Hyppää pääsisältöön

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimit

Huolettavatko yksinäisyys, kiusaaminen tai solmut perhe- ja kaverisuhteissa? Mietityttääkö päihteiden käyttö, peliongelma, opiskelu- tai työpaikan puuttuminen tai jokin muu arjen sujuvuuteen vaikuttava tekijä?

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimit (mtp-tiimit) palvelevat 13–17-vuotiaita keskisuomalaisia nuoria (poikkeuksena Jyväskylän Nuorisovastaanotto, jossa ikäraja on 13–22-vuotiaat). Nuorten mtp-tiimeistä voit hakea apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin matalalla kynnyksellä. Mtp-tiimiin ei tarvitse lähetettä.

Mtp-tiimissä työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Nuorta tuetaan yksilöllisesti hänen tarpeensa, toiveensa ja elämäntilanteensa huomioiden. Mtp-tiimeissä toteutetaan terveydenhuoltolain mukaista mielenterveyden häiriöiden tutkimusta, hoitoa ja lääkinnällistä kuntoutusta. Mtp-tiimin työhön kuuluu myös tiivis verkostotyöskentely nuoren läheisverkoston kanssa. Tarvittaessa lääkäri tekee diagnostisen tutkimuksen, jonka perusteella hoito suunnitellaan. Kun mielenterveyden ongelmat ovat vaikeita, nuori ohjataan erikoissairaanhoidon palveluihin.

Kenelle

Nuorille, jotka tarvitsevat apua mielenterveyteen tai päihteisiin liittyviin huoliin.

Toimi näin

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluihin ei tarvitse lähetettä. Palveluihin ohjaudutaan ensisijaisesti neuvolan, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologityön tai sosiaalipalveluiden kautta.