Ruokavaliolla on iso merkitys arjessamme. Se, mitä ja miten syöt, vaikuttaa esimerkiksi vireystilaamme päivän aikana. Pimenevässä syksyssä usein tarvitsemme hieman lisäapua hyvän vireystilan ylläpitämiseksi, joten nappaa tästä ravitsemussuunnittelijamme Salla Kaurijoen top 3 vinkit ruokailuun:
- Tuo väriä lautaselle kasviksille, marjoilla ja hedelmillä. Kiireisessä arjessa pakastevihannekset- ja kasvikset ovat oiva apu saada nopeasti väriä ja volyymia lautaselle. Myös satokauden kasveja on hyvä suosia, syksyn satoa ovat esimerkiksi lehtikaali, omenat ja puolukat.
- Pidä huolta ateriarytmistäsi. Useimman meistä kohdalla sopiva ruokailuväli on 3–4 tuntia. Ateriarytmin ylläpitämistä helpottaa ennakkoon suunnitellut ateriat ja kaappiin varatut terveelliset välipalat. Syö kunnon aamupala. Jos nälkä yllättää, nappaa välipalaksi kasviksilla täytetty täysjyväviljaa sisältävä leipä. Voit myös tehdä jääkaappiin valmiiksi kasvislautasen, jonka voit nauttia ensimmäiseen nälkään.
- Varmista luustosi riittävä D-vitamiinin ja kalsiumin saanti esimerkiksi syömällä kalaa ja käyttämällä nestemäisiä maitotuotteita tai täydennettyjä kasvijuomia, juustoa sekä täydennettyjä rasvalevitteitä. Nappaa tarvittaessa D-vitamiinilisää purkista.