Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.

Riippuvuudet

Riippuvuus kohdentuu johonkin aineeseen tai toimintaan. Syntymekanismeja on monia, kuten perinnölliset tekijät, opitut tavat tai reagointi kriisitilanteen seurauksena. Riippuvuus saa aikaa fyysisesti tai psyykkisesti tyydyttävän olotilan. Usein riippuvainen kokee samaan aikaan sekä mielihyvää että syyllisyyttä. 

Tälle sivulle on koottu materiaalia yleisimmistä riippuvuuksista (alkoholi, huumeet, nikotiini ja lääkkeet), uhkapeli- tai muu peliriippuvuus sekä seksi- ja nettiriippuvuus.

Jos asiat huolettavat, otathan ne rohkeasti puheeksi ammattilaisen kanssa.

Tutustu myös päihteettömyyden ja mielen hyvinvoinnin edistämisen toimintamalliin.

Tupakka/nikotiiniriippuvuuteen liittyy vahva nikotiiniriippuvuus sekä tapariippuvuus. Oikeiden välineiden ja oman motivoitumisen avulla tupakoinnin/ nikotiinituotteiden käytön lopettaminen on mahdollista. Vieroitusoireiden vähentämiseen on olemassa nikotiinivalmisteita.

Oma lääkärisi voi myös aloittaa sinulle lääkevalmisteen, jota käytetään tupakoinnin lopettamisen tukena. Voit keskustella tästä myös OmaKS:n sairaanhoitajan kanssa.

Nikotiiniriippuvuutesti voit testata THL:n testillä. Omaolo.fi:stä löydät tupakoinnin lopettamisen valmennusohjelman. Meijän polulta löydät tupakoinnin lopettamisen omahoito-ohjelman. Stumppi.fi -sivulle on puolestaan kerätty useita tupakkariippuvuuden taittamiseen keskittyviä linkkejä, sekä myös erityisesti nuuskaan keskittyvän osion. 

Linkkejä tupakoinnin lopettamisen tueksi

Alkoholiriippuvuudessa mieli ja keho tulevat riippuvuudeksi alkoholista. Riippuvuudelle on ominaista alkoholin jatkuva, usein toistuva tai pakonomainen käyttö riippumatta käytön aiheuttamista sosiaalisista tai terveydellisistä haitoista.

Vaikka kyse ei olekaan alkoholiriippuvuudesta, on omia alkoholinkäytön tottumuksia hyvä arvioida. 

Alkoholiaiheisia testejä alkoholitottumuksen arviointiin:

Löydät lisää linkkejä ja tukea alkoholiriippuvuuteen alta. Älä myöskään epäröi olla yhteydessä ammattilaiseen, mikäli haluat keskustella alkoholinkäytöstäsi. OmaKS:n sairaanhoitajan tai sosiaaliohjaajan voit tavoittaa chat-ikkunasta oikeasta alanurkasta.

Huumeriippuvuudella tarkoitetaan riippuvuutta ihmisen hermostoon ja psyykeen vaikuttavista aineista, jotka ovat laittomia. Riippuvuus kehittyy yleensä nopeasti.

Huumeista luopumisessa auttavia järjestöjä ovat esimerkiksi Irti huumeista ry, sekä erityisesti nuorisolle suunnatut Youth Against Drugs sekä Music Against Drugs. Lisätietoa riippuvuudesta tarjoavat Päihdelinkin tietopaketit ja oppaat.

Toiminnalliset riippuvuudet

Riippuvuus voi päihdyttävien aineiden ohella liittyä myös tyydytystä tuottaviin toimintoihin ja näitä kutsutaan toiminnallisiksi riippuvuuksiksi ja näitä ovat esimerkiksi netti-, peli ja seksiriippuvuus. Näihin ei siis liiity minkään kemiallisen aineen nauttimista, vaan toiminta aiheuttaa iytsessään mielihyvän. Toiminnallisiin riippuvuuksiin liittyy myös voimakasta halua ja pakkoa sekä lopettamisen vaikeus. Peliriippuvuus voi kehittyä sekä rahapeleihin että videopeleihin. Seksiin liittyvä riippuvuus voi kohdistua sekä seksuaaliseen kanssakäymiseen toisen ihmisen kanssa tai pornografisen materiaalin pakonomaiseen käyttämiseen ja itsetyydytykseen.

Netti- ja peliriippuvuuteen voit tutustua Mielenterveystalon, Päihdelinkin ja Peluurin sivuilla.

Pelaamishäiriö-testi

Ongelmallisen internetin käytön -testi

Seksiriippuvuuteen voit tutustua Päihdelinkin sivuilla, jossa voit tehdä myös riippuvuustestin.

Keski-Suomessa toimii myös lukuisia riippuvuuksiin ja niiden hoitoon erikoistuneita yrityksiä. Tutustu Yhdistystorin päihteettömyyttä edistäviä yhdistyksiin ja yhteisöihin.

Kaikki yhdistykset löydät lähellä.fi-palvelusta.