Diabetesta sairastaa yli puoli miljoonaa suomalaista. Diabetesta sairastavilla suun alueen tulehdukset, kuten hampaiden kiinnityskudostulehdukset ovat yleisempiä ja paranevat huonommin. Edennyt ja hoitamaton kiinnityskudostulehdus voi altistaa hampaiden menetykselle.
Suun sieni-infektio aiheuttaa polttelun tunnetta suun limakalvoilla, kipua, arkuutta tai pahanhajuista hengitystä. Vaivalle altistavia tekijöitä ovat hammasproteesien käyttö tai huono suuhygienia. Diabeetikoilla suun sieni-infektio on yleinen vaiva.
Suusyövällä tarkoitetaan huulien, kielen tai suun limakalvojen alueella ilmenevää pahanlaatuista muutosta. Tavallisimmin suusyöpää todetaan yli 60-vuotiailla. Suurimmat riskitekijät ovat tupakka sekä alkoholi. Arviolta noin 80 % todetuista tapauksista on näiden aiheuttamia.
Etenevissä muistisairauksissa, kuten Alzheimerin taudissa, omahoidon toteuttaminen yleensä vaikeutuu ja avun tarve suun hoitoon ja hampaiden puhdistukseen lisääntyy. Alzheimer itsessään ei aiheuta suuoireita.
Sydän- ja verisuonisairauksia sairastavilla hampaiden kiinnityskudosten tulehdus on riskitekijä verisuonten tukkeutumiselle. Myöskään sydäntaudit itsessään eivät aiheuta suuoireita.
Näiden tai minkä tahansa muiden sairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivuutta. Kuiva suu puolestaan altistaa hampaat reikiintymiselle ja pahan hajuiselle hengitykselle (halitoosille).
Sekä suun terveyteen että yleisterveyteen vaikuttavat monet asiat ja tekijät. On yhtä tärkeää huolehtia molemmista. Huolellisella suun ja hampaiden omahoidolla on suuri merkitys!