Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Kaksi naista juttelee ja täyttää lomaketta.

Muistiongelmat – milloin on syytä huolestua?

Toimiva muisti on tärkeä osa meidän sujuvaa arkea. Jokainen meistä voi kuitenkin välillä unohtaa jotakin, ja se on normaalia. Jos unohduksia alkaa kuitenkin tapahtua toistuvasti, niin asiaan on syytä kiinnittää huomiota ja miettiä mikä sen aiheuttaa?

Suurimmalla osalla taustalla on kiirettä, väsymystä, unettomuutta tai keskittymisen ja motivaation puutetta, mutta kyse voi olla myöskin etenevästä muistisairaudesta.

Sivu on työstövaiheessa ja osa tulevia Keski-Suomen hyvinvointialueen seniorien tietosivuja.

Aivojen asialla

Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja heikentävät laaja-alaisesti toimintakykyä. Ne ovat kansantauteja siinä missä sydän- ja verisuonisairaudetkin. 

Muistisairauden etenemistä voidaan hidastaa ja sairauden oireita voidaan hoitaa parhaiten, kun tutkimuksiin hakeutuu riittävän varhain oireiden ilmaannuttua. Muistisairaudet ovat yleisempiä iäkkäillä ihmisillä, mutta niihin voi sairastua myös työikäisenä. 

Milloin on syytä hakeutua muistitutkimuksiin?​

  • Itsellä tai läheisellä nousee huoli muististasi.​

  • Tärkeitä asioita, tapaamisia ja tapahtumia alkaa unohtua.​

  • Tavaroita joutuu toistuvasti kadoksiin.

  • Nimien ja sanojen unohtelu lisääntyy. Läheisten nimet alkavat unohtua tai sekoittua, tuttujen esineiden nimet eivät tule mieleen.

  • Käytännön taidot heikentyvät. Pyykinpesukoneen, puhelimen, kaukosäätimen tai kahvinkeittimen käytössä on haasteita.

  • Uuden oppiminen vaikeutuu. Uuden puhelimen käytön tai pankkiohjelmaan tulleiden muutosten oppiminen on hankalaa.

  • Aloitekyvyttömyys ja vetäytyminen haastavista tehtävistä lisääntyy.​

  • Ongelmanratkaisukyky heikkenee. Taloudellisten ja kirjallisten asioiden hoito vaikeutuu, aiemmin hoituneet arkielämän ongelmatilanteet eivät ratkea.

  • Sosiaalisten suhteiden välttely lisääntyy. Kyläily, ystävien tapaaminen ja harrastukset vähenevät.

  • Tulee mielialan muutoksia tai ahdistuneisuutta yhdessä lähimuistin heikkenemisen kanssa. Ärtyminen ja suuttuminen pienistäkin asioista lisääntyy.

  • Persoonallisuus muuttuu, tulee sekavuutta, pelokkuutta tai epäluuloisuutta. Voi ilmetä esimerkiksi varkaus epäilyjä tai tavallisten arkisten asioiden hoitamisen aiheuttamaa pelokkuutta ja arkuutta.

On tärkeä tiedostaa, että normaaliin ikääntymiseen ei liity sellaista muistin heikentymistä, joka vaikeuttaisi normaalia arjesta selviytymistä. Jos muistiongelmat huolestuttavat ja aiheuttavat toistuvasti arjessa haasteita, niin kannattaa hakeutua omalle sosiaali- ja terveysasemalle muistitutkimuksiin.

Lisää tietoa muistitutkimuksiin hakeutumisesta saat tästä.