Jos tarvitset päivittäisiin toimintoihin apuvälineitä, ne myönnetään apuvälinekeskuksen kautta. Erilaisten apuvälineiden myöntämisestä on kirjalliset ohjeet apuvälinekeskuksen verkkosivuilla.
Osa apuvälineistä on laina-apuvälineitä, jotka käytön jälkeen palautetaan ja annetaan seuraavalle tarvitsijalle. Osa välineistä valmistetaan yksilöllisesti asiakkaan erityistarpeet huomioiden, näidenkin apuvälineiden arviointi alkaa apuvälinekeskuksessa.
Vammaispalvelussa asiakkaalle myönnettävät “päivittäisissä toimissa suoriutumisessa tarvittavat välineet, koneet ja laitteet” sisältävät esimerkiksi autoavustuksen auton hankintaan ja autoon asennettavat muutostyöt, joiden avulla vammainen henkilö pystyy käyttämään autoa ja liikkumaan turvallisesti vammasta huolimatta. Avustuksen myöntämisellä tuetaan ensisijaisesti henkilön opiskelua tai työssäkäyntiä. Autoon tehtävinä muutostöinä korvataan asiakkaan vamman kannalta välttämättömät, kohtuuhintaiset apuvälineet, lisälaitteet ja muutostyöt, joiden avulla vaikeavammainen henkilö voi käyttää autoa. Autoavustus kohdentuu auton hankinnan kustannuksiin.
Avustusta ei yleensä myönnetä kodin laitteisiin ja koneisiin, jos kustannukset liittyvät yleisten kodinkoneiden (pyykinpesu- ja astianpesukone, matkapuhelin, tietokone sekä muut kodinkoneet) hankkimiseen. Korvausta voidaan kuitenkin myöntää vaikeavammaiselle henkilölle, jos tavallista kodinkonetta merkittävästi arvokkaampi laite on välttämätön hänen itsenäisille arjen toiminnoilleen ja vähentää merkittävästi muiden palvelujen, kuten henkilökohtaisen avun tarvetta.
Vaikeavammaisen henkilön harrastusvälineisiin saa avustusta edellyttäen, että kysymyksessä on niin sanottu erityisväline (esim. jääkelkka), jonka tarve on vammasta johtuva. Harrastusvälineisiin avustus on korkeintaan puolet kohtuullisista hankintakustannuksista.
Jos laitteen tai välineen tarve liittyy esimerkiksi koulunkäyntiin, mutta ei ole välttämätön (esimerkiksi tablettitietokone tai kannettava tietokone), voi laitteen hankkimiseen hakea apurahaa Tukilinja-säätiöltä.