Hyppää pääsisältöön

STEPPI – Terveyttä tuottava perushoito

Verkostoyhteistyö on suunnattu hyvinvointialueen ammattilaisille, opiskelijoille ja yhteistyökumppaneille.

Keski-Suomen hyvinvointialue on mukana kansallisessa STEPPI 2 Terveyttä tuottava perushoito -verkostoyhteistyössä. STEPPI-verkostotoiminnan tarkoituksena on parantaa perushoidon laatua ja perushoidollista osaamista. Tavoitteena on tuottaa tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuvaa, laadukasta ja vaikuttavaa perushoitoa sekä kehittää ja yhdenmukaistaa asiakkaan ja potilaan tarpeisiin perustuvia toimintatapoja. Verkostoyhteistyöllä vahvistetaan niin alueellisesti kuin kansallisesti perushoidon laadun merkitystä, näkyvyyttä ja huomiointia osana kokonaisvaltaista hoitotyötä. Lue lisää kansallisesta verkostotoiminnasta alta. 

Miksi perushoidon laatua ja perushoidon osaamista tulee kehittää? 

Tutkittuun tietoon ja käytännön näyttöön perustuva potilaan ja asiakkaan perushoito on yksi hoitotyön vaikuttavuuden perustekijöistä.  Hyvin toteutunut perushoito on universaali laatutekijä, joka toteutuessaan parantaa hoidon laatua sekä potilaan, asiakkaan sekä heidän läheistensä tyytyväisyyttä hoitoon.  Hyvällä perushoidolla on merkitystä potilaan ja asiakkaan toipumisennusteeseen, hoitojaksojen kestoon, hoidon lopputulokseen sekä potilaan ja läheisten palvelukokemukseen.  Perushoidossa asiakas- ja potilastyötä toteuttava hoitohenkilökunta on keskeinen toimija. Hoitotyön ammattilainen vaikuttaa toimintaan ja tuloksiin itsenäisen päätöksenteon myötä. 

STEPPI 2 Terveyttä tuottava perushoito -verkostoyhteistyössä on määritelty tutkittuun tietoon pohjautuvat perushoidon osa-alueet eli minimikriteerit, jotka ohjaavat perushoidon laadukasta toteutumista. Minimikriteerit ovat Ihon kunto ja hygienia - Aseptiikka - Erittäminen - Suunhoito - Ravitsemus - Pahoinvointi - Liikkuminen ja asentohoito - Nukkuminen ja lepo - Verenkierto - Hengittäminen - Kivunhoito - Tunteet - Kohtaaminen, Kommunikaatio, Vuorovaikutus sekä Turvallisuus ja Yksityisyys. Lisäksi STEPPI 2 -toiminnassa kiinnitetään huomiota kansallisesti sovittujen hoitotyösensitiivisen laadun tunnuslukujen tuottamaan hoitotyön laatutietoon ja hoitajien tilannetietoisuuteen ja tunneälytaitoihin, perushoidon toiminta- ja menettelytapoihin sekä hoitotyön päätöksentekoon (kuva).

Image

STEPPI 2 – Terveyttä tuottava perushoito (2021–2025) on perushoidon kehittämiseen ja tutkimukseen fokusoitunut hoitotyön verkosto. Kansallinen verkosto käynnistyi Perushoidon laadun kehittämishanke – STEPPI (2016–2020) puitteissa, jota koordinoi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Hankkeen päättyessä yhteistyöverkostoon kuului 18 organisaatiota, jotka toteuttivat useita kehittämisprojekteja ja -toimia sekä tutkimushankkeita ja opinnäytetöitä. Hankkeen loppuvaiheessa perushoidon kehittämiselle ja tutkimukselle oli edelleen tarvetta ja eri organisaatiot olivat kiinnostuneita jatkamaan verkoston toimintaa. Tämän johdosta yhteistyöverkosto jatkaa toimintaa STEPPI 2 – Terveyttä tuottava perushoito -verkostotoiminnassa (2021-2025). Verkostossa toimii johtoryhmä, jossa on mukana olevien eri organisaatioiden edustus. Johtoryhmä sopii muun muassa yhteisistä käytänteistä sekä meneillään olevista tutkimuksista, että pilotoinneista. Johtoryhmän puheenjohtajana toimii Turun yliopiston kliinisen hoitotieteen professori.  

Kansalliseen STEPPI 2 -verkostoon voivat liittyä yhteistyöstä kiinnostuneet organisaatiot. Organisaatiot allekirjoittavat sitoumuksen, jossa sitoutuvat yhteistyöhön sekä toimintaperiaatteisiin. Verkostossa tuotetut aineistot ovat kaikkien toimijoiden käytettävissä kliinisessä hoitotyössä, sen kehittämisessä sekä opetuksessa. STEPPI-toiminnassa tuotetussa aineistossa käytetään STEPPI 2-logoa (kuva). Kansallisen STEPPI 2 -verkoston koordinoivana tahona toimii Varsinais-Suomen hyvinvointialue. Mukana Kansallisessa STEPPI 2-verkostossa on useiden hyvinvointialueiden lisäksi yliopistoja, oppilaitoksia ja ammattijärjestöjä.  

Image

STEPPI 2 -verkoston virallinen logo. 

STEPPI-verkostotoiminta Keski-Suomen hyvinvointialueella

STEPPI-agentit ja -vastuuhenkilöt perushoidon kehittämisessä

Keski-Suomi on ollut mukana STEPPI-verkostossa vuodesta 2018. STEPPI-agentit toimivat työyksikkönsä perushoidon kehittäjinä. He tuovat perushoidon laadun kehittämisen osaksi työyhteisön arkea, edistävät konkreettisia muutoksia ja hyödyntävät työkirjaa kehittämiskohteiden, tavoitteiden ja toimenpiteiden suunnittelussa sekä seurannassa. Yhteistyö, avoin keskustelu ja ideointi tukevat heidän työtään.

STEPPI-vastuuhenkilöt puolestaan tukevat palvelualueensa yksiköiden kehittämistoimintaa. He tukevat STEPPI-agenttien työtä, auttavat kehittämistavoitteiden määrittelyssä ja varmistavat, että perushoidon kehittäminen etenee suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti.

Suunnitelmallinen koordinointi

Keski-Suomen hyvinvointialueen STEPPI-verkoston koordinoinnista vastaavat henkilöt varmistavat, että perushoidon kehittäminen etenee yhtenäisesti ja tukee koko hyvinvointialueen tavoitteita. Koordinointi yhdistää STEPPI-verkoston toimijat, vahvistaa yhteistyötä ja luo edellytykset jatkuvalle kehittymiselle. Koordinoinnista vastaavat henkilöt toimivat tiiviissä yhteistyössä kansallisen STEPPI 2- verkoston kanssa.

STEPPI-verkosto yhdistää Keski-Suomen eri toimijat

STEPPI-verkosto yhdistää Keski-Suomen hyvinvointialueen eri toimijat, jossa verkostolaiset jakavat ja soveltavat kehittämisideoita. Verkoston jäseniä ovat hyvinvointialueen yksiköiden STEPPI-agentit ja -vastuuhenkilöt, kliiniset hoitotyön asiantuntijat sekä oppilaitosten edustajat. Tiivis yhteistyö alueen oppilaitosten kuten Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Gradian ja POKE:n kanssa tukee perushoidon kehittämistä, hoitohenkilöstön osaamista ja opiskelijoiden oppimista.

Image

Lue lisää hyvinvointialueen STEPPI-verkostotoiminnasta

Tule mukaan Keski-Suomen hyvinvointialueen STEPPI-verkostotoimintaan

STEPPI-verkostotoiminta tarjoaa monia yhteistyömahdollisuuksia. Autamme hyvinvointialueen yksiköt mukaan STEPPI-yhteistyöverkostoon. Ota yhteyttä, ja kerromme lisää. 

STEPPI-verkostotoiminnan koordinaattorit Keski-Suomen hyvinvointialueella

  • Essi Rantala, opetusylihoitaja, Osaamisen ja kehittämisen palvelut, Hyvaks
  • Heidi Taskinen, kliinisen hoitotyön asiantuntija, Terveydenhuollonpalvelut/Päivystys, ensihoito ja osastotoiminta, Hyvaks

STEPPI-sivut on julkaistu Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvaks.fi -verkkosivuilla v. 2025. Sivuja päivitetään vuoden välein ja tarpeen mukaan.

Yhteyshenkilö

Heidi Taskinen, kliinisen hoitotyön asiantuntija, heidi.taskinen@hyvaks.fi

  • Ota yhteyttä sivun asiasisällön muutoksista / päivityksen tarpeesta, toimimattomista linkeistä tai yhteystietojen muutoksista yhteyshenkilöön.