Hyppää pääsisältöön
Henkilö sauvakävelemässä.

Seniorin liikunta

Ikääntyneille suunnattujen liikuntasuositusten lähtökohtana on välttää liikkumattomuutta. Aktiivisen arkiliikunnan lisäksi kestävyyskuntoa, kuten reipasta kävelyä tulisi harrastaa 2,5 tuntia viikossa tai rasittavampaa kestävyysliikuntaa 1,5 tuntia viikossa; tai näitä omien mieltymysten mukaan yhdistellen.

Lihasvoiman ja tasapainon harjoittelua suositellaan vähintään kaksi kertaa viikossa, etenkin kaatumisvaarassa oleville. Erityisesti alaraajojen lihasten vahvistaminen on tärkeää tasapainon harjoittelemisen kannalta. Liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden tuomalla mielihyvällä on myös elämänlaatuun ja mielenhyvinvointiin suuri vaikutus.​

Liikunnalla on monia terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten:​

  • Liikunta pienentää verenkiertosairauksien riskitekijöitä

  • Liikunta alentaa verenpainetta​

  • Liikunta parantaa veren rasva-arvoja​

  • Liikunta vähentää ylipainoa​

  • Liikunta parantaa sokeriaineenvaihduntaa​

Meijanpolku.fi-sivustolta löydät kuntakohtaisia omaehtoisen liikkumisen, ryhmäharjoittelun ja yksilöllisen liikuntaneuvonnan kohteita ja palveluita. Sivusto on tarkoitettu asukkaille sekä hyvinvointi- ja terveysalan ammattilaisille asiakasohjausta varten.

Sivustolle on kerätty omatoimisen liikkumisen helpottamiseen ja seurantaan sekä testaukseen tarkoitettuja palveluja, kuten esimerkiksi Iäkkäiden tasapainoharjoitteita, joita voi toteuttaa itsenäisesti kotona tai kodin pihaympäristössä. 

Jos koet tarvitsevasi  liikuntaneuvontaa, löydät yhteystiedot täältä. Mikäli neuvontaa ei vielä järjestetä, voit lähettää verkkosivustolla pyynnön, joka toimitetaan eteenpäin kunnallesi.

Liikuntapalvelut tarjoaa monipuolisesti erilaisia liikuntaryhmiä etäyhteyksin Zoom-videoalustalla. Tunnit ovat maksuttomia ja niihin ei ole ennakkoilmoittautumista.  

Etäliikuntaryhmät sopivat kaiken ikäisille kuntoon katsomatta. Tunneilla annetaan vaihtoehtoja liikkeiden suorittamiseen. Tunnit jumpataan pääasiassa seisten, mutta liikkeitä voi soveltaa myös istuen tehtäväksi. Varaathan tukevan tuolin käden ulottuville. Tuolia voidaan käyttää jumpissa mm. keventämään liikettä tai auttamaan tasapainon säilymistä.

Etäliikuntaryhmään voi osallistua kotona tietokoneen, tabletin tai puhelimen välityksellä. Laitteessa tulee olla verkkoyhteys. Äänen ja kuvan laatuun vaikuttaa suuresti vastaanottajan laitteen toiminnot ja verkkoyhteyden toimivuus.

Ryhmään on hyvä liittyä noin 5–10  minuuttia ennen sen alkua. Yhteen ryhmään mahtuu mukaan 290 ensimmäistä osallistujaa.  

Etäliikuntaryhmien aikatauluihin ja sisältöihin voi tutustua tästä.  Sivuilta löydät myös YouTube-linkin ja maksuttomia vinkkejä kotiliikuntaan. 

Liikuntavideoita ikääntyneille

Istuen tehtävä jumppa

Video katsottavissa myös YouTubessa.

Seisten tehtävä jumppa

Video katsottavissa myös YouTubessa.

Liikettä kävelylenkille

Video katsottavissa myös YouTubessa.