Kun lähdet mökille, on hyvä olla varautunut onnettomuuksien ja tapaturmien ehkäisyyn sekä valmistautua siihen, että avunsaanti saattaa olla hitaampaa kuin tavallisesti.
Kun varautuu toimimaan esimerkiksi tulipalon tai tapaturman sattuessa, voi vahinkoja vähentää omalla toiminnalla merkittävästi.
Muistilista turvalliseen mökkeilyyn
Osoitemerkinnät
Kun saavut mökille, kiinnitä huomio osoitemerkintöihin: löytäisivätkö pelastajat ja ensihoitajat perille hätätilanteessa? Selkeä osoitenumerointi erottuu taustastaan ja näkyy hyvin tielle asti kaikkina vuoden- ja vuorokauden aikoina.
Palovaroittimet
Testaa palovaroittimien ja häkävaroittimien toiminta sekä vaihda tarvittaessa niiden paristot.
Tulen käsittely
Varmista, että tulisijan hormi vetää. Vapaa-ajan asunnossa ammattilaisen täytyy nuohota hormit kolmen vuoden välein. Jos lämmität kylmillään ollutta tulisijaa, aloita tulisijan lämmitys pienillä tulilla, sillä äkillinen kova lämmitys voi rikkoa hormin. Tuhkan pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen sen poistamista ja sitä tulee säilyttää kannellisessa metalliastiassa.
Vaaratilanteissa toimiminen
Mökillä on hyvä olla välineitä alkusammutukseen ja ensiapuun. Varmista, että käsisammutin on tarkastettu ja huollettu ja sammutuspeite kiinnitetty näkyvälle paikalle seinään. Mökiltä on myös syytä löytyä ensiaputarvikkeet ja lääkkeitä. Tarkista, että mökin lääkekaapin sisältö ei ole mennyt vanhaksi tai muuten huonoksi.
Varautuminen
Mökillä on syytä varautua myös yllättävien sääolosuhteiden varalle. On hyvä varautua pärjäämään mökillä myös, jos veden tulo tai sähköt katkeavat tai mökiltä poistuminen ei jostain syystä ole mahdollista. Mökin pihapiiriin kannattaa luoda katsaus ja varmistaa, että pihassa ei ole esimerkiksi puita, jotka voisivat aiheuttaa vaaratilanteita myrskyn aikana.
Hätätilanteessa soita 112
Puhelimesta on hyvä löytyä 112-sovellus, joka auttaa hätäkeskusta paikantamaan avuntarvitsijaa. Jos älypuhelinta ei löydy, on mökin koordinaatit hyvä olla kirjattuna ylös.