassa. Suomessa uusi ohjaus rokotteiden tarjoamisesta raskaana oleville on voimassa tällä erää tammikuun 2025 loppuun asti, mutta sitä jatketaan tarvittaessa. 

Lisätiedot:

Rokotteesta:

Jaana Leppäaho-Lakka, infektioylilääkäri, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 014 269 1578, jaana.leppaaho-lakka(at)hyvaks.fi

Neuvolatoiminnasta:

Tiina Kelin, palvelupäällikkö, neuvolat ja seksuaaliterveys, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 539 2584, tiina.kelin(at)hyvaks.fi