Hyppää pääsisältöön

V-tyylillä kohti uutta vuotta!

29.12.2021

Vuodenvaihde lähestyy ja Keski-Euroopan mäkiviikko käynnistyy. Hyppyrimäen lisäksi V-tyylillä liitää pitkälle myös hyvinvointialueen valmistelussa ja tulevissa aluevaaleissa, kirjoittaa Pauliina Mäenpää blogissa.

Vaarini, jo edesmennyt sotaveteraani, oli syntynyt sata vuotta sitten 1.1.1922. Kalenterivuosien vaihtuessa tapasimme kokoontua hänen syntymäpäivilleen. Samalla seurasimme televisiosta Keski-Euroopan mäkiviikkoa. Vuorossa oli Garmisch-Partenkirchenin osakilpailu, joka hypätään aina uudenvuodenpäivänä.

Erityisesti mieleen on jäänyt uusi vuosi 1988. Matti Nykänen hyppäsi kisan voittoon sellaisella korjausliikkeellä, joka jäi mäkihypyn historiaan. Nykänen voitti tuolloin jo toista kertaa Keski-Euroopan mäkiviikon sekä kolme olympiakultaa Calgaryn olympialaisissa, Maailmancupin, lentomäen MM-pronssia ja Suomen vuoden urheilija -äänestyksen.

Mäkihypyssä 90-luvun alku toi mukanaan suuren murroksen. Perinteisen hyppytekniikan rinnalle tuli niin sanottu V-tyyli. Matti Nykästä uusi hyppytyyli ei heti vakuuttanut – hän nimitti sitä ”haarapääskyksi”. Yhä lähempänä tuota lintua taitaa olla myöhemmin käyttöön tullut H-tyyli, jota osa mäkihyppääjistä jo käyttää.

Mutta palataan V-tyyliin, sillä ”Monilla on nykyään tyylinä V, silti vielä elämässä mukavasti menee!”

V-tyylillä verkostoituen

Syksyn kuluessa, osana hyvinvointialueuudistuksen valmistelua, on väliaikainen valmistelutoimielin kerännyt sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämiseen liittyviä tietoja. Olen yksi tämän toimielimen jäsenistä. Omaan valmisteluvastuuseeni kuuluu hyvinvointialueelle siirtyvät sopimukset ja niiden selvittäminen. Tämä vaatii paljon työtä sekä kunnissa että sairaanhoitopiirissä.

Koska sama työ ja tiedonkeruu on käynnissä myös muilla hyvinvointialueilla (ja sen myötä samat kysymykset vastauksia vailla), käynnistin työn tueksi ns. kansallisen sopimusverkoston. Osallistujia etäyhteydellä toteutettavissa kokoontumisissa on halki Suomen. Hyvinvointialueen sisäinen, hyvä yhteistyö on tässä selvitystyössä tarpeen. Sen lisäksi yhteinen verkostomme antaa voimaa valmisteluun!

V-tyylillä vaaleihin

Tammikuussa 2022 edessä ovat historialliset vaalit, Suomen ensimmäiset aluevaalit. Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuustoon valitaan suorilla vaaleilla 69 aluevaltuutettua. Ehdokkaita asettaneita puolueita on 15. Ehdolle on asettunut yhteensä 630 keskisuomalaista, ja ehdokkaita on kaikista Keski-Suomen kunnista.

Aluevaalilautakunnan sihteerinä olen saanut ottaa vastaan ehdokashakemukset. Voin ilolla todeta, että valinnan varaa on. Jokaiselle äänioikeutetulle löytyy ehdokas, joten käytäthän oman, henkilökohtaisen äänesi!

Pauliina Mäenpää,
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaalilautakunnan 1. sihteeri
väliaikaisen valmistelutoimielimen jäsen
hallintolakimies (KSSHP)