Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Kaksi naista lataa kahvinkeitintä.

Ruokailu ja aivoterveys

Terveellinen, monipuolinen ja säännöllinen ruokailu hellii aivoja ja muistia.

Sivu on työstövaiheessa ja osa tulevia Keski-Suomen hyvinvointialueen seniorien tietosivuja.

Aivoverisuonia ja sydäntä suojaava ruokavalio koostuu muun muassa kasviksista, hedelmistä, kasviöljyistä ja kalasta.​ Riittävä rasvansaanti on tärkeää, mutta rasvan laadulla on merkitystä. Tyydyttyneiden rasvojen runsas saanti voi ahtauttaa valtimoita myös aivoissa. Kannattaakin suosia pehmeitä rasvoja, joita saa muun muassa kalasta, kasviöljyistä ja pähkinöistä.​

Proteiinia eli valkuaisaineita tarvitaan lihasten ravintoaineeksi ja aivojen hermoverkkojen rakennusaineeksi. Suolaa on hyvä käyttää säästellen, sillä runsas suolan käyttö kohottaa verenpainetta. Alkoholia kannattaa käyttää enintään kohtuudella, sillä runsas alkoholin käyttö aiheuttaa muutoksia aivojen hermokudoksessa.​

Tietoa aivoterveyttä edistävästä ruokailusta ja vinkkejä toteutukseen

  • Testaa ruokailutottumuksesi Sydänliiton sivustolla. Testin avulla saat suuntaa antavan arvion ruokavaliosi terveellisyydestä.
  • Tutustu tästä esityksestä (pdf) tarkemmin aivoterveyttä edistävään ruokailuun. Voit myös tulostaa tiedoston itsellesi. Esityksen teemoja ovat​ terveyttä edistävän ruokailun kokonaisuus, ruokailun rytmittäminen, ruoka- ja elintarvikevalinnat sekä paljon muuta.
  •  Apetta aivoille -aivopähkinöistä ruokaohjeisiin - ohjekirjan (pdf) avulla voi haastaa itseään erilaisilla aivoja aktivoivilla pulmatehtävillä. Tehtävät yhdistävät muisti- ja ajattelutoimintojen harjoituksia sekä sisältävät aina Sydänmerkki-reseptin.