Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Mielen hyvinvointi ja riippuvuudet

Sivu on työstövaiheessa ja osa tulevia Keski-Suomen hyvinvointialueen seniorien tietosivuja.

Päihteiden käyttö

Ikääntyneiden alkoholin käyttö on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosikymmenten aikana. Yksiselitteistä syytä alkoholin käytön kasvuun ei ole, mutta taustalla on yleinen vapaampi suhtautuminen alkoholin käyttöön ja alkoholin saannin helpottuminen. Yksilötasolla syynä voi olla esimerkiksi juhliminen, eläkkeelle jääminen, yksinäisyys, unettomuus, kivut, mielialahäiriöt tai kuormittava elämäntilanne kuten omaishoitajuus. Alkoholista saatetaan hakea helpotusta erilaisiin vaivoihin ja oireisiin. Alkoholi saattaa hetkeksi helpottaa oloa, mutta pääsääntöisesti se pahentaa niitä oireita, joihin helpotusta on lähdetty hakemaan.  

Ikääntymisen myötä elimistössä tapahtuu muutoksia, joiden vuoksi alkoholi aiheuttaa enemmän haittoja. Alkoholin käyttöön liittyviä haittoja ovat esimerkiksi: 

  • Tapaturmat 
  • Muistihäiriöt 
  • Uniongelmat 
  • Masennus ja ahdistus 
  • Vatsavaivat 
  • Taloudelliset haitat 
  • Lääkkeiden ja alkoholin haitalliset yhteisvaikutukset  

Ikääntyneen (+65-v) alkoholin käytön tulisi olla kohtuullista, yli 65- vuotias ei saisi yhdellä juomiskerralla nauttia 2 annosta enempää tai viikossa yli 7 annosta. Tiettyjen sairauksien ja lääkityksien yhteydessä suositellaan täysraittiutta. 

Alla olevasta linkistä löydät testin, jolla voit arvioida alkoholinkäyttöäsi:

Alla olevista linkeistä löydät lisätietoa ikääntyneen alkoholin käytöstä:

Rahapeliongelmat

Rahapelien pelaaminen on Suomessa varsin yleistä. Satunnaisesta omiin tuloihin suhteutetusta pelaamisesta ei ole haittaa, mutta joskus pelaaminen muodostuu ongelmaksi. Rahapeliongelmasta puhutaan, kun pelaaminen aiheuttaa haittaa pelaajalle itselleen tai hänen läheisille. Tavallisia pelaamisen aiheuttamia ongelmia ovat taloudelliset huolet, ristiriidat läheisten kanssa sekä terveydelliset haitat. Pelaaminen voi aiheuttaa syyllisyyden tunteita ja ahdistusta, jotka heikentävät mielen hyvinvointia. 

Rahapelaamisen taustalla on usein samoja syitä kuin esimerkiksi alkoholin käytön taustalla. Rahapelaamiseen voi altistaa elämänmuutoksiin liittyvät tekijät kuten lisääntynyt vapaa-aika, yksinäisyys tai jännityksen hakeminen elämään. Myös toive taloudellisen tilanteen helpottamisesta voi ylläpitää peliongelmaa.  

Rahapeliongelmiin liittyy usein voimakasta häpeää. Ongelmaa pyritään salaamaan perheeltä, läheisiltä ja ammattilaisilta. Usein ikääntynyt hakee apua vasta, kun ongelmia on muodostunut. Rahapeliongelmia voidaan hoitaa, älä jää yksin.  

Jos haluat arvioida omaa rahapelaamistasi, voit tehdä alla olevan testin:

Lisätietoa: