Hyppää pääsisältöön

Hyvinvointialue kokoaa asukaspaneelin tarvittaessa tukemaan päätöksentekoa.

Asukaspaneelit ovat uudenlainen kansalaisosallistumisen muoto. Asukaspaneeleihin kutsutaan satunnaisotannalla joukko hyvinvointialueen asukkaita, jotka pääsevät perehtymään ja keskustelemaan hyvinvointialueen toimintaan ja/tai palveluihin liittyvästä asiakokonaisuudesta. Keskustelu on ohjattua, mutta avointa. Asukaspaneeleiden tarkoituksena on saada hyvinvointialueen asukkaiden ääni ja mielipiteet esille tarkasteltaessa hyvinvointialueen toimintaa. Asukaspaneelissa asukkaat tekevät julkilausuman, joka huomioidaan päätöksenteossa.

Hyvinvointialueen ensimmäinen asukaspaneeli järjestettiin maaliskuussa 2024. Asukaspaneeli otti kantaa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkosuunnitelmaan.

Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa asiakasraateja järjestetään toiminnasta nouseviin tarpeisiin.

Asiakasraatiin kutsutaan henkilöitä, joilla itsellään on omakohtaista kokemusta palvelusta tai tarkastelevat asiaa läheisen näkökulmasta. Tällä hetkellä sosiaali- ja terveyspalveluissamme on seuraavat asiakasraadit:

 

  • Ikääntyneiden asumispalveluiden asiakasfoorumit
  • Lyhytaikaisen perhehoidon asiakasraati (palkkiolinjaukset LYPE- ja päivystysperhetoimintaan)
  • Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien yhteisökokoukset
  • Nuorisokotien vertaisarviointi, Sankarit ryhmä
  • Vammaispalveluiden asiakasosallisuusryhmä
  • Vammaisten kuljetuspalveluiden (VPL) ja henkilökohtaisen avun asiakasosallisuusryhmä

Asiakasraatitoiminnan lisäksi palveluissa järjestetään läheisten tai omaisten iltoja, asukaskokouksia, viikkokokouksia ja työpajoja, joissa suunnitellaan ja kehitetään toimintaa.

Lisätietoja sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasraadeista ja asiakastyytyväisyyden edistämisestä:

  • Raija Harju-Kivinen: raija.harju-kivinen@hyvaks.fi

Hyvinvointialueella toimii viisi vaikuttamistoimielintä: lakisääteiset nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto sekä järjestöjen ja seurakuntien vaikuttamistoimielin ja palveluntuottajien vaikuttamistoimielin. Tule mukaan valvomaan ja huolehtimaan edustamasi kohderyhmän asioista. Vaikuttamistoimielinten jäsenenä pääset osallistumaan hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan.

Hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten toiminnasta ja niihin hakemisesta saat lisätietoa oman kuntasi verkkosivuilta sekä hyvinvointialueen päätöksenteko-sivuilta.

Äänestämällä aluevaaleissa sinä voit vaikuttaa siihen, kuka sinun ja meidän yhteisistä asioistamme päättää.

Ensimmäinen hyvinvointialueen aluevaltuusto on valittu vaaleilla vuonna 2022. Aluevaltuuston toimikausi kestää 31.5.2025 asti. Seuraavat aluevaalit järjestetään huhtikuussa 2025.

Vuonna 2022 järjestetyissä aluevaaleissa äänestysprosentti jäi varsin alhaiseksi. Äänestysprosentti koko maassa oli 47,5 % ja Keski-Suomessa niin ikään 47,5 %. Hyvinvointialueista vilkkainta äänestäminen oli Pohjanmaan hyvinvointialueella. Pohjanmaalla äänestysprosentti ylsi 53,9 %. Eiköhän pistetä paremmaksi seuraavissa vaaleissa!

Lisätietoa päätöksenteosta sekä aluevaltuustosta ja –hallituksesta verkkosivullamme.

Järjestöt ovat hyvinvointialueemme tärkeä yhteistyökumppani. Keski-Suomessa toimii paljon järjestöjä, joiden toimintaan voit osallistua.

Järjestötoimintaan osallistumisen kustannukset ovat usein hyvin maltillisia tai toimintaan osallistuminen on maksutonta. Järjestötoiminta tuo monelle merkityksellisyyden, jaetun ymmärryksen ja osallisuuden kokemuksia. Järjestöt tarjoavat tukea erilaisissa elämäntilanteissa, tuovat ihmisiä yhteen ja sisältöä arkeen. Järjestöissä voit toimia myös vapaaehtoisena ja auttaa muita. Järjestöt täydentävät omalla työllään hyvinvointialueen ja kuntien työtä asukkaiden hyväksi ja niillä on tärkeä rooli tiedon tuottajina sekä osallisuuden lisääjinä.

Tiesitkö, että jo vuonna 1919 säädettiin yhdistymisvapaudesta? Yhdistymisvapaudella taattiin jokaiselle vapaus yhdistyä ja toimia yhteisen asian puolesta. Yhdistystoiminnalla on pitkät perinteet ja suomalaiset ovat ahkeria järjestötoimijoita. Pelkästään sosiaali- ja terveysalan järjestöjä oli Suomessa noin 11 000 vuoden 2023 alussa.

Tutustu järjestötoimijoihin ja -toimintaan Lähellä.fi-verkkopalvelussa.

Lisätietoa järjestöyhteistyöstä hyvinvointialueella löydät järjestöille-sivultamme.