Hyppää pääsisältöön
Kaksi henkilöä keittiössä keittämässä kahvia.

Asiakkaan hyvä arki kotona

Kehitimme ikääntyneiden kotiin vietäviä palveluja niitä tarvitseville, joten keskeistä oli kuunnella ja kuulla asiakkaita ja huomioida heidän toiveensa ja tarpeensa.

Asiakkaat olivat työmme keskiössä. Kehitimme ikääntyneiden kotiin vietäviä palveluja niitä tarvitseville, joten keskeistä oli kuunnella ja kuulla asiakkaita ja huomioida heidän toiveensa ja tarpeensa. Tavoitteena oli asiakkaan tarpeet ja toimintakyvyn huomioiva, helposti saavutettavat, joustavat ja helppokäyttöiset palvelut, joiden avulla kotona asuminen on turvallista ja mielekästä.

Tavoitteet ja toimenpiteet

Tavoitteenamme oli luoda koko hyvinvointialueelle yhdenmukaisia ja vaikuttavia palveluita. Kehittämistyössä hyödynsimme asiakkaiden jo hyväksi kokemia, parhaita toimintamalleja Keski-Suomen kunnista ja loimme uusia innovatiivisia ja monipuolisia palveluja, joiden avulla asiakkaiden omannäköinen arki ja kotona asuminen mahdollistuu - oli asuinpaikka sitten kaupungin keskusta tai pienemmän kunnan kyläyhteisö tai jotain siltä väliltä.

Kaikki lähtee asiakkaan palvelutarpeen ja hoidon tarpeen arvioimisesta. Suunnittelimme palvelupolun palvelujen hakemisesta palvelujen saamiseen helpoksi ja esitimme asiat sellaisella kielellä, jonka jokainen asiakas ymmärtää. 

Palvelujen suunnittelussa yhteistyö asiakkaan, omaisten ja asiakasohjaajan kanssa oli tiivistä. Palvelut suunniteltiin asiakkaan omat voimavarat ja toimintakyky huomioiden. Myös ennaltaehkäisevillä palveluilla on tärkeä merkitys kokonaisuudessa.

Jotta palvelut alueella ovat yhtenäiset, tulee palvelujen myöntämisessä olla yhdenmukaiset perusteet, joiden käytäntöön viemistä tuimme.

Mielekäs ja omannäköinen elämä omassa kodissa

Palvelujen tuottaminen tullaan toteuttamaan lähipalveluina fyysisesti tai etänä, asiakkaan ja omaisten kanssa suunnitellulla tavalla. Vaikka resurssit ovat rajalliset ja palvelujen tarvitsijat lisääntyvät, tämä mahdollistuu tiivistämällä sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaisten yhteistyötä sekä hyödyntämällä heidän osaamistansa koko hyvinvointialueen hyväksi. Lähipalveluiden rinnalla palveluja tuotetaan myös etäyhteyksien ja teknologian avulla. Käyttöönottoon tarvitaan asiakkaille riittävästi tukea ja neuvoa, jonka toteutusta suunnittelimme. Hyvinvointialueen laaja-alaisen osaamisen hyödyntäminen turvaa asiantuntijapalveluiden saatavuuden myös pienille paikkakunnille ja laajentaa mahdollisuutta asua kotona matkojenkin päässä (esimerkkinä geriatrinen erikoisosaaminen ja kotisairaala toiminta).

Suunnittelimme asiakkaalle, yhteistyössä asiakkaiden ja eri verkostojen kanssa, sujuvan palvelupolun, jonka avulla asiakas saa joustavat, oikea-aikaiset ja tarvetta vastaavat palvelut kotiin. Tukena asian toteutuksessa on omatyöntekijä. Mielekäs ja omannäköinen elämä voi toteutua loppuun saakka omassa kodissa.

Hyödynsimme olemassa olevaa tietoa

Asiakkaiden toiveita ja tarpeita oli kartoitettu jo aiemmin tehdyssä valmistelutyössä laajasti. Tämä kerätty tieto oli hankkeen kehittämistyön perustana. Hankkeessa järjestettiin myös asiakas- ja omaistapaamisia, joiden kautta asiakkaan ääni tuli kuulluksi ja tämä ohjasi palveluiden laatutyötä. Yhteistyötä tehtiin myös esimerkiksi eläkeläisjärjestöjen ja vanhusneuvostojen kanssa.