Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Aikuisten rokotukset

Aina voimassa pidettäviin perusrokotuksiin kuuluvat:

  • jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote (Tetanusdifteria)
  • tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokkorokote (MPR): sairastetut taudit tai kaksi rokotusta antavat elinikäisen suojan.

Edellä mainitut ns. perusrokotukset saat oman asuinalueesi terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla. Rokotteet ja käynti terveysaseman sairaanhoitajan vastaanotolla ovat maksuttomia, etkä tarvitse niitä varten reseptiä.

  • Polion tehosterokote ei kuulu perusrokotuksiin, vaan se annetaan riskiarvion perusteella riskialueelle matkustavalle. Poliorokote on maksuton.
  • Vesirokkorokotus on maksullinen yli 12-vuotiaille.
  • Vyöruusurokote on maksullinen. Reseptin saat omalta terveysasemaltasi.
  • Puutiaisaivokuumerokote on maksuton THL:n määrittämillä riskialueilla asuville tai henkilöille, jotka asuvat pitkäaikaisesti loma-asunnossa näillä riskialueilla. Muille puutiaisaivokuumerokote on maksullinen. Rokote ei estä borrelioosia, vaan ainoastaan puutaisaivokuumeen. Reseptin saat omalta terveysasemaltasi.

Omat rokotustietosi voit tarkistaa soittamalla oman terveysasemasi sairaanhoitajalle tai työterveysasemallesi, tai keskustelemalla sairaanhoitajan kanssa chatissa asioi sähköisesti -sivullamme. Jos olet opiskelija, tarkista tietosi opiskeluterveydenhuollosta. Sairaanhoitajalta saat tarvittaessa kirjallisen tulosteen annetuista rokotteista tai maksuttoman terveyskortin, johon saadut rokotteet merkitään.

Influenssa- ja koronarokotukset

Influenssa- ja koronarokotuksista löydät rokotuspäivät ja lisätietoa täältä.

Lintuinfluenssarokotukset riskiarvioon pohjautuville ryhmille

Lintuinfluenssarokotteita annetaan riskiarvioon perustuville ryhmille heinä- ja elokuun aikana ennen syksyn influenssakauden alkua. Keski-Suomen hyvinvointialueella rokotukset keskitetään hoitokeskukseen, joka sijaitsee Kyllön terveysaseman tiloissa osoitteessa Keskussairaalantie 20, 40620 Jyväskylä, missä rokottaminen onnistuu myös lomakauden aikana. Henkilöt, jotka arvelevat kuuluvansa THL:n määrittämiin riskiryhmäläisiin, voivat ottaa puhelimitse yhteyttä maanantaista perjantaihin kello 12–14 numeroon 050 4330732 rokotustarpeen arvioimiseksi.

THL:n ohjeistuksen mukaan lintuinfluenssarokotteen ovat oikeutettuja saamaan:

  • Henkilöt, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla?
  • Siipikarjan parissa työskentelevät henkilöt, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijät), myös kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö sekä harrastekanaloita pitävät?
  • Henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen ja eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen sekä tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt?
  • Lintujen rengastajat?
  • Henkilöt, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa?
  • Virkaeläinlääkärit?
  • Laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä?
  • Epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Lintuinfluenssatartunnan riski liittyy tiloihin ja tarhoihin, joilla tuotantoeläin tai hoidettava eläin tai lintu saattaa olla kontaktissa luonnonvaraisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Jos eläimellä tai linnulla ei ole kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin, ei henkilökunnan rokottaminen ole tarpeen.

Lue lisää: Keski-Suomen hyvinvointialue aloittaa lintuinfluenssa rokotukset riskiarvioon pohjautuville ryhmille

Kenelle

Yli 18-vuotiaille.

Toimi näin

Varaa aika omalta terveysasemaltasi tai keskustelemalla sairaanhoitajan kanssa chatissa asioi sähköisesti -sivullamme.