Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
hammashoitaja näyttää miten sähköhammasharjaa käytetään

Seniorin suun terveys

Terveet hampaat ja terve suu parantavat elämisen laatua. Suun terveyden merkitys korostuu esimerkiksi silloin, kun todetaan jokin yleissairaus. Sairaudet ja niiden hoidossa käytettävät lääkkeet lisäävät usein alttiutta suu- ja hammassairauksien syntymiselle.  Samoin suussa ilmenevät sairaudet voivat puolestaan lisätä tai edesauttaa monien yleissairauksien puhkeamista ja pahenemista, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, reuman tai diabeteksen puhkeamista. Näin ollen suun terveyden hoitaminen vanhemmalla iällä korostuu. Muita ikääntyneiden suun terveydelle keskeisiä uhkia ovat hampaiden reikiintyminen, iensairaudet, limakalvosairaudet, kuiva suu ja hammasproteesien ongelmat. 

Suun terveydenhuollon yhteystiedot

Suun terveydenhuolto | Keski-Suomen hyvinvointialue (hyvaks.fi)

Terve suu:  

  • Helpottaa syömistä 

  • Ylläpitää hyvää yleisterveyttä 

  • Edistää sosiaalista kanssakäymistä 

  • Parantaa elämänlaatua 

  • Tukee toimintakykyä ja kotona asumista 

 

Image
suun terveyteen vaikuttavia tekijöitä

Diabetesta sairastaa yli puoli miljoonaa suomalaista. Diabetesta sairastavilla suun alueen tulehdukset, kuten hampaiden kiinnityskudostulehdukset ovat yleisempiä ja paranevat huonommin. Edennyt ja hoitamaton kiinnityskudostulehdus voi altistaa hampaiden menetykselle.

Suun sieni-infektio aiheuttaa polttelun tunnetta suun limakalvoilla, kipua, arkuutta tai pahanhajuista hengitystä. Vaivalle altistavia tekijöitä ovat hammasproteesien käyttö tai huono suuhygienia. Diabeetikoilla suun sieni-infektio on yleinen vaiva. 

Suusyövällä tarkoitetaan huulien, kielen tai suun limakalvojen alueella ilmenevää pahanlaatuista muutosta. Tavallisimmin suusyöpää todetaan yli 60-vuotiailla. Suurimmat riskitekijät ovat tupakka sekä alkoholi. Arviolta noin 80 % todetuista tapauksista on näiden aiheuttamia. 

Etenevissä muistisairauksissa, kuten Alzheimerin taudissa, omahoidon toteuttaminen yleensä vaikeutuu ja avun tarve suun hoitoon ja hampaiden puhdistukseen lisääntyy. Alzheimer itsessään ei aiheuta suuoireita. 

Sydän- ja verisuonisairauksia sairastavilla hampaiden kiinnityskudosten tulehdus on riskitekijä verisuonten tukkeutumiselle. Myöskään sydäntaudit itsessään eivät aiheuta suuoireita. 

Näiden tai minkä tahansa muiden sairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivuutta. Kuiva suu puolestaan altistaa hampaat reikiintymiselle ja pahan hajuiselle hengitykselle (halitoosille). 

Sekä suun terveyteen että yleisterveyteen vaikuttavat monet asiat ja tekijät. On yhtä tärkeää huolehtia molemmista. Huolellisella suun ja hampaiden omahoidolla on suuri merkitys! 

Monipuolisella ja terveellisellä ravinnolla voidaan vaikuttaa suun terveyteen. Ravinnon pureskeltavuus edistää syljen eritystä, ja sylki puolestaan suojelee hampaita ja limakalvoja.  

Janojuomaksi sopii raikas vesi, jota tulisi nauttia riittävästi päivittäin. Sokerisia juomia ja välipaloja kannattaa välttää tai ajoittaa ne muun aterioinnin yhteyteen, jolloin välttyy ylimääräiseltä happohyökkäykseltä. Ksylitolituotteiden säännöllinen käyttö vähentää riskiä hampaiden reikiintymiselle, ja ksylitolia suositellaan käytettäväksi joka aterian jälkeen. 

Noudata muutoinkin terveellisiä elämäntapoja. Tupakkatuotteet ja alkoholi ovat haitallisia suun terveydelle. 

Hampaiden huolellinen puhdistus kahdesti päivässä on helpoin tapa hoitaa suun terveyttä. 

Harjaa hampaat aamuin illoin huolellisesti fluorihammastahnalla ja puhdista hammasvälit päivittäin sinun omiin hammasväleihisi sopivalla välineellä. Jos sinulla on hammasproteesit, puhdista myös ne päivittäin proteesiharjalla ja miedolla nestemäisellä saippualla.  

Hammaslääkäriliiton sivuilla voit tutustua tarkemmin iän vaikutuksesta suun terveyteen sekä ikääntyneen terveellisistä ruokatottumuksista. 

Voit lukea lisää Sydänliiton sivuilta tutkittua tietoa siitä, miten voit omalla toiminnallasi vaikuttaa suusi terveyteen.