Hyppää pääsisältöön

Palvelemme jouluna ja vuodenvaihteessa osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Sointu Möller.

Blogikirjoitus

Yhdessä tuotettua tutkimustietoa lapsiperheiden tukemiseksi

20.11.2024

Perhetyö on yksi käytetyimpiä sosiaalipalveluita. Vuonna 2023 perhetyön asiakkaina oli Suomessa noin 25 000 perhettä. Perhetyön yleisyydestä huolimatta meillä on siitä vähän tutkittua tietoa. Jyväskylän yliopistossa on parhaillaan menossa Perheen tukena – Perhetyö lapsi- ja perhesosiaalityössä (PETU) – tutkimushanke (2023–2025), jota toteutetaan yhteistyössä muuan muassa Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa.

Perhetyöllä tarkoitetaan sosiaalialan ammattilaisten tarjoamaa tukea ja apua lapsiperheille. Erityistä siinä on se, että perhetyötä tehdään useimmiten perheiden kotona ja heidän arjessaan. Voidaksemme kehittää perhetyötä vastaamaan entistä paremmin asiakkaiden tarpeita tarvitsemme tutkittua tietoa muun muassa siitä, missä tilanteissa perhetyötä käytetään, millaisin menetelmin sitä tehdään ja miten asiakkaat kokevat sen kautta saamansa avun. 

Tiedon tuottamista yhdessä

PETU-hankkeessa on hyödynnetty kanssatutkijuutta tieteellisen tutkimuksen ja käytännön kokemustiedon vuoropuhelun vahvistamiseksi. Kanssatutkimuksessa ammattitutkijoiden rinnalla toimivat kanssatutkijat, jotka edustavat tutkimuksen kohteina olevia henkilöitä. Kanssatutkijat osallistuvat aktiivisesti tutkimuksen tekemiseen. Heidät tunnustetaan oman elämänsä tai työnsä asiantuntijoina. Kanssatutkimus haastaa perinteistä tutkimusta ja sen valtasuhteita, kun raja tieteellisen tutkimuksen, asiakastyön ja asiakaskokemuksen välillä madaltuu. Tavoitteena on tehdä yhdessä moninäkökulmaista tutkimusta.

Perhetyön ammattilaiset osana tutkimusta

PETU-tutkimushankkeessa toteutettiin valtakunnallinen kysely, jonka luomisprosessi on esimerkki kanssatutkijuuden hyödyntämisestä. Kyselylomakkeen laatimiseen kutsuttiin mukaan perhetyötä eri rooleissa tekeviä ammattilaisia. Työpajoissa pohdittiin yhdessä tutkijoiden ja ammattilaisten kanssa, mitä tietoa tarvitsemme perhetyöstä, miten sitä kysymme ja millaisia sanoja käytämme. Tavoitteena oli laatia kysely, johon ammattilaiset itse olisivat motivoituneita vastaamaan. Moninaista asiantuntemusta kunnioittavan työskentelytavan avulla pystyttiin rakentamaan yhteistä ymmärrystä kaikille osallistujille merkityksellisestä aiheesta. 

Ammattilaisten asiantuntemus oli mukana prosessin alusta lähtien. Perhetyön ammattilaisilla oli aidosti mahdollisuus vaikuttaa siihen, että tutkimuksessa kerätään auttamistyön kannalta oleellista tietoa.  Parhaimmillaan yhteinen keskustelu ja oman työn tarkasteleminen tutkijan silmälasien kautta voi herättää myös uudenlaisen innon työtä ja sen kehittämistä kohtaan. 

Monitoimijainen tutkimus mahdollistaa moniäänisyyden

Sosiaalityön yliopistotasoiseen tutkimukseen on myönnetty valtionrahoitusta (VTR) vuodesta 2020 lähtien, mikä mahdollistaa tiedon tuottamisen vähän tutkituista sosiaalipalveluista, kuten perhetyöstä. Sosiaalitieteen tutkimukselle on olennaista monitoimijaisuus. Tutkimuksen toteuttajana on usein yliopisto, mutta tutkimusta tehdään vahvassa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. 

PETU-hankkeessa monitoimijaisuus on viety askeleen pidemmälle kanssatutkijuuden avulla. Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa kanssatutkijoina toimivat perhetyöstä kokemusta omaavat Pesäpuu ry:n kouluttamat nuoret, jotka suunnittelevat ja toteuttavat tutkijoiden kanssa lapsille ja nuorille suunnatut työpajat. Ammattilaisten ja asiakkaiden kanssa yhdessä tuotettu tutkimustieto avaa moninäkökulmaisen ja kokonaisvaltaisen ikkunan perhetyöhön.

Sointu Möller, sosiaalialan osaamiskeskuksen johtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue

Taru Paavolainen, viestinnän suunnittelija, Keski-Suomen hyvinvointialue

 

Lähteet:

Kulmala M., Spišák S., Venäläinen S., Laiho M., Hakala K. & Rättilä T. 2023. Mitä on kanssatutkimus? Teoksessa Kulmala M., Spišák S. & Venäläinen S. (toim.) Kanssatutkimus. Ihanteet ja käytännöt. Tampere University Press.