Hyppää pääsisältöön
Asiakas hammasröntgenissä.

Uutinen

Itä-Suomen yhteistyöalueen ensimmäinen yhteistyösopimus tähtää hyvinvointialueiden strategiseen kumppanuuteen

22.8.2024

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on strateginen kumppanuus, joka tuottaa kaikille yhteistyöalueen hyvinvointialueille lisäarvoa ja edistää samalla koko yhteistyöalueen etua.

Itä-Suomen yhteistyöalueen ensimmäinen yhteistyösopimus on valmis hyvinvointialueiden aluevaltuustojen hyväksyttäväksi syksyn 2024 aikana.

- Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet pystyvät tiiviiseen yhteistyöhön. Yhteistyöllä turvaamme kaikkein vaativimmat erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon palvelut alueellamme. Samalla peruspalvelut voidaan järjestää edelleen mahdollisimman lähellä asukkaita, kertovat aluehallitusten puheenjohtajat Heikki Laukkanen, Maria Kaisa Aula, Juha Mustonen ja Riitta Raatikainen.

Aluehallitusten puheenjohtajat pitävät hyvinvointialueiden yhdistämisestä käytävää keskustelua tarpeettomana.

- Yhteistyöalue mahdollistaa viisaan ja kustannusten nousua hillitsevän työnjaon, puheenjohtajat toteavat.

Sujuva yhteistyö ja yhteinen tahtotila määrittivät sopimuksen valmistelua  

Koska päätettävänä on nyt Itä-Suomen yhteistyöalueen ensimmäinen yhteistyösopimus, on myös sopimusprosessi ollut merkityksellinen. Se on luonut yhteistyörakenteita ja yhtenäisiä käytäntöjä yhteistyöalueen hyvinvointialueiden sekä hyvinvointialueiden ja ministeriöiden kesken. Nämä rakenteet ja käytännöt edistävät laadukasta yhteistyötä tulevaisuudessa ja luovat hyvät edellytykset yhteistyösopimuksen uudistamiselle seuraavalla valtuustokaudella.   

Valmistellulla yhteistyösopimuksella vastataan lainsäädännössä asetettuihin tavoitteisiin. Lakisääteisten velvoitteiden täyttämisen lisäksi tavoitteena on hyvinvointialueiden strateginen kumppanuus, joka tuottaa kaikille yhteistyöalueen hyvinvointialueille lisäarvoa ja edistää koko yhteistyöalueen etua. Yhteistyöllä pyritään välttämään epätarkoituksenmukaista hyvinvointialueiden keskinäistä kilpailua.

Sopimuksella tavoitellaan toiminnallisten hyötyjen lisäksi säästöjä. Odotettavissa on, että merkittävimmät taloudelliset hyödyt löytyvät yhteishankinnoista sekä yhteistyöstä sähköisten palvelujen ja tietojärjestelmien saralla.   

Yhteistyösopimuksen keskeisiä sisältöjä ovat muuan muassa:  

• Hyvinvointialueiden yhteinen tavoite on, että Itä-Suomen yhteistyöalueen nimi muutetaan tulevaisuudessa Järvi-Suomen yhteistyöalueeksi.   

• Kuopion yliopistollisen sairaalan kansallista asemaa tulee vahvistaa ja varmistaa, että jokaisella hyvinvointialueella on jatkossakin oma laajan päivystyksen keskussairaala.  

• Itä-Suomen yhteistyöalue laatii erikoissairaanhoidon työnjakoselvityksen vuoden 2025 aikana. Selvityksessä huomioidaan kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelureformi ja käynnissä oleva lainsäädäntövalmistelu. Nykyistä työnjakoa ei nyt hyväksyttävässä sopimuksessa esitetä muutettavaksi.  

• Yhteishankintoja ja hankintayhteistyötä lisätään. Tavoitteena on parantaa hankintojen vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Yhteistyötä lisätään ennen kaikkia aine-, tarvike- ja tavarahankinnoissa sekä tukipalveluissa.   

• Tutkimus-, kehitys-, koulutus- ja innovaatiotoimintaan liittyvää yhteistyötä tiivistetään yhteistyöalueen hyvinvointialueiden ja yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä muiden oppilaitosten kesken.  

TAUSTATIETOA YHTEISTYÖSOPIMUKSESTA

Hyvinvointialueet on lainsäädännöllisesti jaettu viiteen yhteistyöalueeseen. Itä-Suomen yhteistyöalueeseen kuuluvat Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon hyvinvointialueet. Jokaisen yhteistyöalueen on laadittava yhteistyösopimus valtuustokausittain ja kunkin hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyy sopimuksen. Itä-Suomen yhteistyöalueella ensimmäisenä yhteistyösopimusta käsitellään hyvinvointialueiden toimielimissä syksyn 2024 aikana. 

Keski-Suomen aluehallitus käsittelee YTA-sopimusta kokouksessaan ensi tiistaina 27.8. Hyvinvointialuejohtajan esityksenä on, että aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Itä-Suomen yhteistyöalueen yhteistyösopimuksen ja määrää sen tulemaan voimaan 1.12.2024 alkaen. Aluehallituksen asialista on osoitteessa www.hyvaks.fi/aluehallitus (suora linkki: https://hyvaks-d10julk.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2024124-8).

Liiteet: Itäisen yhteistyöalueen yhteistyösopimusluonnos

Lisätietoja medialle antavat: